Οι πρωινές συνήθειες που σου κάνουν κακό

07.06.2021
Οι πρωινές συνήθειες που σου κάνουν κακό
Απόφυγε τις για να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία

Οι καθημερινές πρωινές συνήθειες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι που είναι δύσκολο να αλλάξουμε, ενώ ανάλογα με το χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας, μας βοηθούν να έχουμε μια πιο οργανωμένη ημέρα, αλλά και περισσότερη ενέργεια στο υπόλοιπο της ημέρας. Παρόλα αυτά, μερικές συνήθειες μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κοιμάσαι το βράδυ φορώντας τα κοσμήματα σου

Δες παρακάτω τις φαινομενικά καλές πρωινές συνήθειες που στην πραγματικότητα σου κάνουν κακό:

Πατάς snooze στο ξυπνητήρι
Πόσες από εμάς πατάμε 1,2 ή ακόμη και 3 φορές το snooze στο ξυπνητήρι σου για να καταφέρουμε να κερδίσουμε έστω και λίγα λεπτά ακόμη ύπνο; Παρόλο που εκείνη τη στιγμή μπορεί να νιώθεις ότι ξεκουράζεσαι λίγο παραπάνω, στην πραγματικότητα προσθέτεις στο μυαλό σου το άγχος του πότε θα χτυπήσει ξανά το ξυπνητήρι, με αποτέλεσμα και να μην ξεκουράζεσαι αλλά και να χάνεις χρόνο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το ξυπνητήρι για μισή ώρα αργότερα, για να απολαύσεις τουλάχιστον ποιοτικότερο ύπνο.

Καταγράφεις τις σκέψεις σου
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πρωί μετά το ξύπνημα είναιι η ιδανική στιγμή να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο - και μπορεί όντως να είναι το ιδανικότερο για κάποιους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλους. Αν είναι κάτι που πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει υποχρεωτικά, η κατά τα άλλα ευχάριστη διαδικασία θα μετατραπεί σε αγχωτική.

Χρόνιο άγχος: Τι είναι, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Φτιάχνεις to do λίστα
Η δημιουργία μιας λίστας με τις υποχρεώσεις σου είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεκινήσεις την ημέρα σου, γιατί σε βοηθάει να καταλάβεις καλύτερα τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου, και να μπορέσεις καλύτερα να βάλεις ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν όμως χαρακτηρίζεσαι από έντονο στρες και τελειομανία, αυτή η συνήθεια μακροπρόθεσμα θα σου κάνει κακό αν συνειδητοποιήσεις πως δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τα tasks σου. Αντ'αυτού, δοκίμασε να κάνεις αργά το βράδυ μια λίστα με όσα κατάφερες να ολοκληρώσεις.

Tρως πρωινό με την οικογένεια
Το φαγητό με την οικογένειά σου είναι μία πολύ σημαντική και ποιοτική δραστηριότητα, αλλά η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως το πρωινό ξύπνημα δεν είναι εύκολο για όλους, οπότε ώρα του πρωινού μπορεί να μην είναι τελικά μια ευχάριστη διαδικασία και ευκαιρία για συζήτηση. Προτίμησε καλύτερα το δείπνο, όταν τα επίπεδα του στρες είναι χαμηλότερα.