Εσύ ξέρεις τι είναι η εκδικητική αναβλητικότητα;

01.07.2021
Εσύ ξέρεις τι είναι η εκδικητική αναβλητικότητα;
Η αναβλητικότητα πριν από τον ύπνο είναι ένα πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να επιστρέψουμε στο σπίτι στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού και πριν καν το καταλάβουμε, να συνειδητοποιούμε ότι είναι ώρα για ύπνο. Τι γίνεται όμως αν δεν νιώθεις ότι θες να κοιμηθείς ενώ έχεις περάσει μια μεγάλη και δύσκολη μέρα;

Η επιστροφή στην κανονικότητα σε αγχώνει; Διάβασε αυτό

Ίσως έχεις συναντήσει κάπου τον όρο "εκδικητική αναβολή του ύπνου", καθώς αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο. Στην ουσία, πρόκειται για την αντίσταση στο να κοιμηθούμε για να έχουμε παραπάνω χρόνο για τον εαυτό μας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ακολουθούμενη από όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Αν και είναι κατανοητό, αυτή είναι μια αναποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του στρες και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι πρωινές συνήθειες που σου κάνουν κακό

Αυτό έχει επηρεάσει περισσότερο τους νέους εργαζόμενους οι οποίοι είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε smartphones, βιντεοπαιχνίδια και βίντεο, και που στο τέλος της ημέρας μπορεί να αισθάνονται ότι είναι η μόνη τους ευκαιρία να περάσουν λίγη ώρα κάνοντας πράγματα για τον εαυτό τους. Η πανδημία αναστάτωσε τα χρονοδιαγράμματα μας και πολλοί εργαζόμενοι έπρεπε να συνεχίσουν να κάνουν δύσκολες δουλειές για πολλές ώρες κάτω από μερικές φορές ενοχλητικές συνθήκες.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αναβλητικότητα πριν τον ύπνο σχετίζεται με την εξάντληση των πόρων. Τα ευρήματα της Νευροεπιστήμης έδειξαν ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει αλλά δεν θέλουμε, όπως η άσκηση ή ο ύπνος, αλλά και να μην κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε αλλά δεν πρέπει, όπως το να φάμε κάτι με πολλές θερμίδες. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που αντιστάθηκαν σε περισσότερες επιθυμίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μεγαλύτερη αναβλητικότητα πριν τον ύπνο, επειδή είχαν ήδη ξοδέψει τους ψυχικούς τους πόρους ενώ ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της ημέρας.