15 μυστικά για να δεις άσπρη μέρα (Νο1)

04.03.2010
Δεν υπάρχει μαγικό τηλεκοντρόλ που πατώντας το στο off να σβήνει τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό μας (νέα μέτρα, περικοπή μισθών και επιδομάτων, πόσο πιο αδύνατη είναι η Τζούλια από εσένα) υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να τις ελέγξουμε. Ακολούθησε τα 15 βήματα που σου προτείνουμε και σύντομα θα δεις κι εσύ μια άσπρη μέρα (ή έστω πιο φωτεινή).

Δεν υπάρχει μαγικό τηλεκοντρόλ που πατώντας το στο off να σβήνει τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό μας (νέα μέτρα, περικοπή μισθών και επιδομάτων, πόσο πιο αδύνατη είναι η Τζούλια από εσένα) υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να τις ελέγξουμε. Ακολούθησε τα 15 βήματα που σου προτείνουμε και σύντομα θα δεις κι εσύ μια άσπρη μέρα (ή έστω πιο φωτεινή).

Η ζωή δεν είναι ούτε ροζ, ούτε γκρι, ούτε μαύρη. Παίρνει το φως και το χρώμα που της δίνουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αν, λοιπόν, το μόνο που βλέπεις γύρω σου είναι μια μαύρη μαυρίλα, και εφόσον δεν πάσχεις από αχρωματοψία, τότε πρέπει επειγόντως ν' αλλάξεις νοοτροπία!

Μα, είναι δυνατόν να μην μπορείς να ξεκολλήσεις από έμμονες ιδέες του τύπου "όλα μου πάνε στραβά", "είμαι σκέτη αποτυχία", "κανένας δεν μ’ αγαπάει", "όλοι με κοιτάνε με μισό μάτι", "νιώθω ότι κάτι κακό θα μου συμβεί";
Όποιο κι αν είναι το μέγεθος ή ο αριθμός των συμφορών που σε κάνουν να τα βλέπεις όλα μαύρα, αν θέλεις να βγεις από το σκοτεινό αυτό τούνελ, να θυμάσαι ότι:

Α. Δεν κερδίζεις τίποτα κλαίγοντας τη μοίρα σου: κατηγορώντας τον εαυτό σου ή τους άλλους και περιμένοντας τα χειρότερα. Αυτή η αρνητική στάση ζωής μόνο στρες μπορεί να σου προκαλέσει, κι αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, δημιουργεί καινούργια, και μερικές φορές πολύ σοβαρά, καθώς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Β. Όσο πιο αδύναμη νιώθεις και όσο πιο πεσμένο είναι το ηθικό σου, τόσο πιο δύσκολα θα μπορέσεις να διαχειριστείς τα προβλήματά σου.

Γ. Υιοθετώντας μια θετική στάση ζωής, θα μπορέσεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και την ευθυκρισία σου, γεγονός που θα σε επιτρέψει να πάρεις τα απαραίτητα δραστικά μέτρα. Με άλλα λόγια, τα προβλήματα, είτε είναι μικρά είτε είναι μεγάλα, χρειάζονται λύσεις και για να τις βρεις, πρέπει να νιώθεις δυνατή και σίγουρη για τον εαυτό σου. Το πρώτο βήμα για να το καταφέρετε είναι να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις και να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Το εγχείρημα, αν και εύκολο στην εφαρμογή του, απαιτεί καθημερινή εξάσκηση, οπότε μη χάνεις χρόνο. Ξεκίνα τώρα!

1. Αποφορτίσου:
κατάγραψε το πρόβλημα ή τα προβλήματα που σε απασχολούν σε ένα χαρτί, καταλήγοντας με τη φράση -την οποία θα σημειώσετε με κεφαλαία και έντονα γράμματα- "Αργά ή γρήγορα θα τα λύσω". Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις (γιατί αυτή τη στιγμή η απογοήτευση και ο φόβος έχουν καταλύσει τις άμυνές σου), γράψτο. Εν συνεχεία, κρύψε το χαρτί σε ένα συρτάρι και ξέχασέ το, μαζί με τα προβλήματά. Βέβαια, αυτά θα εξακολουθούν να σε στοιχειώνουν, αλλά γράφοντάς τα θα έχεις καταφέρει να βγάλεις από μέσα σου ένα μέρος της φόρτισης που σου προκαλούν και θα γίνει πιο εύκολο να τα διώχνεις με τους διάφορους τρόπους που σου προτείνουμε παρακάτω. Μια άλλη πολύ καλή μέθοδος αποφόρτισης είναι να κουβεντιάσεις όσα σε απασχολούν με ένα δικό σου άνθρωπο. Βγάλτα από μέσα σου, και λυτρώσου από τον πόνο και την ανησυχία που σου προκαλούν. Κάντο μόνο με έναν άνθρωπο και μόνο μία φορά. Όσο περισσότερο και με όσο περισσότερους τα κουβεντιάζεις, τόσο περισσότερο θα φορτίζεσαι από αυτά.

2. Αποστασιοποιήσου: ο καλύτερος τρόπος για να μη σκεφτόμαστε τα προβλήματα που μας αγχώνουν είναι να κρατάμε τη σκέψη μας συνεχώς απασχολημένη με κάτι άλλο, και κυρίως με πράγματα και πρόσωπα που δεν συνδέονται με αυτά. Εργασιοθεραπεία, διασκέδαση, σινεμά, θέατρο, βιβλία, μαγειρική, κηπουρική και άλλα χόμπι, γυμναστική, αλλαγή παραστάσεων, ακόμα και η αλλαγή συναναστροφών είναι μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να αποσπάσουν τη σκέψη σου από τα προβλήματά.

3. Φρόντισε τον εαυτό σου: ασχολήσουμε την καλή διατροφή, τον ύπνο, και το σώμα σου. Όσο πιο καλή είναι η φυσική κατάσταση και η εμφάνισή σου, τόσο καλύτερα θα νιώθεις.

4. Κάλμαρε τα νεύρα, το άγχος και το στρες: αν με τίποτα δεν μπορείς να βγάλεις τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό σου και νιώθεις τα νεύρα σου να γίνονται κουρέλια από την ψυχολογική πίεση, μην αφεθείς. Αντίδρασε άμεσα, αφήνοντας στη μέση ό,τι κάνεις: Βγες μια βόλτα, άνοιξε το παράθυρο και πάρε βαθιές εισπνοές. Ακόμα, κάνε ένα χαλαρωτικό ντους, άκου μουσική, βγες έξω με κάποιον που δεν έχει ιδέα για το πρόβλημά σου, γυμνάσου, πιες ένα χαλαρωτικό αφέψημα, επανάλαβε πολλές φορές τη φράση "Έχω αντιμετωπίσει και χειρότερα και τα έβγαλα πέρα", κάνε έναν περίπατο στη θάλασσα ή το βουνό, στάσου μπροστά στον καθρέφτη και χαμογέλασε στον εαυτό σου. Δηλαδή, κάνε οτιδήποτε μπορεί να καλμάρει τα νεύρα σου.

5. Κάνε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους:
δεν εννοούμε τους χαζοχαρούμενους ή τους επιπόλαιους, που τίποτα δεν παίρνουν στα σοβαρά. Εννοούμε εκείνους που δεν το βάζουν κάτω μπροστά στις δυσκολίες, εκείνους που δεν γκρινιάζουν συνεχώς για τα κακώς κείμενα, εκείνους που πιστεύουν στον εαυτό τους και στη ζωή. Προπάντων, συναναστρέψου ανθρώπους που μπορούν μέσα σε μια άσχημη κατάσταση να βλέπουν και τα θετικά που υπάρχουν, και να εστιάζουν κυρίως σε αυτά. Σε ανθρώπους που προσεγγίζουν τις αναποδιές σαν ευκαιρίες για μάθηση και ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων.

6. Εστίασε στη θετική πλευρά της ζωής:
Επειδή αυτή τη στιγμή, πλακωμένη από τις απανωτές αναποδιές, δεν μπορείς να την δεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Για να την ανακαλύψεις, πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις ασχολίες, ακόμα και τα αντικείμενα που για τον έναν ή τον άλλο λόγο σου δίνουν ένα αίσθημα χαράς, ικανοποίησης, ανακούφισης ή ασφάλειας. Κατάληξε με τη φράση (την οποία θα σημειώσεις με κεφαλαία και έντονα γράμματα): "Ευγνωμονώ τη ζωή για όλα όσα μου έχει δώσει".

Φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου αυτό το χαρτί, και κάθε φορά που σε πιάνουν οι μαύρες σου, διάβασέ το φωναχτά, ώστε να ακούς τη φωνή σου. Επίσης, καθημερινά, όσο κακή κι αν είναι η διάθεσή που έχεις, όσο κουραστικό κι αν ήταν το πρόγραμμά σου, βρες λίγα λεπτά για να καταγράψεις ό,τι ευχάριστο σου έχει συμβεί μέσα στη μέρα, ό,τι σε έχει κάνει να νιώσεις έστω και στιγμιαία ευχάριστα, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι πολύ πολύ ασήμαντο. Πχ, η γλάστρα σου άνθισε, ο λεκές που νόμιζες ότι κατέστρεψε το φόρεμά σου εξαφανίστηκε, ο οδηγός του διπλανού αυτοκινήτου σε κοίταξε με ενδιαφέρον, το λεωφορείο έφτασε στη στάση ακριβώς στην ώρα του! Γράφοντάς τα, προσπάθησε να βιώσεις ξανά τη μικρή χαρά που ένιωσες και ευχαρίστησε τη ζωή που σου την προσέφερε. Αυτό θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις ότι στη ζωή συμβαίνουν και θετικά πράγματα!

7. Σκέψου τους ασθενείς και οδοιπόρους: ασχολήσου με ανθρώπους που έχουν την ανάγκη σου. Βοηθώντας τους άλλους, θα νιώσεις ικανοποίηση και θα ξεχάσεις τα δικά σου προβλήματα έστω και για λίγο.

Aπό τη Μαρία Αντωνιάδου