Αποφάσεις του λεπτού αλλάζουν τη ζωή σου (Νο1)

13.04.2010
Στην πιεσμένη και γεμάτη άγχος καθημερινότητα που ζεις, πολλές φορές βρίσκεσαι αντιμέτωπη με διλήμματα, άλλα σημαντικά και άλλα λιγότερο. Και παρόλο που πιστεύεις πως οι απλοϊκές αυτές αποφάσεις γίνονται ενστικτωδώς, θα καταλάβεις ότι προσθέτοντάς τες, ο αντίκτυπος που έχουν στη ζωή σου είναι τόσο σημαντικό που μπορεί να την αλλάξει εντελώς και μάλιστα προς όφελός σου. Μπάνιο ή ντους; Κρασί ή μπυρίτσα; Κάνε την επιλογή που πρέπει και δες διαφορά!

Στην πιεσμένη και γεμάτη άγχος καθημερινότητα που ζεις, πολλές φορές βρίσκεσαι αντιμέτωπη με διλήμματα, άλλα σημαντικά και άλλα λιγότερο. Και παρόλο που πιστεύεις πως οι απλοϊκές αυτές αποφάσεις γίνονται ενστικτωδώς, θα καταλάβεις ότι προσθέτοντάς τες, ο αντίκτυπος που έχουν στη ζωή σου είναι τόσο σημαντικό που μπορεί να την αλλάξει εντελώς και μάλιστα προς όφελός σου. Μπάνιο ή ντους; Κρασί ή μπυρίτσα; Κάνε την επιλογή που πρέπει και δες διαφορά!

1. Να κάνεις μπάνιο ή ντους;
Η προτιμότερη λύση
: ντουσάκι φυσικά!

Το ντους είναι πιο υγιεινή μέθοδος καθαριότητας σε σχέση με το μπάνιο όπου μουλιάζεις μέσα στο νερό, μαζί με τον ιδρώτα και το καυσαέριο. Βέβαια, ένα ολοκληρωμένο μπάνιο με άλατα και αφρόλουτρο είναι ο ιδανικός τρόπος για να χαλαρώσεις. Μην αμελήσεις όμως να ξεπλυθείς καλά με το τηλέφωνο του ντους στο τέλος.

2. Να ζυγιστείς ή να μετρήσεις την περιφέρεια της μέσης;
Η προτιμότερη λύση: καλύτερα μέτρα τη μέση

Η περιφέρεια της μέσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις ένα επερχόμενο καρδιαγγειακό νόσημα πολύ πιο χρήσιμο από το δείκτη μάζας σώματος. Το λίπος που θα δεις να αυξάνεται απειλητικά γύρω από την κοιλίτσα σου αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά και τις αρτηρίες σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες,βλέπουν την περιφέρεια της μέσης του να μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας από τα 81,28 στα 88,9 εκατοστά. Πώς θα μετρηθείς:

πιάσε τη μεζούρα και κύκλωσε την μέση σου, στο ύψος του αφαλού. Για να είσαι ακριβής στην μέτρηση, αλλά μην σφίξεις υπερβολικά τη μεζούρα, ούτε και χαλαρά.

3. Απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα:

Η προτιμότερη λύση: ηλεκτρική οδοντόβουρτσα!
Μια σειρά ερευνών που μετρά 4 ολόκληρες δεκαετίες μελέτης ανάμεσα στις κανονικές και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έδειξε πως οι ηλεκτρικές είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας και της ουλίτιδας στο σύνολο των δοντιών.

5. Να πιεις χυμό φρούτων ή να καταναλώσεις ένα φρουτάκι;
Η προτιμότερη λύση: ναι στα φρούτα

Δυστυχώς οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτοι ζάχαρη και κατά την διαδικασία παραγωγής τους χάνουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα αντίστοιχα φρούτα από τα οποία παράγονται.

6. Λουκάνικο ή μπέικον;
Η προτιμότερη λύση: μπέικον (όχι τηγανητό)

Μια φέτα καλομαγειρεμένου μπέικον χωρίς βούτυρα και λάδια έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα λουκάνικο (βραστό και ψητό).

7. Να στείλεις e-mail στη συνάδελφο ή να πας μέχρι το γραφείο της;
Η προτιμότερη λύση: να περπατήσεις

Αν περπατήσεις μέχρι το γραφείο της, θα βοηθήσεις την κυκλοφορία του αίματος, θα κάψεις περισσότερες θερμίδες και ταυτόχρονα, θα αποκτήσεις μια πιο προσωπική και βαθιά σχέση με τη συνάδελφο. Βέβαια, επιστρέφοντας μπορείς να στείλεις και ένα mail για επιβεβαίωση ώστε να είσαι καλυμμένη και επαγγελματικά, αφού μόνο τα γραπτά μένουν!

8. Φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα;

Η προτιμότερη λύση: τα φρέσκα

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που περιέχουν τα φρέσκα φρούτα (τα περισσότερα έχουν νερό που φτάνει και το 80% της σύστασής τους) σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη, σε αντίθεση με τα αποξηραμένα που μπορεί να περιέχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, αλλά χρειάζεσαι περισσότερα για να χορτάσεις (άρα θα φορτωθείς με περισσότερες θερμίδες).

9. Να πληρώνεις σε μετρητά ή κάρτες;
Η προτιμότερη λύση: μετρητά

Πληρώνοντας με μετρητά είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις τις αγορές που κάνεις και τα χρήματα που σκορπάς. Σε πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες ζήτησαν από 100 οικογένειες να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μόνο με μετρητά για τρεις μήνες και για τους επόμενους τρεις, να ψωνίζουν μόνο με πιστωτική κάρτα. Την περίοδο που ψώνιζαν με κάρτα, οι οικογένειες φόρτωναν τον προϋπολογισμό τους με 20- 30% παραπάνω ψώνια.

10. Τσάι ή καφέ;
Η προτιμότερη λύση: τσαγάκι

Διάλεξε μαύρο ή πράσινο τσάι που είναι γεμάτο υγιεινά αντιοξειδωτικά που μπορούν να πάρουν τη θέση ασπίδας για την καρδιά σου. Όχι μόνο γεμίζεις ενέργεια αλλά το τσάι συνεισφέρει και στην καλή υγεία των αρτηριών σου αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου.

11. Σκληρό ή πιο χαλαρό μασάζ;
Η προτιμότερη λύση: σκληρό

Ο σκοπός που έχει να παίξει το μασάζ, δεν έχει να κάνει μόνο με την τόνωση, αφύπνιση και εγρήγορση της επιδερμίδας. Ένα μασάζ το οποίο γίνεται με τη δύναμη που απαιτείται, μπορεί να χαλαρώσει τους πονεμένους σου μύες και να βοηθήσει στην καλύτερα κυκλοφορία του αίματος. Το νέο αίμα θα φέρει μαζί του και δεκάδες θρεπτικά συστατικά που θα αναζωογονήσουν τα κύτταρα στου δέρματος και θα κάνουν την επιδερμίδα σου να δείχνει και να είναι πιο σφριγηλή και λαμπερή.

12. Περπάτημα ή τρέξιμο;
Η προτιμότερη λύση: περπατάμε

Παρά την εντύπωση που υπάρχει πως τρέχοντας καίμε περισσότερες θερμίδες και έχουμε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, εντούτοις μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε πως ένα συγκροτημένο πρόγραμμα βαδίσματος, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην γραμμή και σιλουέτα σου.

Μην ξεχάσεις να επιστρέψεις στο WomenOnly για το δεύτερο μέρος των αποφάσεων του λεπτού. Να κεφράσεις το θυμό σου ή να κρατήσεις τα νεύρα σου; Να διαβάσεις ένα καλόβιβλίο ή να τα πεις με μια καλή φίλη; Αυτά και περισσότερα ενδιαφέρονται διλήμματα, λύνονται στο Μέρος Β!

Κατερίνα Πατούλια