Μήπως η γύρη σε βγάζει... νοκ άουτ;

31.03.2011
Μετά από εβδομάδες αναμονής χτύπησε το τηλέφωνο και ο άνδρας αυτός που έκανε την καρδούλα σου να χτυπά σε τρελούς ρυθμούς σου ζήτησε να βγείτε ραντεβού. Είσαι τόσο χαρούμενη αλλά… η ανοιξιάτικη αλλεργία σου βρίσκεται σε έξαρση! Πως θα σε δει σε αυτήν την κατάσταση; Υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσεις την αλλεργία σου και ποιος είναι αυτός;

Με το που μπαίνει η άνοιξη μαζί με τα γυαλιά ηλίου, τα χαρτομάντιλα γίνονται απαραίτητο αξεσουάρ σου! Τα μάτια σου τσούζουν και κλαίνε ασταμάτητα σαν να καθάριζες κρεμμύδια ενώ η φαγούρα στο σώμα σου γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορη. Το μαρτύριο σου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν στα παραπάνω συμπτώματα προστίθεται το κάψιμο στο λαιμό και η δυσκολία στην αναπνοή. Και σαν να μην ήταν όλα τα παραπάνω μετά από εβδομάδες αναμονής χτύπησε το τηλέφωνο και ο άνδρας αυτός που έκανε την καρδούλα να σου να χτυπά σε τρελούς ρυθμούς σου ζήτησε να βγείτε ραντεβού. Είσαι τόσο χαρούμενη αλλά… πως θα σε δει σε αυτήν την κατάσταση; Υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσεις την αλλεργία σου άμεσα και ποιος είναι αυτός;

Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψες ότι πάσχεις από εποχική ανοιξιάτικη αλλεργία με αποτέλεσμα οι μήνες από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο να αποτελούν μια συνεχή δοκιμασία την οποία είσαι αναγκασμένη να υπομένεις καθώς δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία. Όμως, αν φερθείς έξυπνα μπορείς να συμβιβαστείς με αυτήν και να ζήσεις μαζί της χωρίς προβλήματα.

Οι αλλεργίες της Άνοιξης

Η αλλεργία της άνοιξης οφείλεται κυρίως στη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια που έχουν παρόμοια σύνθεση με τη γύρη.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να σε ακολουθεί πιστά και στην ενήλικη ζωή σου. Το καλό ωστόσο είναι ότι η εποχική αλλεργία σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία ή την αλλεργία σε ζώα σε ταλαιπωρεί μερικούς μόνο μήνες το χρόνο, κυρίως από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο. Εάν βέβαια είσαι ευαίσθητη σε πολλά είδη γύρης τα συμπτώματα διαρκούν για μεγαλύτερο διάστημα επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Το κυριότερο σύμπτωμα της είναι το ασταμάτητο συνάχι και η αλλεργική ρινίτιδα που συνήθως ακολουθείται από άσθμα. Επίσης πολλές φορές εκδηλώνεται με έντονο φτάρνισμα, φαγούρα και κοκκίνισμα στα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά, τον φάρρυγγα ή και το σώμα.

Ο οργανισμός αντιμετωπίζει το αλλεργιογόνο - εν προκειμένω τη γύρη – ως μια ξένη ουσία την οποία οφείλει να καταπολεμήσει ενεργοποιώντας αμυντικούς μηχανισμούς που δεν είναι άλλοι από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτό που στην ουσία συμβαίνει όταν κάποιο εισπνεόμενο αλλεργιογόνο εισέρχεται από τη μύτη είναι πως απελευθερώνει ισταμίνες που ενοχλούν τις νευρικές σου απολήξεις. Πρόκειται δηλαδή για μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σου συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Γιατί σε εσένα;

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί ορισμένες ουσίες - όπως η γύρη και η σκόνη προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι αλλεργίες παρουσιάζουν σταθερή αύξηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κατά καιρούς, πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί μεταξύ αυτών η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο δυτικός τρόπος ζωής και τα γονίδια…

Ευθύνεται η… καθαριότητα; Μια πιθανή εξήγηση εκφράζεται από τη λεγόμενη θεωρία της υγιεινής. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η αυξημένη καταπολέμηση των λοιμώξεων με φάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και το αποστειρωμένο περιβάλλον έθεσε σε αδράνεια το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο οργανισμός μη αποδεχόμενος την αδράνεια αυτή αναγνωρίζει αβλαβείς ουσίες ως βλαβερές προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Βάσει της θεωρίας αυτής όσοι ζουν με βάση το λεγόμενο καθαρό δυτικό τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία.

Τα γονίδια είναι η αιτία; Μια άλλη εξήγηση για την ενοχλητική συμπεριφορά του ανοσοποιητικού σου συστήματος αποτελεί η κληρονομικότητα. Η αλλεργία σχετίζεται συχνά με το οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων. Έχει αποδειχτεί ότι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο γονείς έχει υπερευαισθησία στην γύρη μεταφέρει τον κίνδυνο στο παιδί με 48% πιθανότητα αυτό να είναι επίσης αλλεργικό. Όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 70%.

Επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση; Μελετητές ισχυρίζονται πως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνιση και έξαρση των αλλεργιών. Εχει άλλωστε διαπιστωθεί πως οι αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα σε πληθυσμούς που κατοικούν σε αστικά κέντρα. Οι σπουδαιότεροι ρυπαντές που έχουν συσχετιστεί με τις αλλεργίες είναι το όζον, τα οξείδια του αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Φταίει η στεγανότητα του σπιτιού; Ατμοσφαιρικοί ρύποι ενδωοικιακού περιβάλλοντος πολλές φορές ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών δεδομένου ότι η κατασκευή των σύγχρονων κατοικιών διευκολύνει την ενδοοικιακή ρύπανση. Τα μονωτικά υλικά και η στεγανότητα των σημερινών σπιτιών εμποδίζουν τον φυσικό αερισμό των δωματίων ενώ ρύποι που σου προκαλούν υπερευαισθησία και οδηγούν τις αλλεργίες σου σε έξαρση όπως το οξείδιο του αζώτου, του θείου, του άνθρακα και η φορμαλδεΰδη προέρχονται από τα συστήματα θέρμανσης και μαγειρέματος, το λουστράρισμα των επίπλων κ.α.

Ποια είναι τα κυριότερα αλλεργιογόνα της Ανοιξης;

Τα φυτά που συχνότερα προκαλούν αλλεργίες είναι τα αγρωστώδη, τα φυτά δηλαδή του αγρού, τα ζιζάνια, το γκαζόν, τα δημητριακά, τα λουλούδια του αγρού και κάποια δέντρα με συχνότερα το πεύκο, την ελιά, το κυπαρίσσι, την λεύκα, τον πλάτανο κ.α.

Ωστόσο η αλλεργία αφορά τη γύρη των παραπάνω φυτών και όχι τα προϊόντα ή τα παράγωγά του. Αν δηλαδή πάσχεις από αλλεργία στην ελιά ή στα δημητριακά θα υποφέρεις αν βρεθείς σε ελαιώνα ή σε χωράφι με σπαρτά αλλά μπορείς άφοβα να καταναλώσεις τους καρπούς τους όπως το λάδι, οι ελιές και τα δημητριακά, με την προϋπόθεση βέβαια να μην πάσχεις από τροφική αλλεργία στις παραπάνω τροφές.

Μερικά φρούτα επίσης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό λόγω της παρόμοιας σύνθεσής τους με τη γύρη. Το λάθος του οργανισμού να μπερδεύει τις τροφές αυτές με τη γύρη μπορεί να σου προκαλέσει ήπια αλλεργική αντίδραση. Εάν λοιπόν έχεις πρόβλημα με τη γύρη προσοχή στα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Επίσης πιθανή είναι η αντίδραση του οργανισμού στα πεπόνια και το σέλινο. Ωστόσο, το μέλι παρόλο που έχει άμεση σχέση με τη γύρη είναι ακίνδυνο!

10 απλοί τρόποι για να νικήσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα

* Απέφυγε να κυκλοφορείς σε πάρκα ή στην εξοχή μεταξύ 5 π.μ. και 10 το πρωί όποτε υπάρχει «έκρηξη» γύρης.

* Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένεις τα μαλλιά σου και να αλλάζεις ρούχα συχνά για να μην μεταφέρεις πάνω σου τη γύρη που κατακάθεται σε αυτά. Καλό είναι επίσης πριν κοιμηθείς να κάνεις ένα ντους πριν κοιμηθείς για να είσαι σίγουρη πως ξεφορτώθηκες τα αλλεργιογόνα και πως δεν θα τα εναποθέσεις στο μαξιλάρι σου.

* Εάν κανονίσεις εκδρομή προτίμησε θάλασσα και απέφευγε το βουνό. Το πυκνό φύλλωμα των δέντρων και η γύρη που μεταφέρεται με το αεράκι της άνοιξης αποτελούν σαφέστατα επιβαρυντικούς παράγοντες για τις αλλεργίες σου.

* Το τρίχωμα των ζώων λειτουργεί σαν συλλέκτης σκόνης και γύρης. Όπως και μια μοκέτα έτσι και το ζωάκι σου την άνοιξη μετατρέπεται σε δεξαμενή γύρης. Φρόντιζε να το σκουπίζεις με υγρό πανί κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι ή να του φοράς ειδικό ρουχαλάκι.

* Βεβαιώσου ότι το κλιματιστικό σου διαθέτει φίλτρο καθαρό που θα κρατήσει τα αλλεργιογόνα μακριά. Φρόντιζε να καθαρίζεις το φίλτρο τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο.

* Κλείνε τα παράθυρα του αυτοκινήτου όταν οδηγείς. Η ταχύτητα «ρουφάει» κυριολεκτικά τη γύρη που μετά κατακάθεται στις μοκέτες και τα υφασμάτινα καθίσματα.

* Κάνε συχνά γενικό καθαρισμό στο υπνοδωμάτιό σου. Η γύρη είναι ύπουλη και κατακάθεται στα πιο απίστευτα σημεία. Αφαίρεσε και πλύνε τις κουρτίνες, ξεσκόνισε τα βιβλία και τα φυτά.

* Μην αμελείς να αλλάζεις σεντόνια και μαξιλαροθήκη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενώ η επιλογή ενός υποαλλεργικού στρώματος θα σε βοηθήσει να ελαχιστοποιήσεις τα συμπτώματα.

* Απέφυγε τους ιονιστές. Κάποιες από τις συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο εκπέμπουν επικίνδυνες ποσότητες όζοντος στον αέρα, που μπορεί να επιδεινώσουν τις αλλεργίες.

* Διάλεξε δερμάτινα έπιπλα αντί για υφασμάτινα. Μπορούν να καθαριστούν ευκολότερα και δεν «ποτίζουν» με σκόνη, γύρη και άλλες αλλεργιογόνες ουσίες.

Tip: Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με φυσικούς τρόπους, μην ταλαιπωρείσαι. Πάρε αντισταμινικά αφου πρώτα συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Δεν έχει νόημα να ζεις κλεισμένη σε μια γυάλα...

Υπάρχει θεραπεία;

Αν δεν αντέχεις τις παρενέργεις των αντισταμινικών όπως για παράδειγμα την έντονη υπνηλία που σε κάνει να κοιμάσαι στο τιμόνι κάθε φορά που οδηγείς, στην παραδοσιακή ιατρική υπάρχει μια μακροχρόνια θεραπεία, η ανοσοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι αμφίβολα καθώς κάθε οργανισμός συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο στην αγωγή ενώ η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 3-5 χρόνια προτού αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η ανοσοθεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή στον οργανισμό, μέσα από υποδόριες ενέσεις ή την λήψη σταγόνων δια του στόματος, γύρης στην οποία είσαι αλλεργική. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίζονται.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή του εμβολιασμού καθώς το σώμα δημιουργεί ανοσία στα αλλεργιογόνα που προκαλούν την ευαισθησία. Συνιστάται όταν τα συμπτώματα είναι μέτριας έως σοβαρής μορφής και εμφανίζονται σχεδόν όλο το χρόνο, σε όσους δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή ή τους είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποφύγουν ουσίες όπως γύρη ή τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα