Τα ψέματα... του γιατρού & η αλήθεια που σώζει

10.03.2015
Υπάρχουν πράγματα που ντρέπεσαι να αποκαλύψεις ακόμη και στο γιατρό σου; Φοβάσαι να του πεις πως δεν ακολούθησες πιστά τις οδηγίες του ή πως υπέκυψες στην προτροπή της φίλης σου να επισκεφτείς τον δικό της γιατρό; Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν πρόκειται για προσωπικά και λεπτά ζητήματα τα πράγματα περιπλέκονται και η απόκρυψη της αλήθειας φαίνεται ως η καλύτερη λύση. Και μπορεί στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε πως οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινεί όταν πρόκειται για ζητήματα υγείας, η αμηχανία όμως ή ο φόβος πως ο γιατρός θα χάσει πάσα ιδέα για εμάς, μας ωθούν στο ψέμα.

Βέβαια, με τον τρόπο στην πραγματικότητα βάζουμε σε κίνδυνο τον ίδιο μας τον εαυτό παραβλέποντας τους κινδύνους για την υγεία μας.

Σταμάτα λοιπόν να λες ψέματα και μάθε γιατί η αλήθεια μπορεί να σου σώσει τη ζωή!

Τα επικίνδυνα ψέματα που λες στο γιατρό: Γιατί να πεις την αλήθεια

1. Ακολούθησες σωστά την αγωγή;

Το επικίνδυνο ψέμα: "Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες αλλά…"

Ο γιατρός σε εξέτασε, σε καθησύχασε πως δε συμβαίνει κάτι το ανησυχητικό και σου σύστησε να ακολουθήσεις κάποια αγωγή για ένα διάστημα. Σου συνταγογράφησε φάρμακα, σου έδωσε οδηγίες και ορίσατε το επόμενο ραντεβού. Πηγαίνοντας στο φαρμακείο ανακάλυψες πως το σκεύασμα ήταν ολίγον τι τσιμπημένο στην τιμή οπότε αποφάσισες να μην το πάρεις.

Ακόμη όμως κι αν αγόρασες το φάρμακο πιθανότατα να μην ακολούθησες πιστά την αγωγή. Είτε ξεχάστηκες και δεν πήρες ένα χάπι στην ώρα του ή το διέκοψες αυτοβούλως όταν αισθάνθηκες κάπως καλύτερα.

Όταν βέβαια - προφανώς επειδή τα συμπτώματα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους – επισκέφτηκες και πάλι το ιατρείο ντράπηκες να αποκαλύψεις την αλήθεια. Τι να πείς; Πως έκανες του κεφαλιού σου; Πως δεν ακολούθησες πιστά τις οδηγίες του; Αντί αυτού απαντάς με φυσικότητα: "Μα φυσικά κι έκανα όλα όσα μου είπατε γιατρέ μου αλλά τα συμπτώματα παραμένουν".

Η αλήθεια που θα σε σώσει: "Το παραδέχομαι. Έκανα του κεφαλιού μου…"

Όσο ανούσιο κι αν σου ακούγεται το να γνωρίζει ο γιατρός ότι δεν ακολούθησες τις οδηγίες του είναι πολύ σημαντικό. Ξεγελώντας τον βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Αν για παράδειγμα τον βεβαιώσεις πως ακολούθησες σωστά την αγωγή ενώ η κλινική σου εικόνα παραμένει ίδια, τότε πιθανότητα να σου αυξήσει τη δόση ή να προτιμήσει να σου χορηγήσει κάποιο ακόμη ισχυρότερο φάρμακο ενώ πιθανότατα δεν το χρειάζεσαι.

Εάν το ζήτημα είναι οικονομικό, συζήτησέ το μαζί του και δείτε μαζί τις εναλλακτικές. Σε καμία περίπτωση πάντως μην κάνεις του κεφαλιού σου και μη λες ψεματάκια γιατί όσο αθώα κι αν σου φαίνονται μπορεί να σε βλάψουν.

2. Οταν η κουβέντα έρχεται στη διατροφή...

Το επικίνδυνο ψέμα: "Τρώω σωστά και υγιεινά"

Υπέκυψες στις προτροπές της κολλητής σου να κάνεις την αυστηρή σούπερ αποτοξίνωση που κι εκείνη ακολούθησε οπότε πέρασες μια εβδομάδα πίνοντας μόνο λεμόνι και νερό ή ακόμη χειρότερα κάποιο αγνώστου ταυτότητας αποτοξινωτικό σκεύασμα. Ξέρεις πως ο γιατρός σου ποτέ δε θα ενέκρινε κάτι τέτοιο γι΄αυτό και δεν του το αποκαλύπτεις.

Από την άλλη ίσως είσαι μια αδιόρθωτη λιχούδα υποκύπτοντας σε κάθε πειρασμό, γλυκό ή αλμυρό. Ωστόσο, ντρέπεσαι ακόμη και στο γιατρό σου να αποκαλύψεις τις «γουρουνιές» σου.

Η αλήθεια που θα σε σώσει: "Έκανα την αποτοξίνωση που μου πρότεινε μια φίλη"

Κάθε ακραία κι αυστηρή δίαιτα έχει κινδύνους που δεν μπορείς να φανταστείς. Πολλές αποτοξινωτικές μέθοδοι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία σου αν δεν εφαρμοστούν σωστά.

Μπορεί να υπόσχονται πως μερικές ημέρες εφαρμογής αρκούν για να σου χαρίσουν ενέργεια και να σε απαλλάξουν από τα λίπη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να προκαλέσουν ισχυρό σοκ στον οργανισμό σου, με δραματικές συνέπειες για την υγεία σου. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι περιπτώσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από υπερκατανάλωση αποτοξινωτικών σκευασμάτων ή την εφαρμογή άλλων μεθόδων αποτοξίνωσης, ακόμη και εξαιτίας υπερκατανάλωσης νερού.

Ετσι, σε περίπτωση που έκανες το λάθος και στέρησες από τον οργανισμό σου τροφές που χαρίζουν ενέργεια κι άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μην αφήσεις τον γιατρό σου στην άγνοια. Αλλωστε, η παραδοχή σου μπορεί να σε γλιτώσει και από ένα σωρό εξετάσεων αφού η λύση θα βρίσκεται στη διατροφή σου!

3. Εχεις σταθερό σύντροφο ή μήπως όχι;

Το επικίνδυνο ψέμα: "Κάνω σεξ μόνο με έναν άνδρα, τον μόνιμο σύντροφό μου".

Αλλάζεις συχνά ερωτικούς συντρόφους ή υπέκυψες σε one night stand αλλά ντρέπεσαι να αποκαλύψεις την αλήθεια στο γυναικολόγο σου. Δε θέλεις ούτε να διανοηθείς τι θα σκεφτεί για εσένα….

Η αλήθεια που θα σε σώσει: "Αλλάζω σεξουαλικούς συντρόφους"

Είναι απόλυτα κατανοητό να αισθάνεσαι άβολα να αποκαλύψεις τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε κάποιον άγνωστο, ακόμη κι αν αυτός είναι ο γιατρός σου.

Πρέπει όμως να καταλάβεις πως όταν ο γιατρός σε ρωτά για την σεξουαλική σου ζωή δεν είναι διότι θέλει να σε κρίνει αλλά για να αξιολογήσει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και να κρίνει με ποια συχνότητα πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις σου.

4. Τον "απάτησες" και φοβάσαι να το πεις

Το επικίνδυνο ψέμα: "Γιατρέ μου δε σε αλλάζω με τίποτα"

Φίλοι και συγγενείς σε πίεσαν να ζητήσεις μια δεύτερη γνώμη, να αλλάξεις γιατρό ή να ακολουθήσεις κάποια εναλλακτική θεραπεία. Μια δοκιμή όμως σε έπεισε πως προτιμάς τον προσωπικό σου γιατρό. Πως θα του αποκαλύψεις όμως ότι τον παρέκαμψες, ακολούθησες τη θεραπεία που σου συνταγογράφησε κάποιος άλλος ή στάφηκες στην εναλλακτική ιατρική; Κι αν σκεφτεί ότι τον υποτίμησες ή αν θυμώσει; Όπως λοιπόν θα έκανες και σε περίπτωση που έβγαινες κρυφό ραντεβού ή απατούσες τον σύντροφό σου, έτσι και απέναντι στο γιατρό κρατάς σιγή ιχθύος μην αποκαλύπτοντας το μικρό σου μυστικό.

Η αλήθεια που θα σε σώσει: "Πήρα μια δεύτερη γνώμη"

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποκάλυψη της αλήθειας θα σου δημιουργήσει αμηχανία. Ωστόσο, η απόκρυψή της φέρει μεγάλο ρίσκο. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν έχεις ακολουθήσει κάποια άλλη θεραπεία κι αυτό διότι τα φάρμακα εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες έχουν και αντενδείξεις. Ένας «λάθος» συνδιασμός φαρμάκων – εν αγνοία φυσικά του γιατρού σου- μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οπότε για να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο, πάρε μια βαθεία ανάσα και αποκάλυψε την… «απιστία» σου. Για να το κάνεις βέβαια λιγάκι ευκολότερο μπορείς να ρίξεις την ευθύνη σε φίλους και συγγενείς και να την αποδόσεις στην πίεση που δέχτηκες από αυτούς.