Όσα πρέπει να ξέρεις για τα γενόσημα

07.03.2015
Είναι όντως τα γενόσημα φάρμακα κατώτερης ποιότητας; Έχουν παρενέργειες; Θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

Γενόσημα ακούς αλλά δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Οι συζητήσεις στα ειδησεογραφικά παράθυρα και πάνελ μάλλον σε έχουν μπερδέψει χειρότερα καθώς δεν ξέρεις τι και ποιόν να πιστέψεις.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι καινούρια «εφεύρεση» καθώς ανέκαθεν υπήρχαν στα ράφια των φαρμακείων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αυτά δεν χρησιμοποιούνταν από το ευρύ καταναλωτικό κοινό καθώς δεν ήταν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των γιατρών που κατά τη συνταγογράφηση προτιμούσαν σκευάσματα περισσότερο «δημοφιλή». Τι εννοούμε όμως όταν λέμε γενόσημα φάρμακα και γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις μετά την απόφαση του υπουργείου υγείας να τα… ρίξει στην κυκλοφορία;

Τι είναι το γενόσημο φάρμακο;

Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που θα λέγαμε πιστό αντίγραφο. Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει δραστικές ουσίες και συστατικά. Εκτός όμως από τα σκευάσματα γνωστών φαρμακευτικών εταιριών, στα ράφια των φαρμακείων και στην αγορά διατίθενται και «αντίγραφα» αυτών που δεν είναι άλλα από τα γενόσημα φάρμακα. Στην πραγματικότητα δηλαδή τα γενόσημα είναι «άσημα» σκευάσματα που περιέχουν την ίδια ή παρεμφερή ουσία με το πρωτότυπο και δημοφιλές φάρμακο, με τη διαφορά ότι είναι κατά πολύ φθηνότερο.

Έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα;

Εδώ οι γνώμες διίστανται. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΕΟΦ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, τα γενόσημα φάρμακα είναι απόλυτα ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά δεδομένου πως είναι ίδια ή παρεμφερή με τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Άλλωστε, όπως τονίζεται η πρακτική της συνταγογράφησης της ουσίας και όχι συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει εδώ και χρόνια επιτυχή εφαρμογή δίχως προβλήματα σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Γιατί κάποιοι γιατροί αντιδρούν;

Οι περισσότερες αντιδράσεις δεν εστιάζονται στην αποτελεσματικότητα των ουσιών που εμπεριέχονται στα γενόσημα φάρμακα αλλά στον τρόπο παραγωγής τους. Πολλά από τα γενόσημα φάρμακα παράγονται σε τρίτες χώρες για να ελαχιστοποιείται το κόστος παραγωγής άρα και η εμπορική τιμή τους. Σε αυτά λοιπόν τα γενόσημα φάρμακα πολλοί γιατροί λένε «όχι» θεωρώντας πως είναι σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας.

Ναι ή όχι στα γενόσημα;

Αν διασφαλιστεί πως θα υπάρχει αυστηρός και συνεχής έλεγχος κι αν η αξιολόγηση των μελετών βιοδιαθεσιμότητας γίνει με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια τότε δε θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος του πλαστού και του φαρμάκου ¨μαϊμού¨ παραμονεύει κάθε αλλαγή θα πρέπει να σχεδιαστεί λεπτομερώς και να υπάρξουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας.