Όσα πρέπει να ξέρεις για την αυτοεξέταση στήθους

11.10.2012
Πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για αυτοεξέταση; Πόση ώρα διαρκεί και πώς να την κάνεις; Μαθε όσα πρέπει να ξέρεις για την αυτοεξέταση στήθους

Πρόκειται για μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία που μπορείς να κάνεις μόνη μπροστά από τον καθρέπτη, στο κρεβάτι ή στο μπάνιο σου. Πιθανότατα ο γυναικολόγος σου να σου έχει υποδειξει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνεις τον έλεγχο σωστά, ας δούμε όμως ξανά τα βασικά σημεία!

Πόσο διαρκεί η αυτοεξέταση;

Μόλις 5 λεπτά κάθε μήνα!

Πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος να την κάνω;

Αμέσως μετά την περίοδο και πιο συγκεκριμένα την 8η μέρα από την αρχή της περιόδου. Μάλιστα, καλό θα είναι να την επαναλαμβάνεις κάθε φορά την ίδια ημέρα του κύκλου. Αν δηλαδή ξεκίνησες να αυτοεξετάζεσαι την 8η ημέρα του κύκλου καλό θα ήταν να κρατήσεις την ίδια ημερομηνία και την επόμενη φορά.

Πώς γίνεται η ψηλάφιση;

Έχοντας τα δάχτυλα του χεριού ενωμένα, με την εσωτερική πλευρά του χεριού και με κινήσεις μικρές και κυκλικές γύρω από τπ μαστό. Η πίεση πρέπει να είναι σταθερή με "διαδρομή" από τη μασχάλη προς τη θηλή.

Γιατί χρειάζεται καθρέπτης;

Για να μπορέσεις να παρατηρήσεις καλύτερα το στήθος σου. Κοιτάζοντάς το ακάλυπτο μπροστά στον καθρέπτη μπορείς να προσέξεις αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε αυτό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Εξέτασε αν η γραμμή κάτω από τα στήθη είναι κανονική, αν υπάρχει αλλαγή ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα, αν υπάρχει διαφοροποίηση στο δέρμα, παρεκτροπή στη θηλή ή υποχώρηση προς τα μέσα. Eπίσης, αν εκκρίνεται αίμα ή πύον από τη θηλή πιέζοντάς τη, αν υπάρχει περίεργο ζάρωμα ή ραβδώσεις στο στήθος ή τη θηλή ή μήπως διακρίνονται φλέβες με ασυνήθιστη μορφή.

Προσοχή: Αν παρατηρήσεις διαφορές μεταξύ των δύο μαστών μη φοβηθείς! Nα έχεις υπόψη σας ότι τα δύο στήθη δεν είναι ακριβώς τα ίδια. Tο ένα θα είναι ίσως μεγαλύτερο και θα βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το άλλο.

Πώς θα το κάνεις;

- Στο μπάνιο: Σήκωσε ψηλά το δεξί σας χέρι και με το αριστερό ψηλάφισε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε ελαφρώς τη θηλή και έλεγξε αν βγάζει υγρό. Eπανάλαβε στο άλλο στήθος.

- Στον καθρέφτη: Tοποθέτησε τα χέρια στα πλευρά και έλεγξε το στήθος για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Eπανάλαβε τοποθετώντας τα χέρια σας πρώτα στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, για να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους. Συνέχισε βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι.

- Στο κρεβάτι: Ξάπλωσε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί σου ώμο και το δεξί σου χέρι πίσω από το κεφάλι. Eξέτασε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πίεσε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Eπανάλαβε στο άλλο στήθος.

Αν κάνω αυτοεξέταση πρέπει να κάνω και μαστογραφία;

Οπωσδήποτε! Μην ξεχνάς πως η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας είναι η πρόληψη μέσω της συστηματικής αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας αλλά και του τεστ Παπ.

H μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία στήθους με την οποία μπορεί να εντοπιστεί πιθανός όγκος που εσύ ή ο γιατρός δεν μπορεί να ψηλαφίσει. ενώ το τεστ Παπανικολάου είναι η ετήσια υποχρέωσή σου!

Μάθε τα πάντα για τη μαστογραφία πατώντας εδώ. Πώς γίνεται η εξέταση, σε ποιά ηλικία πρέπει να την κάνεις και γιατί είναι τόσο σημαντική.

Πληροφορίες για την αυτοεξέταση μας έδωσε ο Dr. Στέφανος Kαραγιαννόπουλος,Kαθηγητής Παθολογίας.