Πώς να ξεπεράσεις το «πιάσιμο»

30.08.2013
Πιάστηκες; Μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ολοι έχουμε «πιαστεί» κάποια στιγμή, έπειτα από έντονη σωματική άσκηση, δραστηριότητα ή από μία απότομη κίνηση. Να όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι το «πιάσιμο» με απλά λόγια;

Μια «δυσφορία» των μυών, ένας ελαφρύς πόνος. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι ανησυχητικό, όμως μπορεί να καταντήσει κομματάκι ενοχλητικό, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας. Ας δούμε τα πράγματα πιο αναλυτικά: Το πιάσιμο ουσιαστικά αποτελεί το αποτέλεσμα μιας σειράς μικροσκοπικών ρήξεων των μυϊκών ινών.

Πώς προκαλείται το «πιάσιμο»;

Ο πόνος που θα προκληθεί εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ένταση και τον χρόνο της άσκησης, αλλά παράλληλα και από το είδος. Για παράδειγμα, ασκήσεις πλειομετρικές ή αρνητικές ασκήσεις αυξάνουν την πιθανότητα μικρορήξεων -ειδικά οι πρώτες, όπου ο μυς συσπάται και επιμηκύνεται. Στην καθημερινότητα, τέτοιου τύπου κινήσεις είναι το κατέβασμα μιας σκάλας, το τρέξιμο στην κατηφόρα ή οι δραστηριότητες στο σπίτι που μας αναγκάζουν να λυγίσουμε τα γόνατά μας. Από την άλλη, «πιάσιμο» προκαλούν και δράσεις που η μνήμη του σώματος δεν έχει καταγράψει, δηλαδή κινήσεις που κάνουμε σπάνια.

Πώς θα το αποφύγουμε;

Παρότι τέτοιου τύπου μυϊκές μικροενοχλήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να μειώσουμε τη διάρκειά τους, αλλά και να τις προλάβουμε. Για τους αθλούμενους, ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η σωστή προθέρμανση. Eνα καλό ζέσταμα των μυών τούς προετοιμάζει για τις επιβαρύνσεις που θα δεχθούν, με αποτέλεσμα να λειτουργούν καλύτερα. Είναι σημαντικό επίσης να μην κάνουμε απότομες αυξομειώσεις στο πρόγραμμα και το είδος των ασκήσεων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να «πιαστούμε» για τα καλά. Γενικότερα, πολλοί συστήνουν την ήπια προσαρμογή στην άσκηση, κυρίως στους αρχάριους, κοινώς να ανεβάζουν σταδιακά την ένταση χωρίς μεγάλες αλλαγές.

*Τι κάνουμε αν «πιαστούμε»

Υπάρχουν πολλές λέξεις-κλειδιά σε αυτή την περίπτωση. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η ανάπαυση. Για να επανέλθει το σώμα χρειάζεται χρόνο, τον οποίο πρέπει να δώσουμε. Μια άλλη λέξη κλειδί είναι η αποθεραπεία. Ειδικά οι ασκούμενοι καλό είναι να κάνουν ένα χαλάρωμα στο τέλος του προγράμματός τους και φυσικά διατάσεις, οι οποίες είναι ο πολυτιμότερος φίλος των μυών. Επίσης, ανακούφιση από το ενοχλητικό «πιάσιμο» μπορεί να προσφέρει μια θερμαντική αλοιφή ή μια αλοιφή με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η πρώτη και σημαντικότερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η ανάπαυση. Για να επανέλθει το σώμα χρειάζεται χρόνο, τον οποίο πρέπει να του δώσουμε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΙΝΙΑΚΟΣ