Ένοχα μυστικά υγείας που κρύβεις απ΄όλους

09.05.2013
Ο καθένας έχει μυστικά, αλλά αν αυτά σε εμποδίζουν από το να έχεις μια Α ποιότητα ζωής ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς και να τα εκμυστηρευτείς, τουλάχιστον στο γιατρό σου!

Κρύβεις μπουκαλάκια με φάρμακα και αλοιφές στα ντουλαπάκια του μπάνιου; Επισκέπτεσαι συχνά την τουαλέτα; Είσαι κακοδιάθετη και σου φταίνε τα πάντα; Ο σύντροφός σου και οι φίλοι δεν ξέρουν τι να σκεφτούν και η μόνη που ξέρει την αιτία είσαι εσύ; Μήπως άδικα ταλαιπωρείσαι και χαλάς τη ζαχαρένια σου;

Μικρές ενοχλήσεις και μικροπροβληματάκια, όπως η βαριά περίοδος, η ακμή, η συχνοουρία, η ξηρότητα του κόλπου και πολλά ακόμη, αν και δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, μας χαλούν τη διάθεση και μας ταλαιπωρούν. Κι όμως, αντίθετα με όσα πιστεύεις, ίσως τελικά να υπάρχει λύση που αν τη βρεις θα κάνεις τη ζωή σου πιο άνετη και πιο ευχάριστη. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να μιλήσεις ανοιχτά για όσα σε ταλαιπωρούν.

Όσα ντρέπεσαι να αποκαλύψεις ακόμη και στο γιατρό

1. Βαριά περίοδος

Περισσότερα από 10 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν - συνήθως σιωπηλά - από βαριές περιόδους πεπεισμένες ότι η αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν ανά 1 ώρα είναι φυσιολογική γι΄ αυτό και θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό! Αν και όντως κάτι τέτοιο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, είναι κρίμα να σε ταλαιπωρεί από τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις. Αντί να υποφέρεις, συζήτησέ το με το γυναικολόγο ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος για να σου συστήσει τι θα κάνεις.

2. Ακμή ενηλίκων

Σχεδόν το 30% των γυναικών βγάζουν σπυράκια ακόμη και μετά την ενηλικίωση. Η ακμή στους ενήλικες προκαλείται είτε από υπερευαισθησία είτε πρόκειται για ζήτημα ορμονικό. Τα σπυράκια δηλαδή δεν είναι μπελάς μόνο των εφήβων αλλά ταλαιπωρούν και τους ενήλικες και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα. Η διαφορά ενός εφήβου με τον ενήλικα βρίσκεται στον τρόπο αντιμετώπισης! Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που κάνουμε ως ενήλικες είναι να το παίξουμε φωστήρες, να θυμηθούμε τα εφηβικά μας χρόνια και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε τότε. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ίσως το χειρότερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αντί να το παίζεις γιατρός και να πειραματίζεσαι με κρέμες και προϊόντα καθαρισμού, συμβουλέψου ένα δερματολόγο για να σου συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα για την περίπτωσή σου και την ηλικία σου!

3. Ακράτεια και συχνοουρία

Ζητήματα της ουροδόχου κύστης είναι κοινά! Συχνοουρία, μικρή ακράτεια κι άλλα προβλήματα ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα γυναικών, που συνήθως υποφέρουν σιωπηλά και δεν συζητούν το πρόβλημα ούτε με το γιατρό από ντροπή ή διότι θεωρούν πως δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Είτε τα προβλήματα προκαλούνται από παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή το άγχος είτε λόγω μιας πρόσφατης εγκυμοσύνης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου που θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία και θα σε ενημερώσει για το πώς θα εκπαιδεύσεις την ουροδόχο κύστη σου με ασκήσεις που θα κάνεις σε καθημερινή βάση. Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, αρκεί να μιλήσεις!

4. Κολπική ξηρότητα

Εξάψεις, εφίδρωση, αλλαγές στη διάθεση, είναι λίγα μόνο από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που αργά ή γρήγορα περνάνε. Τι γίνεται όμως με την ξηρότητα του κόλπου;

Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα ενώ η ατροφία του κόλπου, η λέπτυνση δηλαδή και απώλεια της ελαστικότητας των τοιχωμάτων του είναι πολύ πιθανή. Αυτό έχει συνέπεια ο κόλπος να μην αιματώνεται κανονικά, η φυσιολογική ύγρανσή του να μειώνεται και η σεξουαλική επαφή να είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Αντί να υποφέρεις, ενημέρωσε το γιατρό σου και μάθε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους αντιμετώπισης και την ορμονοθεραπεία.