Τσιμπημένη χοληστερίνη; Πώς να τη ρίξεις

14.05.2013
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για την κακή χοληστερόλη και τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί στην υγεία, ακόμη και νεαρών ατόμων.

Υψηλή χοληστερίνη μπορεί να «χτυπήσει» ακόμη κι 20αρηδες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Μάθε πως θα προασπίσεις την υγεία σου αλλά και πως θα ρίξεις τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, σε περίπτωση που οι τελευταίες αιματολογικές σου εξετάσεις σου χτυπούν «καμπανάκι».

1. Ασκήσου, κάνει καλό

Η άσκηση μπορεί όχι μόνο να μειώσει τα επίπεδα του LDL της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης αλλά αυξάνει και το HDL, την «καλή» χοληστερόλη. Ακόμη και το γρήγορο περπάτημα μπορεί να νοηθεί σαν άσκηση οπότε βάλε φόρμα κι αθλητικά και ξεκίνα!

2. Απόφυγε τα κορεσμένα λίπη & πες ναι στις φυτικές ίνες

Το κορεσμένο λίπος είναι ο κύριος ένοχος για την χοληστερίνη στα ύψη. Αν λοιπόν οι εξετάσεις αίματος έδειξαν αυξημένες τιμές LDL, μάλλον ήρθε η ώρα να προσαρμόσεις τη διατροφή σου. Ξέχνα τα κεκάκια και το βούτηρο για πρωινό και προτίμησε τοστάκι με ψωμάκι ολικής άλεσης, ψωμί με μαργαρίνη ή ακόμη καλύτερα φρούτα και δημητριακά. Να θυμάσαι άλλωστε πως οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να ρίξεις την κακή χοληστερίνη.

3. Το πράσινο τσάι δεν είναι μόνο για τη δίαιτα

Μελέτες έχουν δείξει πως το πράσινο τσάι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, βοηθά κι αυτό στη μείωση της κακής χοληστερόλης.

4. Κρασάκι με μέτρο και για τη χοληστερίνη

Και με το αλκοόλ τι γίνεται; Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει το ¨παν μέτρον άριστον». Ένα ποτηράκι κρασί, βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και αυξάνει την καλή χοληστερόλη, αρκεί να μη γίνουν καταχρήσεις, που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Μείνε λοιπόν πιστή στο 1 ή 2 ποτηράκια κρασιού για να αποκομίσεις τα οφέλη του.

5. Κόψε το κάπνισμα - "μαχαίρι"

Ένας ακόμη λόγος για να κόψεις το κάπνισμα είναι η χοληστερίνη. Όπως έχει αποδειχτεί το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις τιμές της καλής χοληστερόλης και να εξαντλήσει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.

6. Συμβουλέψου το γιατρό

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, σε περίπτωση που έχεις υψηλή χοληστερίνη, ζήτα τη γνώμη του γιατρού. Η πρόληψη είναι σημαντική κι ο γιατρός ο μόνος αρμόδιος για να σε συμβουλέψει στο πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σε αρκετές περιπτώσεις, η αλλαγή στη διατροφή από μόνη της δεν είναι όσο αποτελεσματική θα θέλαμε κι ίσως κριθεί απαραίτητη η λήψη κάποιου φαρμάκου.