Ο πόνος στο στήθος πρέπει να σε πανικοβάλλει; Αν δεν έχεις οικογενειακό ιστορικό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας; Η μαστογραφία είναι επικίνδυνη; Τα σουτιέν με μπανέλα αυξάνουν τον κίνδυνο; Μάθε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς κι αλλους συχνούς μύθους περί καρκίνου των μαστών.
* Μύθος: Αν ψηλαφίσεις κάποιον όγκο στο στήθος, είναι καρκίνος.
Η αλήθεια: Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των μικρών όγκων στο στήθος μπορεί να είναι καρκινικοί. Η πλειονότητα των όγκων στο στήθος είναι καλοήθεις και μη καρκινικοί. Mπορεί, δηλαδή, να είναι ινοαδένωμα, κύστη, λίπωμα κ.ά. Ωστόσο, αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή δε θα έπρεπε να την αγνοήσεις. Είναι αναγκαία μια επίσκεψη στο γιατρό για κλινική εξέταση κι αν κριθεί αναγκαία και μια μαστογραφία. Και φυσικά μην ξεχνάς πως η πρόληψη σώζει ζωές!
* Μύθος: Ο πόνος στο στήθος δείχνει κακοήθεια
Η αλήθεια: O πόνος στο στήθος σπάνια σημαίνει κακοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι ένδειξη κάποιας φλεγμονής, τραυματισμού, ύπαρξη κύστης ή πολύ σφιχτού στηθόδεμου.
* Μύθος: Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση του καρκίνου του μαστού
* Μύθος: Αν δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά σου, δεν διατρέχεις κίνδυνο
Η αλήθεια: Αν και οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, κάθε γυναίκα έχει κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν μην ξεχνάς τη σημασία της αυτοεξέτασης, κάτι που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου με το που κλείσεις το 20ο έτος της ηλικίας σου. Κάθε μήνα, επτά έως δέκα μέρες έπειτα από την έναρξη της περιόδου σου κάνε μόνη την αυτοεξέταση κι αν αντιληφθείς οποιαδήποτε αλλαγή κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου.
* Μύθος: Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Η αλήθεια: Υπάρχουν παράγοντες όπως οι κληρονομική προδιάθεση, η ηλικία και το πότε θα ξεκινήσει και θα σταματήσει η περίοδος, που σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις. Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες στους οποίους μπορούμε εύκολα να επέμβουμε αλλάζοντας απλά τον τρόπο ζωής μας. Όπως και σε όλες τις μορφές καρκίνου, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση το κάπνισμα και το αλκοόλ και η παχυσαρκία δρουν επιβαρυντικά. Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σωματικό βάρος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, οι παχύσαρκες γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση έχουν σαφέστατα μεγαλύτερο κίνδυνο γι΄ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.
* Μύθος: Τα σουτιέν με μπανέλα αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού
Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για κάτι τέτοιο. Η φήμη ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄90, στη λογική πως ο στηθόδεσμος πιέζει λεμφαδένες και οδηγεί σε μια συσσώρευση τοξινών στο στήθος. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι λεμφαδένες συμπιέζονται από τον στηθόδεσμο. Όπως λένε, η αβεβαιότητα για τα αίτια πρόκλησης καρκίνου του μαστού είναι αυυτή που προκαλεί φόβο και οδηγεί σε τέτοιου είδους συμπεράσματα.
*Μύθος: Η χρήση αποσμητικού αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού
Η αλήθεια: Η εν λόγω αξίωση βασίζεται στο ότι τα αντιιδρωτικά περιέχουν χημικές ουσίες που απορροφώμενες από το δέρμα επηρεάζουν την κυκλοφορία στους λεμφαδένες και προκαλούν συσσώρευση τοξινών στο στήθος, οδηγώντας σε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, δεν υοπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Προληπτικά, φρόντισε να κοιτάζεις τα συστατικά και να αποφεύγεις τα προϊόντα με parabens.
* Μύθος: Τα εμφυτεύματα στήθους αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Η αλήθεια: Οι γυναίκες με ενθέματα στήθους δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το μόνο πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη μαστογραφία, αν και η σιλικόνη δεν εμποδίζει στο να γίνει η εξέταση. Απλά πρέπει να ενημερωθεί εξ΄αρχής ο γιατρός σου, ώστε να κάνει ειδικές και πρόσθετες πλάγιες λήψεις.
* Μύθος: Το ιστορικό της οικογένειας του πατέρα δεν επηρεάζει όσο της μητέρας
Η αλήθεια: Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του πατέρα είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της μητέρας. Αν η γιαγιά, κάποια θεία, η ξαδέλφη από την πλευρά του πατέρα είχε εμφανίσει καρκίνο του μαστού, ενημέρωσε σχετικά το γιατρό σου.
* Μύθος: Οι γυναίκες με κύστες στους μαστούς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Η αλήθεια: Στο παρελθόν, οι γυναίκες με κύστες και ινοαδενώματα στα στήθη θεωρούνταν πως ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Oμως και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται οπωσδήποτε η διάγνωση από τον ειδικό, η οποία γίνεται με μια μαστογραφία. H χειρουργική αφαίρεση κρίνεται αναγκαία αν οι διαστάσεις ενός ινοαδενώματος ξεπερνά τα δύο εκατοστά και εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών.
* Μύθος: Είμαι κάτω από 40 άρα δε διατρέχω κίνδυνο
Η αλήθεια:Οσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφανίζει, δίχως όμως και πάλι αυτό να είναι απόλυτο. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών ακόμη και στην ηλικία των 25 ετών που εκδηλώνουν την ασθένεια, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου μία στις οκτώ περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών ενώ δύο στις τρεις περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε γυναίκες 55 ετών και άνω.
* Μύθος: Οι άνδρες δεν μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Η αλήθεια: Αν και ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία υπόθεση, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες. Τα ποσοστά των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι κατά πολύ υψηλότερα από τους άνδρες και οι επιπτώσεις στον ανδρικό πληθυσμό είναι κατά πολύ μικρότερες. Ωστόσο και οι άνδρες διατρέχουν κίνδυνο.
* Μύθος: Πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγεις στην εξέταση ανίχνευσης των γονιδίων BRCA1 και BRCA2
Η αλήθεια: Μια γυναίκα που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, δεν υπάρχει λόγος να κάνει αυτήν την εξέταση, αφού δεν κατατάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Αλλά και γυναίκες με κλήρονομικότητα, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της εξέτασης το οποίο ξεπερνά τα 1000 ευρώ, μπορούν να αρκεστούν στην τακτική κλινική εξέταση και τις μαστογραφίες, σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού.
Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα