Εξογκώματα, ή κοινώς γρομπαλάκια, σε κάποια σημεία του σώματος ή του προσώπου εμφανίζονται συχνά και τις περισσότερες φορές δεν κρύβουν κάτι το ανησυχητικό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα γρομπαλάκι ενδέχεται να είναι σύμπτωμα ενός σοβαρού παθολογικού προβλήματος και τότε χρειάζεται να ενεργήσεις άμεσα. Ενημερώσου, λοιπόν, ώστε να ξέρεις τι να κάνεις σε κάθε περίπτωση.
Νιώθω κάτι…
...στην περιοχή του λαιμού
ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ: Aν η διόγκωση εμφανίζεται μπροστά ή αμέσως στο πλάι της τραχείας ίσως πρόκειται για βρογχοκήλη, δηλαδή έναν από τους λεγόμενους όζους του θυρεοειδούς.
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ; Τα μικρά ογκίδια στο θυρεoειδή αδένα σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων είναι καλοήθη. «Οι πιθανότητες για κακοήθεια αυξάνονται αν ο όζος είναι μεγάλος, δηλαδή πάνω από 2 εκατ., και αν μεγαλώνει γρήγορα. Επίσης, ενδείξεις για κακοήθεια αποτελούν και οι όζοι που είναι σκληροί, ακίνητοι, ανώδυνοι και συνοδεύονται από διόγκωση των λεμφαδένων», επισημαίνουν από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ; Από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι ο όζος είναι καλοήθης, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ενδέχεται μάλιστα με τον καιρό να εξαφανιστεί. Στην περίπτωση που ο όζος είναι μεγάλος, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν επί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χάπια με θυρορμόνη για να συρρικνωθεί.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Από την εμφάνιση του όζου το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε ειδικό. Πιθανώς να σου ζητήσει και εξετάσεις αίματος ή υπερηχογράφημα της περιοχής που υπάρχει το πρόβλημα. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση.
Νιώθω κάτι...
...στο πρόσωπο ή το σώμα
ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ: Εάν το εξόγκωμα μετακινείται ελαφρά κάτω από το δέρμα χωρίς να προκαλεί πόνο και είναι μαλακό στην αφή και στην ψηλάφηση, το πιθανότερο να πρόκειται για λίπωμα (καλοήθους μορφής).
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ; Τα λιπώματα σε γενικές γραμμές δεν απειλούν την υγεία, καθώς σπανιότατα εξελίσσονται σε κάτι κακό. Η αφαίρεσή τους συνήθως γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Επίσης, συχνά η εμφάνιση ενός ή περισσοτέρων λιπωμάτων οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Μπορεί να έχεις ένα λίπωμα κάπου στο σώμα σου για χρόνια χωρίς πρόβλημα. Αν απαιτηθεί όμως θεραπεία, τότε αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του λιπώματος. «Η αφαίρεση ενδείκνυται επίσης εάν αυξηθεί απότομα το μέγεθός του ή όταν προκαλεί αισθητικά προβλήματα», διευκρινίζει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Σε κάθε περίπτωση το λίπωμα χρήζει ιατρικής διάγνωσης και διερεύνησης για να θεωρηθεί απολύτως ακίνδυνο. Η εξέταση λοιπόν από χειρουργό είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαγνώσει ότι πράγματι πρόκειται για λίπωμα και όχι για κάποιον άλλο όγκο του δέρματος ή του υποδόριου ιστού.
Νιώθω κάτι…
...στη μασχάλη
ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ: Διογκωμένο θυλάκιο τρίχας ή μπορεί και κάποια τρίχα να μεγαλώνει εσωτερικά αντί να βγαίνει προς τα έξω.
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ; Το εξόγκωμα στη μασχάλη θα μπορούσε να δημιουργηθεί λόγω του ξυραφιού ή του μηχανήματος αποτρίχωσης που χρησιμοποιείς. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε πρήξιμο των λεμφαδένων εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Δοκίμασε ζεστές κομπρέσες στο σημείο που σε ενοχλεί αρκετές φορές την ημέρα και λογικά το πρήξιμο και ο πόνος θα υποχωρήσουν σε μία εβδομάδα.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Αν διαρκέσει περισσότερο, αν επιδεινωθεί, αν κοκκινίσει ή αν ερεθιστεί. Αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάποια μόλυνση του μαστού, την ύπαρξη μιας κύστης ή ακόμα κι ενός όγκου.
Νιώθω κάτι...
...στον καρπό
ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ: Γάγγλιο. Πρόκειται για μικρές, καλοήθεις κύστες γεμάτες διαυγές κολλώδες υγρό, που εμφανίζονται συνήθως στον καρπό (στη ραχιαία επιφάνεια ή στη βάση του αντίχειρα). Επειδή στα σημεία αυτά του καρπού υπάρχει έντονη τριβή μεταξύ των τενόντων, μπορεί το εξόγκωμα να γίνει αντιληπτό ξαφνικά ή να εμφανιστεί σταδιακά, ενώ το μέγεθός του αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσο κουράζετε το χέρι σας.
ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ; Αν και συχνά προκαλεί πόνο, μουδιάσματα και αδυναμία στα δάχτυλα, συνήθως δεν είναι επικίνδυνο. Ωστόσο η διάγνωσή του πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από ορθοπαιδικό, ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή ο όγκος των οστών.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Εάν διαπιστωθεί γάγγλιο και δεν σου δημιουργεί κάποιο αισθητικό ή άλλο πρόβλημα, τότε μπορείς να παρακολουθείς απλώς την πορεία του ή να ακολουθήσεις μια συντηρητική θεραπεία στο ιατρείο (προσπάθεια αναρρόφησης και ρήξης του με βελόνα).
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Εάν η αρχική συντηρητική αγωγή αποτύχει ή το γάγγλιο στον καρπό σού δημιουργεί διάφορα προβλήματα (έντονο πόνο, μούδιασμα και δυσκολία στις κινήσεις καρπού και δαχτύλων), τότε σειρά έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά.
Και αν είναι εξόγκωμα στο μαστό;
Τα περισσότερα από τα ογκίδια που ανιχνεύονται στο μαστό, κυρίως σε γυναίκες μικρότερες των 30 ετών, είναι καλοήθη. Μπορεί δηλαδή να είναι ινοαδένωμα, κύστη, λίπωμα κ.ά. Οι κύστες μπορούν να παρουσιαστούν μία ή και περισσότερες φορές στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Τα ινοαδενώματα, που εμφανίζονται επίσης με μεγαλύτερη συχνότητα μέχρι την ηλικία των 30, καθώς και στην εφηβεία, μπορούν να παρουσιαστούν και στους δύο μαστούς και στο περίπου 15% των περιπτώσεων ενδεχομένως να είναι και πολλά.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ: Η επιβεβαίωση για το τι ακριβώς είναι γίνεται με το υπερηχογράφημα. Οι κύστες συνήθως δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Αν μια κύστη είναι σχετικά μεγάλη στο μέγεθος αντιμετωπίζεται με παρακέντηση στο ιατρείο. Αν οι διαστάσεις ενός ινοαδενώματος ξεπερνούν τα 2 εκ. και εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών, κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αφαίρεσή τους.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ: Σε κάθε ψηλαφητό ογκίδιο στο στήθος και στην περιοχή της μασχάλης είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία, την εξέταση από ειδικό γιατρό και την αυτοεξέταση. Επίσης, όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), στις περιπτώσεις καρκίνου σημαντικό είναι να γνωρίζει κάθε γυναίκα ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ίασης, καθώς και η πιθανότητα αποφυγής της μαστεκτομής.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 153.
Επικαιροποίηση: Ioύνιος 2015.