Το αντισυλληπτικό χάπι του επόμενου μήνα

03.12.2013
Μια νέα, πολύ πιο απλή και εύχρηστη μέθοδος αντισύλληψης υπόσχεται να απαλλάξει τις γυναίκες από το άγχος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά ταυτόχρονα εγείρει αντιδράσεις ηθικής φύσης από κάποιους ακτιβιστές.

Τη δημιουργία νέου αντισυλληπτικού χαπιού που μπορει να προσφέρει προστασία για περισσότερο από ένα μήνα εξετάζουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ακτιβιστές αντιδρούν υποστηρίζοντας πως το εν λόγω χάπι δε θα είναι κάτι άλλο από "άμβλωση από την πίσω πόρτα" από τη στιγμή που θα έχει δράση ακόμη και μετά τη γονιμοποίηση.

Ακαδημαϊκοί από τη Νέα Υόρκη και τη Σουηδία, που μελετούν τη δημιουργία του νέου χαπιού, θεωρούν ότι θα μπορούσε να βρει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες που δε θέλουν ή ξεχνούν να λαμβάνουν τα αντισυλληπτικά χάπια κάθε ημέρα.

Το νέο χάπι θα μπορεί να λαμβάνεται μόνο λίγες φορές το χρόνο κι ανάλογα με το πόσο συχνά κάνει σεξ η γυναίκα χωρίς προφύλαξη. Μάλιστα, η χρήση του μπορεί να γίνεται στο τέλος του κάθε μήνα, καθώς είναι τόσο δραστικό που αποτρέπει το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης, ακόμη κι αν η ύποπτη επαφή έγινε τέσσερις εβδομάδες πριν την λήψη του.

Όπως μάλιστα, υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας Δρ Ελίζαμπεθ Ρέιμοντ και οι συνεργάτες της, απαντώντας στους επικριτές, ακόμη κι αν το χάπι θεωρηθεί μορφή άμβλωσης, θα μπορούσε να γίνει ευρέως αποδεκτό από τις γυναίκες.