Mάχη στήθος με στήθος

25.10.2013
Όλα όσα μάθαμε αυτόν το μήνα για τον καρκίνο του μαστού. Όσο για το μήνυμα, είναι διαχρονικό: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ενημερωθείτε λοιπόν και... κερδίστε σε γνώση και υγεία!

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες του Δυτικού Κόσμου, ενώ μόνο στη χώρα μας κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέα κρούσματα. Στην εποχή μας, ωστόσο, θεραπεύεται σε ποσοστό περίπου 95%.

Q Ένα ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό πόσο συχνά δηλώνει καρκίνο;
A.
Τα περισσότερα από τα ογκίδια που ανιχνεύονται στο στήθος δεν είναι καρκίνοι. Μπορεί να είναι κύστη, ινοαδένωμα, λίπωμα κ.ά. Όμως, ακόμα και έτσι, για κάθε ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό και στην περιοχή της μασχάλης είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαστογραφία και την εξέταση από ειδικό γιατρό.

Q Ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομική νόσος;
A. Ο κληρονομικός καρκίνος είναι αρκετά σπάνιος και αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό (7-10%) του συνόλου του καρκίνου του μαστού. Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί δύο συγκεκριμένα γονίδια, τα BRCA1 και BRCA2, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνισή του.

Q Ποιες γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ ανίχνευσης αυτών των γονιδίων;
A. Οι γυναίκες που ανήκουν σε οικογένειες με κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού είναι αναγκαίο να υποβάλλονται σε εξέταση (γενετικό τεστ για BRCA1 και BRCA2), ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως την ύπαρξη βλάβης (μετάλλαξης), η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης και καρκίνου των ωοθηκών κατά 60%.

Q Η πρώτη μαστογραφία πότε πρέπει να γίνεται;
A. Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία (η μαστογραφία αναφοράς) θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών και στη συνέχεια να ακολουθείται ετήσιος συγκριτικός μαστογραφικός επανέλεγχος έως τα 65. Εάν ωστόσο οι γυναίκες έχουν επιβαρημένο ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά περίπου 15 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειάς της. Εάν δηλαδή η μητέρα παρουσίασε καρκίνο στο μαστό της στα 50 της χρόνια, η κόρη καλό είναι να αρχίζει το μαστογραφικό έλεγχο στα 35 και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Q Ποια άλλα διαγνωστικά μέσα υπάρχουν σήμερα;
A. Εκτός από τη μαστογραφία, που εξακολουθεί να είναι η βασική εξέταση έγκαιρης διάγνωσης, έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ τα μηχανήματα υπερήχων. Οι τρισδιάστατες εικόνες που δίνουν οι νέοι 3D υπέρηχοι βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση. Σημαντική επίσης είναι η βοήθεια της μαγνητικής μαστογραφίας, η οποία εφαρμόζεται με συγκεκριμένες ενδείξεις, αλλά και των ψηφιακών μαστογράφων, που δίνουν υψηλή ευκρίνεια και στους δύσκολους, πυκνούς μαστούς.

Q Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;
A. Η ηλικία (όσο η γυναίκα μεγαλώνει αυξάνει η πιθανότητα), το οικογενειακό ιστορικό (μητέρα ή αδελφή με καρκίνο μαστού), η διάρκεια των ετών της περιόδου (πρώιμη εμμηναρχή ? καθυστερημένη εμμηνόπαυση), η ατεκνία ή η καθυστερημένη πρώτη κύηση, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια χρήση ορμονικής υποκατάστασης.