Παίρνεις αντιπυρετικά; Βάζεις σε κίνδυνο τους άλλους

23.01.2014
Παίρνεις φάρμακα με το που ανεβάσεις δέκατα; Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτή η τακτική οφείλεται για την εξάπλωση της γρίπης!

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η λήψη αντιπυρετικών μπορεί μεν να μας βοηθά να πέσει ο πυρετός και να αισθανθούμε καλύτερα, οδηγεί όμως σε μετάδοση του ιού.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως με τον πυρετό ο ιός εξασθενεί ενώ όταν αυτός πέφτει ενδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ευκολότερα. Αν λοιπόν αντί αναρρωτικής επιλέγεις να πάρεις φάρμακο και να πας στη δουλειά, το πιθανότερο είναι να κολλήσεις και τους συναδέφλους. Μπορεί δηλαδή ο πυρετός να έχει πέσει, αυτό όμως διευκολύνει την αναπαραγωγή και πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στον οργανιαμό, οπότε και γίνεσαι αυτομάτως "δημόσιος κίνδυνος".

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, Καναδοί επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ερν, καθηγητή μαθηματικών και ερευνητή του Ινστιτούτου Ερευνών Λοιμωδών Νόσωνμ, εξέτασαν κι ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα με τη βοήθεια διαφόρων στατιστικών μοντέλων. Οι υπολογισμοί τους έδειξαν πως η καταπολέμηση του πυρετού με φάρμακα αυξάνει τα περιστατικά γρίπης έως και 5%.

Γι΄αυτό όπως λένε: "Η μητέρα Φύση γνωρίζει καλύτερα" και προειδοποιούν πως τα αντιπυρετικά πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο για ανακούφιση κι όχι να τα παίρνουμε και να κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού. Η καραντίνα, δηλαδή, είναι προτιμότερη όχι μόνο για την άμεση ανάρρωσή μας αλλά και για να μην κολλήσουμε τους άλλους.