Γυναίκα με κότσια; Πρόλαβέ τα

04.09.2014
Είναι επώδυνο, αντιαισθητικό και το πλέον διαδεδομένο πρόβλημα στις γυναίκες! Δείτε τι μπορεί να φταίει για το «κότσι» στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αλλά και πώς θα ανακόψετε τη δημιουργία του.

Ίσως είναι θέμα των «πιέσεων» που δέχεται το πόδι

Μια από τις βασικές αιτίες για τη δημιουργία του βλαισού μεγάλου δαχτύλου, κοινώς «κότσι», είναι η πλατυποδία. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής (Foot and Ankle Fellowship): Οσο πιο πλατύ είναι το πέλμα σας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εμφανίσετε «κότσι». Για να διαπιστωθεί ωστόσο η συγκεκριμένη αιτία, θα πρέπει να κάνετε ένα πελματογράφημα, εξέταση που βοηθά τον ειδικό ποδολόγο να συλλέξει πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος. Στην προκειμένη περίπτωση θα τον βοηθήσει να μελετήσει τις σωματικές πιέσεις που δέχεται το πόδι αλλά και τον τρόπο που πατά στο έδαφος (τη λεγόμενη εμβιομηχανική λειτουργία του ποδιού κατά τη βάδιση) και να εντοπίσει την παθομηχανική βλάβη.

Καλύτερα συμβουλευτείτε τον ειδικό ορθοπεδικό

Στο αρχικό στάδιο του προβλήματος η επίσκεψη στον ορθοπεδικό είναι σημαντική. Ο γιατρός θα σας ζητήσει μια ακτινογραφία για να ελέγξει τον άξονα του δαχτύλου και θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε το «κότσι» να μην εξελιχθεί. Αν αφήσετε την κατάσταση να εξελίσσεται, τότε ο άξονας του δαχτύλου μεταβάλλεται. Το πρώτο δάχτυλο στρέφεται περισσότερο προς το δεύτερο και το κότσι γίνεται πιο εμφανές, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί φλεγμονή στην περιοχή. Σε πιο προχωρημένο στάδιο το δεύτερο δάχτυλο «καβαλάει» το μεγάλο δάχτυλο, γεγονός που σημαίνει ότι ο άξονας έχει μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό από την αρχική του θέση.

Ίσως το κότσι είναι συνέπεια της πάθησης

Όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κότσι, αφού η νόσος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε οποιαδήποτε άρθρωση. Είναι επίσης γνωστό ότι οι 9 στους 10 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζουν ταυτοχρόνως και κότσι στο ίδιο πόδι. Άλλες αιτίες είναι οι νευρογενείς διαταραχές αλλά και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Μπορεί να είναι κληρονομικό

Περίπου το 60% αυτών που εμφανίζουν κότσι δηλώνουν ότι το είχε και ένας από τους δύο γονείς τους. Η κληρονομικότητα στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηρίζεται από την προδιάθεση που έχει το παιδί να κληρονομήσει ανατομικές ανωμαλίες, όπως π.χ. η πλατυποδία, από την οποία μπορεί να δημιουργηθεί το «κότσι». Όταν υπάρχει κληρονομικότητα το κότσι είναι πιθανό να εμφανιστεί και από την περίοδο της εφηβείας.

ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εάν το κότσι επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα σοβαρή παραμόρφωση ή πόνο, η χειρουργική αποκατάσταση είναι ο μοναδικός τρόπος για να διορθωθεί το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές και βέβαια το είδος της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο εξέλιξης του προβλήματος.

  • Αν π.χ. ο άξονας του δαχτύλου δεν έχει υποστεί αλλοίωση, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο το κομμάτι που προεξέχει, ενώ αν η κατάσταση είναι προχωρημένη, η επέμβαση είναι πιο σοβαρή (αφού απαιτείται συχνά και διόρθωση του δεύτερου δαχτύλου). Το ενδεχόμενο των επιπλοκών (π.χ. κακή επούλωση της περιοχής) δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Η τεχνική που γίνεται με την εφαρμογή λέιζερ είναι λιγότερο επεμβατική, αλλά ο γιατρός θα καθορίσει ποια είναι η κατάλληλη για σας ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ίσως τα ακατάλληλα παπούτσια είναι η αιτία

Τα ψηλοτάκουνα με τη στενή μύτη «προωθούν» το πόδι προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να «στριμώχνονται» τα δάχτυλα. Όταν λοιπόν αρχίσει να εμφανίζεται ένα κότσι, φορέστε παπούτσια που είναι φαρδιά μπροστά, με μαλακό δέρμα και τακούνι 2-3 εκ. Ακόμα, μπορεί να σας βοηθήσουν η χρήση ειδικών επιθεμάτων (στα φαρμακεία) ή συσκευές που ονομάζονται διαχωριστικά για να απομακρύνετε το πρώτο από το δεύτερο δάχτυλο τη νύχτα. Υπάρχει τέλος και ο «αποστασιοποιητής» (σε φαρμακεία ή καταστήματα με ορθοπεδικά είδη) που χρησιμοποιείται όσο φοράτε παπούτσια. Το διάστημα που θα χρειαστεί να τον φοράτε εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η κατάστασή σας.

TO ΚΟΤΣΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 70%

* Οι πληροφορίες του άρθρου δεν προτρέπουν σε αυτοδιάγνωση προβλημάτων υγείας, ούτε υποκαθιστούν την αξιολόγηση από ειδικό.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ