Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις

28.06.2018
Θέλεις να μείνεις έγκυος; Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να συλλάβεις
Η σχέση σας έχει δοκιμαστεί, νιώθετε και οι δυο σίγουροι και έχετε αποφασίσει με τον σύντροφό σου ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα παιδί. Σταματάτε λοιπόν κάθε μέθοδο αντισύλληψης που μπορεί να χρησιμοποιούσατε, κάνετε έναν σοβαρότατο προγεννητικό έλεγχο και... καλή επιτυχία.

Αν θέλεις να τα αφήσεις όλα στην τύχη μπορείς. Αν θέλεις όμως να είσαι κάπως πιο... οργανωμένη, διάβασε τις συμβουλές του ειδικού.

Ο Dr. Παναγιώτης Πολύζος δίνει ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε να είστε πιο δραστήριοι σεξουαλικά ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες της εγκυμοσύνης.

"Ο συγχρονισμός είναι το παν. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν για δύο έως τρεις ημέρες, αλλά το ωάριο ζει μόνο για περίπου 12 έως 24 ώρες. Για να να αυξήσετε την πιθανότητα σύλληψης, είναι σημαντικό να έχετε σεξουαλική επαφή περισσότερο από μία φορά γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας. Μια καλή προσέγγιση είναι να κάνετε σεξ μία έως δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία και πάλι την ημέρα που έχετε ωορρηξία. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υγιή τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στη σάλπιγγα, όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται.

Φυσικά, πότε ακριβώς μια γυναίκα έχει ωορρηξία δεν είναι αποσαφηνισμένο. Όλα εξαρτώνται από το μήκος του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Μια γυναίκα έχει ωορρηξία συνήθως περίπου 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο της – όχι στα μέσα του κύκλου, όπως είναι ευρέως διαδεδομένη. Εάν έχετε ένα κύκλο 28 ημερών, η οποία είναι ο μέσος όρος, τότε θα έχετε ωορρηξία στη μέση της διάρκειας του κύκλου σας. Αλλά εάν έχετε ένα κύκλο 35 ήμερων , θα έχετε ωορρηξία γύρω από την 21η ημέρα, όχι τη 17η ημέρα."

Μαζί με αυτές τις πληροφορίες είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις τι ακριβώς περιλαμβάνει ένας πλήρης προγεννητικός έλεγχος καθώς και πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της ωορρηξίας.

Και πάνω από όλα, μη βιάζεσαι. Το άγχος είναι ο μόνος σίγουρος αρνητικός οδηγός σε όποια προσπάθεια -ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο "λεπτή" διαδικασία. Το έχεις ακούσει, το ξέρεις, φρόντισε λοιπόν να κρατήσεις το στρες όσο πιο μακριά μπορείς.

* Ο Dr Παναγιώτης Πολύζος είναι Μαιευτήρας, Χειρούργος - Γυναικολόγος και Ειδικός Αναπαραγωγής. Δραστηριοποιείται στην Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ - Institute of Life & ως επιστημονικός συνεργάτης & σύμβουλος εμβρυομητρικής ιατρικής στο μαιευτήριο Ιασώ.