10 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται!

28.06.2018
10 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται!
Εσύ ακόμα πιστεύεις ότι "πρέπει να τρως για δύο";

Όπου κι αν κοιτάξεις, οι συμβουλές είναι άφθονες! Τα "dos" και "dont's" της εγκυμοσύνης βρίσκονται παντού και πολλές φορές αγχώνουν χωρίς λόγο τις μέλλουσες μανούλες που τελικά... πελαγώνουν.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε εμείς να σου δώσουμε είναι να ακούς πάντα τη συμβουλή του γιατρού σου. Ωστόσο, για να μην σηκώνεις το τηλέφωνο κάθε μία ώρα, διάβασε παρακάτω 10 ευρέως διαδεδομένους μύθους για την εγκυμοσύνη και... χαλάρωσε.

Μύθος #1 Να τρως τρία γεύματα τη μέρα

Στην πραγματικότητα αν τρως ένα μικρό γεύμα κάθε 2-3 ώρες θα νιώθεις καλύτερα. Επίλεξε τροφές διαφορετικών ομάδων και απόφυγε να κάνεις δίαιτα ή να αγχωθείς υπερβολικά για το φαγητό.

Μύθος #2 Λίγο αλκοόλ δεν πειράζει

Το αν θα πιεις μερικές γουλιές αλκοόλ ή αν θα το αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου είναι προσωπική απόφαση όμως πρέπει να γνωρίζεις οτι πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη με προβλήματα την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή υστέρηση, τον κίνδυνο θνησιγένειας αλλά και τον πρόωρο τοκετό.

Μύθος #3 Καφέ μόνο ντεκαφεινέ

Όπως και το αλκοόλ, έτσι και η καφείνη διαπερνά τον πλακούντα και άρα επηρρεάζει το μωρό σου όμως σύμφωνα με τους ειδικούς ένα μικρό φλυτζάνι καφέ ή τσάι κάθε μέρα είναι εντάξει. Προτίμησε ένα χαρμάνι με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφείνη και απόλαυσε τον καφέ σου!

Μύθος #4 Κόψε και τα τυριά

Ευτυχώς, αυτό ισχύει μονάχα για τα μη παστεριωμένα τυριά. Κάποια κίτρινα τυριά όπως το cheddar και το ελβετικό τυρί, είναι ασφαλή ενώ καλύτερα θα είναι να αποφύγεις το κατσικίσιο τυρί, την φέτα αλλά και το brie.

Μύθος #5 Τώρα τρως για δύο

Οι περίφημες "λιγούρες" είναι μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια της εγκυμοσύνης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως διπλά! Στην πραγματικότητα χρειάζεσαι μόλις 300 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα ενώ το επιπλέον ιδανικό βάρος που θα πρέπει να "βάλεις" σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπου 12 κιλά!

Μύθος #6 Πες αντίο στα θαλασσινά

Στην πραγματικότητα, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές! Τα ψάρια έχουν Ω3 λιπαρά και πρωτεινές που χρειάζεται το μωρό σου. Ιδανικά μπορείς να τρως ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα προσέχοντας να επιλέγεις είδη χαμηλά σε υδράργυρο όπως σολομό και γαρίδες. Απόφυγε όμως τον τόνο και οτιδήποτε δεν είναι μαγειρεμένο.

Μύθος #7 Μην πάρεις φάρμακα

Δεν χρειάζεται να υπομένεις επώδυνα τυχόν ημικρανίες, κρυολογήματα αλλά και ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης! Υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι κατάλληλα για εγκυμονούσες αν και πάλι καλό είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου για μια πιο εξειδικευμένη οδηγία.

Μύθος #8 Κόψε τη γυμναστική

Δεν υπάρχει κανενας λόγος να σταματήσεις τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο επειδή έμεινες έγκυος. Συνιστούνται, μάλιστα, 3-4 ώρες ήπιας αερόβιας άσκησης που θα βοηθήσουν με τον έλεγχο του βάρους σου αλλά και θα προετοιμάσουν το σώμα σου για τον ερχομό του μωρού. Απόφυγε σπορ που το σώμα σου έρχεται σε επαφή με άλλους αλλά και προγράμματα που είναι ξαπλωμένη κάτω.

Μύθος #9 Σταμάτα τα βάφεις τα μαλλιά σου

Δεν υπάρχουν έρευνες που να συνδέουν καθοριστικά τη βαφή των μαλλιών με επιπλοκές στο έμβρυο. Μπορείς να αποφύγεις τη διαδικασία κατά το πρώτο τρίμηνο, που σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα του εμβρύου αλλά μετά μπορείς να επιλέξεις μία φυτική βαφή ή μία ημιμόνιμη βαφή που θα εφαρμόσεις σε ένα χώρο με καλό εξαερισμό.

Μύθος #10 Κόψε και το μανικιούρ

Θα έπρεπε να έχεις πολύ έντονη και μακροχρόνια επαφή με τα βερνίκια για να υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί πρόβλημα στο έμβρυο. Μπορείς ωστόσο, για να είσαι ακόμα πιο ήσυχη, να επιλέξεις βερνίκια χωρίς phthalate, toluene ή formaldehyde και κάνε το μανικιούρ σου σε ένα στούντιο με καλό εξαερισμό. Βεβαιώσου ακόμα πως όλα τα εργαλεία αποστειρώνονται γιατί είναι πιο εύκολο να κολλήσεις την οποιαδήποτε μόλυνση.