Φοράς φακούς επαφής; Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να προσέξεις

03.07.2018
Φοράς φακούς επαφής; Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να προσέξεις
Όσα πρέπει να αποφύγεις να κάνεις πριν και μετά την εφαρμογή των φακών επαφής σου

Οι φακοί επαφής είναι, για τους περισσότερους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όραση τους, μια εύκολη και άνετη λύση, που προτιμάται πολύ περισσότερο από τα γυαλιά οράσεως.

Η ευκολία στη χρήση τους παρ'όλα αυτά, κάνει πολλούς να ξεχνιούνται για το πώς ακριβώς πρέπει να χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε να προλάβουν σοβαρότατες μολύνσεις.

Διάβασε παρακάτω τα λάθη που ίσως κάνεις και εσύ με τους φακούς επαφής σου και πρέπει να σταματήσεις άμεσα:

Κοιμάσαι χωρίς να τους βγάλεις

Ακόμα κι αν πρόκειται για μία ή δύο ώρες ύπνου μόνο, κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα και βοηθάει στην ανάπτυξη μικροβίων που είτε ζουν στους φακούς είτε υπάρχουν στην επιφάνεια των ματιών.

Ξεχνάς να πλύνεις τα χέρια σου βάζοντας ή βγάζοντας τους

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την υγιενή και την επαφή γυμνών χεριών με ιδιαίτερα ευαίσθητα όργανα, όπως είναι τα μάτια.

Δεν αντικαθιστάς το υγρό τους

Σε ό,τι αφορά το υγρό των φακών επαφής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το αντικαθιστάς και όχι απλά να το αναπληρώνεις. Εάν δεν το κάνεις αυτό, κινδυνεύεις να τους γεμίσεις από μικρόβια που υπάρχουν στις θήκες. Πλύνε τις θήκες των φακών σου με ειδικό υγρό και όχι με νερό, σαπούνι ή οινόπνευμα.

Φοράς τους φακούς σου για πολλές ώρες και σε ακατάλληλες στιγμές

Αν, για παράδειγμα, πρόκειται να μπεις στη θάλασσα ή σε μια πισίνα, θα πρέπει να τους βγάλεις. Αν, επίσης, δεν έχεις μαζί σου το ειδικό υγρό, δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ό,τι βρεις, αλλά να προτιμήσεις φυσικό ορό, και αν πέσουν κάτω να μην τους πλύνεις, αλλά να τους πετάξεις.

Τους κρατάς για περισσότερο καιρό απ'όσο πρέπει, για να κάνεις οικονομία

Μπορεί oι φακοί επαφής να μην είναι πολύ οικονομικοί, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι έχουν ημερομηνία λήξης για έναν πολύ καλό λόγο. Αν τους κρατήσεις και τους φορέσεις μετά τη λήξη τους, κάνεις κακό στα μάτια σου αφού τα φέρνεις σε επαφή με ένα φθαρμένο υλικό και κινδυνέυεις με μολύνσεις.