Πόνοι περιόδου: 6 φυσικοί τρόποι για να τους διώξεις

15.09.2018
Πόνοι περιόδου: 6 φυσικοί τρόποι για να τους διώξεις
Οι "δύσκολες" μέρες του μήνα είναι πραγματικά δύσκολες για μερικές από εμάς. Δυνατοί πόνοι, κράμπες και έντονο βάρος στην περιοχή μπορεί να μεταφράζονται σε "απλή" ευαισθησία ή και κάτι πιο σοβαρό.

Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η δυσμηνόρροια -όπως είναι ο επιστημονικός όρος για τους ισχυρούς πόνους της περιόδου- να είναι πρωτοπαθής, να οφείλεται δηλαδή σε κάποιο παθολογικό αίτιο, κρίνεται απαραίτητος ένας ενδελεχής γυναικολογικός έλεγχος. Αφού αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης, συμφύσεων στις σάλπιγγες ή ακόμη και ενδομητρίωσης, τότε εκλαμβάνουμε την περίπτωση ώς δευτεροπαθή και στρεφόμαστε προς άλλες μεθόδους ανακούφισης.

Πριν καταφύγεις όμως στη λύση του όποιου αναλγητικού σκευάσματος, "πάλεψέ" το πρώτα με μια ή περισσότερες από τις προτάσεις που θα δεις στη συνέχεια.

#1 Πρόσεξε τι πίνεις

Πίνε περισσότερο νερό και αντί για τον καφέ που προκαλεί περισσότερες συσπάσεις στην περιοχή, προτίμησε ροφήματα όπως χαμομήλι, τήλιο ή άλλου είδους τέτοια αφεψήματα που λειτουργούν πιο χαλαρωτικά. Και τώρα το καλοκαίρι όλα αυτά υπάρχουν και σε πιο δροσερές εκδοχές οπότε δεν θα... βράσεις. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγεις τελείως το αλκοόλ καθώς αντί να σε χαλαρώσει θα σου προσθέσει επιπλέον προβλήματα.

Διάβασε κι αυτό: Πώς θα καθυστερήσω την περίοδο; Ο γιατρός απαντά

#2 Πρόσεξε τι τρως

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, υπάρχουν τροφές που απαλύνουν τον πόνο. Αρχικά μείωσε το αλάτι και τη ζάχαρη και απόφυγε τα όσπρια καθώς προκαλούν περισσότερο φούσκωμα, άρα και ενόχληση. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφεύγονται τα τηγανητά φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός από το γιαούρτι που θα σου κάνει και καλό. Για εκείνες τις ημέρες προτίμησε τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, το αβοκάντο, οι κολοκυθόσποροι. Επίσης, θετικά λειτουργήσουν οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και κάλιο, οπότε φρόντισε να εντάξεις στο μενού το κόκκινο κρέας -ή σπανάκι και φακές εναλλακτικά- καθώς και μπανάνες.

#3 Μη σταματάς τη γυμναστική

Όσο και να σου φαίνεται παράλογο, η άθληση τις ημέρες της περιόδου ενδείκνυται ως αντίδοτο στον όποιο πόνο. Μπορεί να σου φαίνεται "βουνό", όμως σφίξε τα δόντια και ξεκίνα. Κατά τη άθληση, ιδιαίτερα την αερόβια, ο οργανισμός παράγει την ορμόνη ενδορφίνη, που έχει παυσίπονες ιδιότητες και καθώς βελτιώνεται ταυτόχρονα η κυκλοφορία του αίματος, τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά πολύ γρήγορα...

#4 Ανέβασε θερμοκρασία (!)

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τη λύση της θερμοφόρας. Δεν είναι τυχαίο. Η ζέστη βοηθά σε αυτή την περίπτωση σε κάθε μορφή. Όπως και ένα ζεστό ντουσάκι, αν νιώθεις ότι το αντέχεις. Οι γιαγιάδες μας έπαιρναν ένα πανάκι, μια βαμβακερή πετσέτα, τη σιδέρωναν και αμέσως μετά την πίεζαν στην κοιλιά. Τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η θερμοφόρα, αν την αντέχεις.

Αυτό το διάβασες; 10 τρόποι να ξεφορτωθείς το φούσκωμα της περιόδου

#5 Κάνε μασάζ

Ελαφριές κινήσεις στην περιοχή που πονάει με το χέρι "σκέτο" -σαν χάδι- ή με χαλαρωτικά αιθέρια έλαια θα σε ανακουφίσουν άμεσα, από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα. Μην το υποτιμάς ως μέσο. Εκτός από τα ευεργετικά του αποτελέσματα στο σώμα σου, έχει τα ίδια και στην ψυχή σου.

#6 Κοιμήσου

Ναι.. Ο ύπνος έχει ευεργητικά αποτελέσματα ακόμη και σε αυτή την περίπτωση. Εφάρμοσε πρώτα μία η περισσότερες από τις μεθόδους που διάβασες πιο πάνω και ξάπλωσε στο κρεβάτι σου στη στάση που σε βολεύει περισσότερο (σ.σ.: συνήθως, για την περίπτωση αυτή ενδείκνυεται η εμβρυακή στάση) βάλε και λίγη χαλαρωτική μουσική και κλείσε τα μάτια...

Καλή επιτυχία!