Έχεις πονοκέφαλο; 9 πιθανοί παράγοντες που τον προκαλούν

08.07.2018
Έχεις πονοκέφαλο; 9 πιθανοί παράγοντες που τον προκαλούν
Όσα ευθύνονται για τον ενοχλητικό πόνο στο κεφάλι μας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο πονοκέφαλος αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους. Τα συμπτώματα είναι πολλά και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό ακόμα και την ενέργεια και τη διάθεση τους.

Τι μπορεί να φταίει όμως για αυτό το συχνό φαινόμενο; Ο κλινικός παθολόγος και επικεφαλής της κλινικής διαχείρισης πόνου στο Orange Coast Memorial Medical Center στην Καλιφόρνια, Medhat Mikhael, ισχυρίζεται πως μέσα σ' ένα 24ωρο κάνουμε περισσότερα απ' όσα μπορεί να αντέξει το κεφάλι μας ως κατασκευαστικά, και πολλά από αυτά ευθύνονται για τον πονοκέφαλο που προκαλείται, ακόμη κι αν δε το φανταζόμαστε.

Αυτοί είναι οι εννέα πιο συχνοί παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο:

Στρες

Θεωρείται η σημαντικόκερη αιτία πονοκεφάλων, ειδικά για τις γυναίκες. Το στρες ενεργοποιεί μία σειρά ορμονών που θέτουν τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας με όλους τους μύες να σφίγγονται και να πυροδοτούν την έναρξη του πόνου στο κεφάλι.

Ορμόνες

Τόσο στο αντρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, και ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, οι ορμόνες έχουν έντονα αυξημένη δραστηριότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ο οργανισμός εκλύει συγκεκριμένες ποσότητες ορμονών, οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Ο γυναικείος οργανισμός ταλαιπωρείται περισσότερο από αυτό, λόγω του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, που, λόγω της υπερέκκρισης ορμονών, βάλλεται συχνότερα από την εκδήλωση πονοκεφάλων.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Όπως λέει και ο Mikhael, η αυξημένη πίεση του αίματος, ακόμα και σε άτομα νεαρής ηλικίας, αυξάνει την πίεση μέσα στο κρανίο, προκαλώντας χρόνιους πονοκεφάλους.

Οδοντικά προβλήματα

Ίσως φταίει ένα δόντι που έχεις παραμελήσει να ελέγξεις με τον οδοντίατρο σου ή το γεγονός ότι τρίζεις τα δόντια σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όπως και να χει, τα οδοντικά προβλήματα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους πονοκεφάλους.

Αϋπνία

Θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει ότι τις μέρες που δεν έχεις κοιμηθεί καλά και αρκετά, το κεφάλι σου πονάει έντονα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως λέγεται ότι ο επαρκής ύπνος είναι το 50% της υγείας μας. Οι μύες που δεν ξεκουράζονται αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια ενός καλού πολύωρου ύπνου είναι σφιγμένοι διαρκώς, δίνοντας το σύνθημα στον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι σε κατάσταση εγρήγορσης. Επίσης, η αϋπνία πυροδοτεί εκρήξεις ορμονών που πυροδοτούν πονοκεφάλους και αίσθημα εξουθένωσης.

Καφεΐνη

Παράδοξο κι όμως αληθινό: Ενώ η καφεΐνη σε μικρές δόσεις βοηθά τον οργανισμό να ξυπνήσει και θεωρείται ιδανικό "φάρμακο" για τον πονοκέφαλο,, σε μεγαλύτερες ποσότητες φαίνεται ότι μπορεί να προξενήσει κεφαλαλγίες και αίσθημα υπερέντασης, ενώ σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πονοκέφαλο.

Αλκοόλ

Ποιος άραγε δεν έχει βιώσει το λεγόμενο "hangover" μετά από μια βραδιά κατά την οποία ήπιε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ; Τα συμπτώματα είναι αρκετά χειρότερα ειδικά μετά από την κατανάλωση φθηνού αλκοόλ.

Μερικές μυρωδιές

Άνθρωποι με ευαισθησία σε συγκεκριμένες οσμές, όπως βαριά αρώματα ή αποσμητικά χώρου και ιστορικό αλλεργίας, γνωρίζουν ότι ο λόγος που πονάει το κεφάλι τους συνήθως αφορά την αίσθηση της όσφρησης τους.

Το κινητό

Όταν κοιτάμε το κινητό μας ενώ είμαστε όρθιοι, τείνουμε να καμπουριάζουμε, κάτι που έχει χαρακτηριστεί με τον όρο "texting neck". Η συγκεκριμένη στάση προκαλεί έντονους πόνους στον αυχένα και στο κεφάλι.