Εγκυμοσύνη και ηλιοθεραπεία: Τι πρέπει να προσέξεις

01.08.2018
Εγκυμοσύνη και ηλιοθεραπεία: Τι πρέπει να προσέξεις
Γιατί και οι εγκυμονόυσες "έχουν ψυχή" και θέλουν την παραλία τους! Με τρόπο όμως!!!!

Σου έτυχε να είσαι έγκυος καλοκαιριάτικα; Αρχικά, συγχαρητήρια! Θα γίνεις μητέρα και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Και μην ανησυχείς. Φυσικά μπορείς να χαρείς τον ήλιο και τη θάλασσα. Υπό προϋποθέσεις όμως.

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται σε γενικές γραμμές. Για όλους... Ειδικά στη δική σου περίπτωση, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Προτεραιότητά σου η υγεία η δική σου αλλά και του παιδιού που θα φέρεις στον κόσμο, οπότε ενημερώνεσαι για τους βασικούς κανόνες "επιβίωσης" στον ήλιο και συμμοφρώνεσαι πλήρως.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά της... ορολογίας

Την ηλιοθεραπεία με την έννοια του "ξαπλώνω στην ξαπλώστρα για να μαυρίσω" την ξεχνάς ολοκληρωτικά, ακόμη και αν χρησιμοποιείς αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ακόμη και αν πρόκειται για λίγο.

Αν θέλεις να απολαύσεις αυτή την αίσθηση μπορείς να το κάνεις αλλά με την ξαπλώστρα σου στην απόλυτη σκιά. Και με αυτό σίγουρα δεν εννοούμε τις ομπρέλες που βρίσκει κανείς στα περισσότερα beach bars που έχουν τρυπούλες και χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να νιώσεις ότι.. καβουρδίζεσαι!

Ομπρέλα με παχιά σκιά ή, ιδανικά, κάτω από σκιά δέντρων, που προσφέρουν και περισσότερη δροσιά.

Πρέπει να τηρείς ευλαβικά το ωράριο

Η έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα βλαβερή τις μεσημεριανές ώρες και πρέπει να αποφεύγεται. Τη βουτιά σου θα την κάνεις ή πολύ νωρίς [βαριά μέχρι τις 11πμ] ή το απόγευμα [μετά τις 6μμ] Και καλό είναι να συνηθίζεις το πρόγραμμα αυτό γιατί από εδώ και πέρα, με το μωράκι σου, πρώτα ο Θεός, αυτό θα ακολουθείς!

Και πάλι, θα κατεβαίνεις στην παραλία για λίγη ώρα. Ακόμη και άμεσα εκτεθειμένη στον ήλιο να μην είσαι, η ζέστη -ειδικά στις μεσογειακές χώρες- εγκυμονεί άλλους κινδύνους, ιδιαίτερα για μια εγκυμονούσα. Ηλίαση, αφυδάτωση, ζαλάδα ή και λιποθυμία, ας μείνουν μακριά σου.

Διάβασε επίσης: 7 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ σε μωρομάνες

Προστατεύσου από τον ήλιο

Όσο πιο υψηλός δείκτης προστασίας στο αντιηλιακό σου τόσο το καλύτερο. Το δέρμα σου είναι πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονών και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Τα επίπεδα της μελανίνης αυτή την περίοδο είναι υψηλότερα οπότε αν δεν προσέξεις μπορεί -μεταξύ άλλων- να δεις έντονες πανάδες και φακίδες στο πρόσωπο ή τη μαύρη γραμμή κατά μήκος της κοιλιάς σου που δεν είχες προσέξει ότι είχες.

Ενυδάτωση στο φουλ

Να έχεις δίπλα σου διαρκώς ένα μπουκάλι δροσερό νερό και να πίνεις όσο πιο συχνά γίνεται ενώ σε πρώτη ζήτηση πρέπει να είναι και οι ενυδατικές κρέμες για μετά το ντους σου. Ο ήλιος και η θάλασσα αφυδατώνουν την επιδερμίδα και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα έτσι κι αλλιώς.