Οι παράγοντες που σε κάνουν να παίρνεις κιλά, εκτός από το φαγητό

07.07.2018
Οι παράγοντες που σε κάνουν να παίρνεις κιλά, εκτός από το φαγητό
Όσα πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια των διακοπών, τείνουμε να παίρνουμε κιλά, καθώς ο ελεύθερος χρόνος, η παρέα και η καλοπέραση είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με το φαγητό.

Παρ'όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει πως το φαγητό δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ευνοεί την αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν μερικοί παράγοντες, τους οποίους πολλοί από εμάς αγνοούμε και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε υγιή επίπεδα.

Έλλειψη ύπνου

O ύπνος δε μας ξεκουράζει μόνο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού, οι ορμόνες μας εργάζονται για να αποκαταστήσουν φθορές του οργανισμού. Με την έλλειψη αυτού, και την υπερβολική κούραση του οργανισμού, το αναγκάζουμε να λειτουργήσει διαφορετικά, αφού ο οργανισμός πείθεται ότι έχει ανάγκη ενέργειας από μη ενδεδειγμένες πηγές όπως φαγητό και γλυκά, η ορμονική ισορροπία απορρυθμίζεται πλήρως και έτσι, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε εντατικά ή βρισκόμαστε σε δίαιτα, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος.

Έντονο άγχος

Οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και μακρές περίοδοι άγχους επηρεάζουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, η οποία ορμόνη καταστρέφει τους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οστική πυκνότητα και εκκινεί τη διαδικασία συσσώρευσης λίπους, συνήθως γύρω από την κοιλιά.

Ανεπαρκής ενυδάτωση

Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι σημαντική μόνο για την ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και γιατί το νερό διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος και διευκολύνει τον μεταβολισμό στην αποβολή των μη θρεπτικών στοιχείων από το σώμα.

Μειωμένη κινητικότητα στο πεπτικό σύστημα

Οι διαταραχές ή τα οποιαδήποτε άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας και το σώμα τείνει να δυσκολεύεται να χάσει ή να διατηρήσει βάρος.