Πώς να ανακουφιστείς από το πρήξιμο στην κοιλιά

15.07.2018
Πώς να ανακουφιστείς από το πρήξιμο στην κοιλιά
Ήξερες ότι ένα απλό μασάζ μπορεί να σου αλλάξει τη μέρα;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενοχλητικά όσο το καθημερινό, συνηθισμένο πρήξιμο στην κοιλιά.

"Είναι λογικό να νιώθουμε μια ενόχληση στην κοιλιά μετά το φαγητό", λέει η Michelle Cohen, γαστρεντερολόγος των Mount Sinai Doctors. "Μερικές φορές όμως, μπορεί να είναι επίπονο και πολύ άβολο και η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται στη σωστή αναγνώριση του προβλήματος".

Διάβασε παρακάτω τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείς, σύμφωνα με την αιτία που σου έχει προκαλέσει το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα:

Αν είσαι δυσκοίλια

Σύμφωνα με την Dr. Cohen, η συμφόρηση που προκαλείται από την δυσκοιλιότητα δεν προκαλεί απλώς ένταση στα τοιχώματα του εντέρου, αλλά δίνει χρόνο στα βακτήρια να δημιουργήσουν ένζυμα, προκαλώντας αέρια και μια ροή αέρα που δημιουργεί την αίσθηση την πίεσης και του πρηξίματος.

Δοκίμασε να πιεις καφέ, καθώς η καφείνη ερεθίζει το έντερο και το κάνει να κινείται, χωρίς ωστόσο να προσθέσεις γάλα αν είσαι ευαίσθητη στα γαλακτομικά, γιατί μπορεί να κάνει το πρήξιμο ακόμη πιο έντονο. Επίσης, μπορείς να πας για έναν περίπατο, ή να χρησιμοποιήσεις ένα καθαρκτικό, πάντοτε όμως με τη συμβουλή του γιατρού σου.

Αν έφαγες πολύ

Όπως εξηγεί και η Cohen, ο χώρος μέσα μας είναι περιορισμένος και τα όργανα δε μπορούν να τεντωθούν όταν οι μερίδες μας είναι μεγαλύτερες απ'ότι συνήθως.

Δοκίμασε να κάνεις το λεγόμενο "U μασάζ", ξεκινώντας από την κάτω δεξιά μεριά της κοιλιάς σου, συνεχίζοντας στα πλευρά σου, στη συνέχεια στην αριστερή πλευρά και κάτω, σαν να σχηματίζεις ένα U. Είναι η κατεύθυνση με την οποία πρέπει να κινηθούν τα πράγματα, και πρόκειται για μια τεχνική που θα σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο πρησμένη.

Επίσης, μπορείς να πιεις τσάι μέντας, που περιέχει ένα συστατικό το οποίο διευκολύνει την κίνηση του εντέρου, χαλαρώνει τα νεύρα του και ρυθμίζει την ισορροπία των βακτηρίων.

Αν έφαγες κάτι που δε μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός σου

"Απλά και μόνο επειδή τρως υγιεινά δε σημαίνει ότι δε μπορεί να εμφανίσεις γαστρεντερικά συμπτώματα", ισχυρίζεται η Cohen. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να σου προκαλέσουν έντονο πρήξιμο. Παρ'όλο που οι ίνες μπορούν να κάλουν καλό στο στομάχι σου, σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να εμποδίσουν τη λειτουργία του εντέρου σου και να σου προκαλέσουν αέρια.

Το ίδιο ισχύει για τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το γάλα, τα μαλακά τυριά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα γλυκά χωρίς ζάχαρη.

Εκτός από το να αποφύγεις τρόφιμα που ξέρεις ότι σε πειράζουν, μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις ένα χάπι που καταπολεμά τα αέρια.

Αν περιμένεις περίοδο

Κατά το δεύτερο μισό του κύκλου σου, τα επίπεδα της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνης αυξάνονται, κάτι που προκαλεί κατακράτηση υγρών και σε κάνει να νιώθεις πρησμένη. Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν μέχρι και έξι μέρες.

Δοκίμασε να τοποθετήσεις στην κοιλιά σου μια κομπρέσα, ή να βάλεις μία ή δύο σταγόνες από λάδι μέντας στη λοσιόν σώματος σου, και να το απλώσεις στην κοιλιά σου.

Αν αισθάνεσαι αγχωμένη ή στεναχωρημένη

Σύμφωνα με την Cohen, η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας επικοινωνεί με το έντερο μας, και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και το στρες.

Μίλησε με το γιατρό για την πιθανότητα να σου χορηγήσει ένα αντικαταθλιπτικό σε μικρή δόση.