10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους το πρόσωπό σου είναι πρησμένο

15.02.2019
10 πιθανοί λόγοι για τους οποίους το πρόσωπό σου είναι πρησμένο
Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείς τον οδοντίατρο σου;

Μήπως σήμερα το πρωί ξύπνησες έχοντας μια ασυνήθιστα πρησμένη όψη;

Πριν κατηγορήσεις τα κοκτέιλ που ήπιες χθες το βράδυ, πρέπει να ξέρεις ότι συνήθως, για το πρησμένο μας πρόσωπο ευθύνονται ορισμένα ιατρικά ζητήματα.

Οι λόγοι για τους οποίους το πρόσωπο σου φαίνεται πρησμένο ποικίλλουν, αλλά ευτυχώς, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για τα περισσότερα από αυτά:

1. Περνάς μια άσχημη λοίμωξη
Εάν η περιοχή ανάμεσα στα μάτια και πίσω από το μέτωπό, τη μύτη και τα ζυγωματικά έχει φλεγμονή ή έχει μολυνθεί, μπορεί να φράξει με βλέννα. Η πίεση που προκαλείται από αυτό προκαλεί έναν πόνο γύρω από τα μάτια, έναν έντονο πονοκέφαλο και μερικές φορές, ένα πρησμένο πρόσωπο.

Τις περισσότερες φορές, η λοίμωξη προκαλείται από ιό. Πιες πολλά υγρά και συμβουλεύσου το γιατρό σου για το ποιο αντιισταμινικό χρειάζεσαι.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις τα ρούχα σου να στεγνώσουν γρήγορα, παρά τον κρύο καιρό

2. Έχεις ένα χαλασμένο δόντι

Άν έχεις ένα ραγισμένο ή γενικά χαλασμένο δόντι, τα βακτήρια μπορεί να εισχωρήσουν στα ευαίσθητα εσωτερικά του δοντιού σου, και να πολλαπλασιαστούν. Το απόστημα έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πύου και οιδήματος γύρω από το δόντι ή τα ούλα.

Ο οδοντίατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και πιθανόν να πρέπει να αφαιρέσει το μολυσμένο νεύρο.

3. Είσαι αλλεργική σε κάτι
Πέρα από τα κόκκινα μάτια, μια αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, γύρη, ένα φάρμακο ή οποιαδήποτε άλλη ουσία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του προσώπου, ειδικά γύρω από τα μάτια και τη μύτη σου.

Τα φάρμακα για την αλλεργία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του πρηξίματος.

4. Έχεις ένα "μυστικό" έγκαυμα

Ναι, είναι δυνατό να έχεις πάθει έγκαυμα, ακόμη και αν δεν το αισθάνεσαι. "Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τις καθημερινές μας δραστηριότητες αυξάνεται", λέει ο Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στον τομέα της δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai. "Αυτό όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και οίδημα".

Περιόρισε τις πιθανότητες να πάθεις έγκαυμα εφαρμόζοντας αντιηλιακό καθημερινά. Αν το κακό έχει ήδη συμβεί, ο Zeichner προτείνει την εφαρμογή μιας ελαφριάς ενυδατικής λοσιόν για να απαλύνει και να ενυδατώσει το δέρμα σου. Εάν το κάψιμο είναι δυσάρεστο ή δεν βελτιώνεται σε λίγες μέρες, πρέπει να επισκεφθείς ένα δερματολόγο για επαγγελματική θεραπεία.

Διάβασε ακόμη: Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη

5. Έχεις κυτταρίτιδα
Όχι, δεν εννούμε τη γνωστή κυτταρίτιδα με την όψη "φλοιού πορτοκαλιού". Η κυτταρίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει το πρόσωπό (ή οποιοδήποτε άλλο σημείο στο σώμα) να διογκωθεί γρήγορα και να γίνει ζεστό και κόκκινο.

Εάν αναπτύξεις αυτά τα συμπτώματα - και ειδικά εάν η διόγκωση εξαπλωθεί πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

6. Έχεις μαγουλάδες (παρωτίτιδα)
Ακούγεται αναχρονιστικό, αλλά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Εάν έχεις παρωτίτιδα, είναι πιθανό να έχεις πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

7. Έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή σου
Ο αδένας αυτός, που βρίσκεται στο λαιμό σου, παράγει μια ορμόνη που ρυθμίζει το μεταβολισμό σου και τη θερμοκρασία του σώματος. Εάν παράγει πολύ λίγα, οι μεταβολικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερους όγκους στους υποδόριους ιστούς.

Κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθείς ότι κρυώνεις και είσαι αδύναμη και ίσως παρατηρήσεις ότι έχεις ξηρό δέρμα ή ότι οι περίοδοι σου έχουν γίνει ακανόνιστες. Μην φοβάσαι: Ο γιατρός σου μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση αίματος και να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή εάν είναι απαραίτητο.

Αυτό το διάβασες; Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Ένα συγκινητικό βίντεο και το σπουδαίο μήνυμά του

8. Έχεις επιπεφυκίτιδα

Εάν το πρήξιμο είναι επικεντρωμένο γύρω από την περιοχή των ματιών σου, τότε μπορεί να έχεις επιπεφυκίτιδα, μια λοίμωξη στα βλέφαρα σου.

"Οι περισσότερες αιτίες της επιπεφυκίτιδας οφείλονται σε ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθούν από αλλεργίες, βακτήρια ή ακόμα και τους φακούς επαφής", λέει η Kristamarie Collman, γιατρός από την Ατλάντα. "Εκτός από το πρήξιμο, μπορεί επίσης να έχεις ερυθρότητα ή φαγούρα στα μάτια."

Η Collman λέει ότι η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο λοίμωξης που αντιμετωπίζεις - θα μπορούσε να είναι μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη. "Η ιογενής επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται τυπικά με θεραπεία με δροσερές κομπρέσες και δάκρυα", λέει. "Για βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, θα χρειαστούν αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες."

9. Έχεις ροδόχρου ακμή
Εάν έχεις ροδόχρου ακμή, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Ο ζεστός καιρός, τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και ακόμη και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε κάψιμο και πρήξιμο.

Ο Zeichner λέει ότι ένα απαλό καθαριστικό, μια ενυδατική κρέμα και μια καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα συμπτώματα υπό έλεγχο. Ο δερματολόγος σου μπορεί επίσης να σου δώσει μια συνταγή για μια κρέμα ή ένα χάπι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Διάβασε και αυτό: 5 αιτίες που μπορεί να σου προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση

10. Έχεις σύνδρομο Cushing
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, αλλά επίσης βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και σε πολλά άλλα. Όταν μεγάλη ποσότητα από αυτό αντλείται από τα επινεφρίδια, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο Cushing, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ένα στρογγυλό πρόσωπο, δέρμα με μώλωπες και παχύτερες ή περισσότερες τρίχες.

Το Cushing επηρεάζει τις γυναίκες σχεδόν τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικιστικών και Νεφροπαθών και συχνά καλλιεργείται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε γλυκοκορτικοειδή.