5 κανόνες σεξουαλικής υγείας που δε χρειάζεται να ακολουθείς

30.08.2018
5 κανόνες σεξουαλικής υγείας που δε χρειάζεται να ακολουθείς
Ποσό συχνά χρειάζεται να κάνεις πυελική εξέταση;

Όταν ακούς τη λέξη "επανάσταση", το τελευταίο πρόσωπο που πιθανώς σκέφτασαι είναι ο γυναικολόγος σου.

Παρ'όλα αυτά, με νέους κανονισμούς να θεσπίζονται σχεδόν σε ετήσια βάση, πολλοί γιατροί έχουν αρχίσει να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες.

Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρεις για το πότε πρέπει να ακούς το γιατρό σου και πότε όχι:

Ο κανόνας: Πρέπει να αρχίσεις τις μαστογραφίες στην ηλικία των 50.

Η πραγματικότητα: Ακόμα και μεγάλες ιατρικές οργανώσεις διαφωνούν σχετικά με την ηλικία που πρέπει να αρχίσεις τις μαστογραφίες, οπότε μπορείς να κάνεις τη δική σου επιλογή (συνήθως μεταξύ 40 και 50, ή ακόμα και νωρίτερα). Πρέπει να λάβεις υπόψη σου παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό και την πυκνότητα του μαστού σου.

Ο κανόνας: Εάν σου συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό, πρέπει να διπλασιάσεις τα αντισυλληπτικά

Η πραγματικότητα: Τα περισσότερα από τα συνήθη αντιβιοτικά που θα σου δωθούν για κάτι όπως η ουρολοίμωξη δεν έχουν καμία επίδραση στο πόσο καλά λειτουργεί ο ορμονικός σου έλεγχος. Μόνο μερικά (σπάνια χρησιμοποιούμενα) αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης, μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα. Πρέπει να ενημερώσεις το γυναικολόγο σου κάθε φορά που ξεκινάς οποιαδήποτε νέα φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων κατά των επιληπτικών κρίσεων, μπορούν να διαταράξουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών.

Ο κανόνας: Προσπάθησε να μείνεις έγκυος για ένα χρόνο (ή έξι μήνες εάν είσαι άνω των 35 ετών) πριν μιλήσεις στον γυναικολόγο σου για τεστ γονιμότητας.

Η πραγματικότητα: Πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου μόλις είσαι έτοιμη να μείνεις έγκυος για την παραγωγή μωρών. Μπορεί να θέλει να σου κάνει μια εξέταση γονιμότητας το συντομότερο δυνατό, ειδικά εάν έχεις περάσει ποτέ από οδυνηρές ή ακανόνιστες περιόδους, ενδομητρίωση ή πυελική φλεγμονώδη νόσο ή εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης - παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Διάβασε επίσης: Πονάς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας; Να τι φταίει

Ο κανόνας: Αν είσαι νέα γυναίκα, το HPV είναι το κύριο μέλημά σου.

Η πραγματικότητα: Ο ιός των θηλωμάτων, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πρέπει να βρίσκεται στο ραντάρ κάθε σεξουαλικά ενεργής γυναίκας. Όπως και η γονόρροια και τα χλαμύδια. Ο κίνδυνος αυτών των βακτηριακών λοιμώξεων - οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πυελική φλεγμονώδη νόσο, υπογονιμότητα και μακροχρόνιο πυελικό άλγος - βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και συχνά δεν έχουν συμπτώματα. Κάνε εξετάσεις κάθε τρεις έως έξι μήνες αν έχεις πολλούς παρτενέρ, ειδικά εάν κάνεις σεξ χωρίς προστασία (το οποίο συμβουλεύουμε να μην ακολουθείς σε καμία περίπτωση). Αν είσαι μονογαμική, κάνε εξετάσεις κάθε χρόνο.

Ο κανόνας: Δεν χρειάζονται συνήθεις εξετάσεις της πυέλου.

Η πραγματικότητα: Μια πυελική εξέταση επιτρέπει στο γιατρό σου να εντοπίσει συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και θέματα όπως ινομυώματα και κύστεις που μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα για τη γονιμότητα και τη γενική υγεία σου.