7 τρόποι να κάνεις τη ζωή σου λιγότερο αγχωτική

06.09.2018
7 τρόποι να κάνεις τη ζωή σου λιγότερο αγχωτική
Τα απλά και εύκολα βήματα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Όλοι έχουμε άγχος στη ζωή μας, αλλά η αλήθεια είναι πως μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο χαλαρή και ανέμελη με κάποιες μικρές, απλές και αποτελεσματικές αλλαγές.

Αυτές οι 7 τεχνικές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις δραστικά το άγχος από τη ζωή σου και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε οποιοδήποτε τρόπο ζωής ή ρουτίνας.

1. Πήγαινε για ύπνο νωρίτερα και ξύπνα νωρίτερα

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος. Το να κοιμάσαι νωρίτερα και να ξυπνάς νωρίτερα μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σωστά και αν τo πρωί σου είναι χαοτικό, το πιο πιθανό είναι ότι και η υπόλοιπη μέρα σου θα ακολουθήσει αυτή την ενέργεια. Για να μην συμβεί αυτό, δώσε στον εαυτό σου χρόνο το πρωί για να μπορείς να χαλαρώσεις και να ετοιμαστείς για την ημέρα σου με έναν πιο χαλαρό ρυθμό. Μπορείς ακόμη και να οργανωθείς από την προηγούμενη νύχτα, ώστε να μπορείς να περάσεις το πρωί κάνοντας πράγματα που πραγματικά απολαμβάνεις.

2. Φτιάξε λίστες

Ξεκίνα το πρωί σου κάνοντας μια λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις σε καλό δρόμο με το πρόγραμμα σου και θα σε κρατήσει οργανωμένη για την επόμενη μέρα. Εάν η δημιουργία μιας λίστας σου φαίνεται αγχωτική, προσπάθησε να συμπεριλάβεις μόνο όσα είναι 100% απαραίτητα να γίνουν εκείνη την ημέρα.

3. Μην ανησυχείς για όσα δεν μπορείς να ελέγξεις

Η καθημερινή ανησυχία καταλαμβάνει πολλή ενέργεια και μας τρώει χρόνο από την ημέρα μας. Μην σπαταλάς το χρόνο σου ανησυχώντας για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Καμία ποσότητα ανησυχίας δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση, και γι'αυτό δεν αξίζει τον κόπο σου. Αν η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό σου, κράτησε το μυαλό σου επικεντρωμένο περισσότερο στις λύσεις και όχι στο πρόβλημα. Όταν δίνεις ενέργεια σε ένα πρόβλημα, η διαχείρηση του μεγαλώνει και γίνεται πιο περίπλοκη και δύσκολη.

Διάβασε και αυτό: 9 βραδινές συνήθειες που καταστρέφουν τη μέρα σου

4. Μάθε να λες 'όχι'

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσεις το άγχος στη ζωή σου είναι να μάθεις πώς να λες «Όχι» στα πράγματα που δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις. Εάν διαπιστώσεις ότι λες ναι σε πράγματα επειδή αισθάνεσαι άσχημα ή γιατί πρέπει να τα κάνεις, ίσως πρέπει να επανεξετάσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης. Το να βάζεις πίεση στον εαυτό σου θα προκαλέσει περιττό άγχος και θα σου αφήσει λιγότερο χρόνο για να κάνεις όσα πραγματικά θέλεις να κάνεις.

5. Περιόρισε τους αντιπερισπασμούς

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναλογιστείς το πώς πέρασες το χρόνο σου την περασμένη εβδομάδα, και σκέψου αν υπάρχουν περισπασμοί που θα μπορούσες να αποφύγεις. Μήπως οι συνέπειες της διασκέδασης του Σαββατοκύριακου μεταφέρονται στο υπόλοιπο της εβδομάδας σου; Ξοδεύεις ώρες μέσα στη μέρα τσεκάροντας τα social media; Πάρε το χρόνο σου να εντοπίσεις τα πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή από το να προχωρήσεις και να κάνεις όσα θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου. Μόλις εντοπίσεις αυτές τις συνήθειες, δες αν μπορείς να κάνεις κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν ξοδεύεις περίπου 5 ώρες την εβδομάδα στα social media, σκέψου μήπως πρέπει να κόψεις αυτή την ποσότητα στο μισό και να χρησιμοποιήσεις τον υπόλοιπο χρόνο για να κάνεις ένα νέο χόμπι ή κάτι που θα σε ανταμείψει.

6. Φάε καλά

Η κακή διατροφή μπορεί να το κάνει πολύ πιο δύσκολο για το σώμα σου να προσαρμοστεί στο στρες. Όταν τροφοδοτείς το σώμα σου με μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, δίνεις τα καύσιμα που χρειάζεσαι για να περάσεις καλά τη μέρα. Βάλε στη διατροφή σου πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες, υγιή λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης θυμήσου να πίνεις πολύ νερό μέσα στην ημέρα, και απόφυγε όσο μπορείς μεταποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά συντηρητικά.

7. Βάλε την ευγνωμοσύνη στη ζωή σου

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να βγάλεις το στρες από τη ζωή σου είναι να είσαι ευγνώμονων για όλες τις εκπληκτικές ευκαιρίες και εμπειρίες στη ζωή σου. Στο τέλος κάθε ημέρας, σκέψου τα 7 πράγματα για τα οποία αισθάνεσαι ευγνώμονων. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη σήμερα;»