Πονάς στο γόνατο; Να τι μπορεί να φταίει

23.05.2019
Πονάς στο γόνατο; Να τι μπορεί να φταίει
Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στο γόνατο και τι πρέπει να κάνεις

Παρ'όλο που πολλοί πιστεύουν ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή σε αθλητές, ο πόνος στο γόνατο είναι κάτι που αντιμετωπίζουν όλοι, ακόμα και άτομα νεαρής ηλικίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Arthritis Foundation, το γόνατο είναι η πιο επιρρεπής σε τραυματισμό άρθρωση στο σώμα μας. Αν και οι περισσότεροι τραυματισμοί υποχωρούν με ξεκούραση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μια πιο σημαντική βλάβη συχνά χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε νοσήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η φθορά του χόνδρου του γονάτου από το πέρασμα του χρόνου, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση χρόνια πάθηση ή η ουρική αρθρίτιδα, που οφείλεται στο αυξημένο ουρικό οξύ στον οργανισμό.

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι οξύς σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ σε ήπιους τραυματισμούς μπορείς να περπατήσεις και να συνεχίσεις κανονικά τη δραστηριότητά σου. Παρ'όλα αυτά, λίγες ώρες αργότερα, το γόνατο μπορεί να πρηστεί και να νιώθεις πιο έντονο πόνο όταν ανοιγοκλείνεις την άρθρωση. Αυτός ο πόνος συνήθως συνδέεται με ρήξη συνδέσμων, τένοντα ή μηνίσκου.

Διάβασε επίσης: Είσαι αφυδατωμένη; Κάνε αυτό το τεστ για να μάθεις την απάντηση

Σε μια άλλη περίπτωση, ο πόνος μπορεί να κάνει σταδιακά την εμφάνισή του και μπορεί να είναι πιο έντονος όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις σκάλες, όταν κάνεις βαθύ κάθισμα ή όταν μένεις για ώρα καθισμένη σε καρέκλα. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε χονδροπάθεια της επιγονατίδας, πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και συνήθως υποχωρεί με ξεκούραση και ενδυνάμωση του τετρακεφάλου. Εάν ο πόνος είναι έντονος και ακούς «τρίξιμο» στην άρθρωση, μπορεί η βλάβη να είναι πιο σοβαρή.

Αν είχες μια πτώση ή ένα ατύχημα, ο πόνος είναι έντονος και δυσκολεύσαι στην κίνηση. Θα χρεαιαστεί να κάνεις ακτινογραφία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισκεφθείς έναν ορθοπεδικό. Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης ή τον τραυματισμό, μπορεί για τη θεραπέια να αρκούν η ξεκούραση και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού αποκαθίστανται με ανάπαυση και φυσικοθεραπεία και έχεις αναρρώσει πλήρως μέσα σε 6-8 εβδομάδες. Σε περίπτωση ολικής ρήξης απαιτείται χειρουργική επέμβαση.