Τα 5 τρόφιμα που συνήθως δεν πλένουμε σωστά

21.11.2018
Τα 5 τρόφιμα που συνήθως δεν πλένουμε σωστά
Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την υγεία τους γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πλένουν σωστά τα τρόφιμά τους. Η διαδικασία φαίνεται πραγματικά εύκολη σε όλους. Απλά πρέπει να ανοίξεις τη βρύση και να ξεπλύνεις το φρούτο ή το λαχανικό. Αλλά υπάρχουν μερικά πραγματάκια που είναι σημαντικό να θυμόμαστε.

Ας δούμε όμως μερικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά αλλά πολλοί πλένουμε με λάθος τρόπο

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Τα κατεψυγμένα λαχανικά πραγματικά κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη: απλά τα βάζεις στην κατσαρόλα και τα βράζεις. Αλλά πρέπει να ξέρεις ότι πριν καταψυχτούν, πλένονται με νερό. Οι περισσότεροι δεν πλένουν τα κατεψυγμένα προϊόντα προτού τα χρησιμοποιήσουν και ωραία αν πρόκειται να τα μαγειρέψεις σε υψηλή θερμοκρασία αλλά αν προτιμάς τα λαχανικά al dente, θα πρέπει να τα ξεπλύνεις καλά προηγουμένως και να τα μαγειρέψεις με τον ίδιο τρόπο όπως τα φρέσκα λαχανικά για να ξεφορτωθείς τυχόν ακαθαρσίες και βακτήρια.

Διάβασε επίσης: 8 εύκολα και υγιεινά σνακ για ξεγελάσεις έξυπνα την πείνα σου

Ρύζι
Όλοι οι τύποι ρυζιού πρέπει να ξεπλένονται 3-4 φορές πριν από το μαγείρεμα (ειδικά το μακρόκοκκο ρύζι.) Ο κύριος κίνδυνος δεν κρύβεται στη σκόνη αλλά στο άμυλο που καλύπτει το ρύζι. Συνιστάται επίσης να ξεπλένεις και άλλους αμυλούχους κόκκους όπως τους κόκκους καλαμποκιού ή σιταριού ωσότου το νερό τρέξει καθαρό.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Συνίσταται να πλένεις τη συσκευασία του γάλακτος, του γιαουρτιού και των άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων πριν τα ανοίξεις. Χιλιάδες πελάτες αγγίζουν αυτά τα πακέτα για να διαβάζουν τις πληροφορίες στις ετικέτες. Έτσι, όταν η συσκευασία ανοιχτεί, τα βακτήρια που βρίσκονταν στα χέρια των ανθρώπων, θα μπορέσουν εύκολα να μπουν μέσα.

Ψάρι
Δεν χρειάζεται να πλένεις τα ωμά ψάρια, εκτός αν πρόκειται να τα φας ωμά. Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν όλα τα βακτηρίδια και εάν ξεπλύνεις τα ωμά ψάρια, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηριδίων γύρω από την κουζίνα σου. Λάβε υπόψη σου ότι πρέπει να πλένεις τα χέρια, την πλάκα κοπής και το μαχαίρι μετά το κόψιμο.

Αυτό το διάβασες; Μυρίζει... ψαρίλα; 5 τρόποι για να τη διώξεις από την κουζίνα σου

Κουτάκια αναψυκτικών
Μάλλον θα γνωρίζεις ότι όλα τα αναψυκτικά συνήθως μεταφέρονται μέσα σε σκονισμένα φορτηγά και ότι οι πωλητές στα καταστήματα τα ακουμπάνε σχεδόν πάντα για να τα τοποθετήσουν στο ράφι. Εναλλακτικά αδειάστε σε ένα ποτήρι το περιεχόμενο του κουτιού.

Χορταρικά και σαλάτες
Όλες οι πρασινάδες είναι υγιεινές και πρέπει να πλένονται καλά. Για να απαλλαγείς από το χώμα ή τη βρωμιά στα φύλλα, καλό είναι να ρίξεις τα φύλλα του μαρουλιού μέσα σε καθαρό κρύο νερό όπου έχεις προσθέσει και λίγο ξίδι για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, πρέπει να τα βάλεις σε ένα σουρωτήρι ή σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, και να τα αφήσεις να στεγνώσουν. Τώρα μπορείς να απολαύσεις άνετα τη σαλάτα σου!

Διάβασε κι αυτό: 5 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια σαλάτα

Νικολέτα Μακρή