Το απροσδόκητα οφέλη ενός ζεστού μπάνιου στην υγεία

21.11.2018
Το απροσδόκητα οφέλη ενός ζεστού μπάνιου στην υγεία
Φαίνεται ότι βοηθά τον μεταβολισμό, αδυνατίζει και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου!

Τα οφέλη του ζεστού μπάνιου, ανεξάρτητα από την καλή διάθεση που μας δημιουργεί, αποδεικνύονται και επιστημονικά. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Journal of Applied Physiology, το να κάνουμε ένα καλό ζεστό ντους ή ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των φλεγμονών και τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στους υπέρβαρους ανθρώπους. Υποστηρίζεται επίσης ότι ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγες ακολουθώντας ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής! Δεν ακούγεται κι άσχημο!

Διάβασε επίσης: Λίπος! Είναι πάντα κακό ή έχει και «θετική» πλευρά; Απαντήσεις από τον ειδικό

Προσοχή όμως. Σε καμμία περίπτωση δεν υπονοεί κανείς πως ένα μπάνιο μπορεί να υποκαταστήσει με κανέναν τρόπο τη σωματική άθληση και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από αυτή. Αν κάποια στιγμή δεν καταφέρεις να αθληθείς, μπες στο μπάνιο! Αυτό είναι το σκεπτικό!

Ποια είναι όμως τα αποδεδειγμένα οφέλη από τη λήψη ενός ζεστού μπάνιου ή ντους;

Κατάπολεμά τα συμπτώματα κρυώματος και γρίπης: Ένα ζεστό ντους δρα επίσης ως φυσικό αποσυμφορητικό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κρυολόγημα και τη γρίπη. Δεδομένου ότι ο ζεστός ατμός του νερού ενυδατώνει τις ρινικές διόδους, η λήψη ενός ζεστού μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το κρύωμα ή τη γρίπη.

Διάβασε κι αυτό: Έλλειψη ύπνου: Οι 5 σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Βοηθάει στην απώλεια βάρους: Μια μελέτη με επικεφαλής τον Steve Faulkner, Ph.D., φυσιολόγο άσκησης στο πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι ένα ζεστό μπάνιο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων, μετά το φαγητό περίπου 10% περισσότερο από την άσκηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperature, το ζεστό μπάνιο μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περίπου 140 θερμίδες ανά ώρα.

Ανακουφίζει από την ένταση των μυών: Ενδεικτικά, ένα ζεστό ντους μπορεί να λειτουργήσει ως μινι μασάζ στους ώμους, στο λαιμό και στην πλάτη. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι τα ζεστά ντους μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της έντασης και να μαλακώσουν τους δύσκαμπτους μύες.

Αυτό το διάβασες; Να γιατί πρέπει να περπατάς καθημερινά

Επιπλέον, τα ζεστά ντους μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να κάνεις καλύτερο ύπνο, καθώς και να σου χαρίσουν ένα πιο καθαρό και πιο υγιές δέρμα.

Ν. Μ.