Πώς ο χειμώνας κάνει πιο έντονο τον πόνο της περιόδου

27.11.2018
Πώς ο χειμώνας κάνει πιο έντονο τον πόνο της περιόδου
Στους περισσότερους δεν αρέσει πολύ ο χειμώνας. Κάνει κρύο, νυχτώνει νωρίς, αρρωσταίνουμε πιο εύκολα και η διάθεσή μας φαίνεται να πέφτει κατακόρυφα. Και σε περίπτωση που δεν είναι μόνο αυτά τα άσχημα, φαίνεται ότι οι χειμωνιάτικοι μήνες μπορούν να κάνουν πιο επώδυνο τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Doctors Clinic του Λονδίνου, Dr. Preethi Daniel, οι γυναίκες παραπονιούνται για πιο επώδυνες περιόδους τους το χειμώνα. Η κύρια αλλαγή, εξηγεί η ειδικός, είναι ότι διαρκούν περισσότερο οι αιμορραγίες. «Ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου», λέει.

«Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 ανακάλυψε αυξημένη έκκριση ορμονών, αυξημένη συχνότητα ωορρηξίας και μικρότερους κύκλους κατά 0,9 ημέρες το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Αυτό παρατηρήθηκε, βέταια, σε γυναίκες που ζούσαν σε θερμότερο κλίμα σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν σε περιβάλλον με πιο ψυχρές θερμοκρασίες», πρόσθεσε η γιατρός.

Διάβασε επίσης: Πόνοι περιόδου: 6 φυσικοί τρόποι για να τους διώξεις

Αν, τώρα εσύ ανήκεις στην ομάδα των γυναικών που υποφέρουν κατά την περίοδο τους, οποιαδήποτε παράταση του πόνου είναι ότι χειρότερο για την ψυχολογία σου.

Η γιατρός εξήγησε επίσης ότι οι γυναίκες μπορούν να παραπονούνται για χειρότερα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα κατά τους ψυχρότερους μήνες. «Χειμώνας σημαίνει ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κινούμαστε λιγότερο και τρώμε περισσότερο. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα, καθώς έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που είναι πιο δραστήριες είχαν πολύ πιο κανονικούς και εύκολους κύκλους από τις άλλες», σημείωσε.

Διάβασε επίσης: Tι λέει η περίοδος σου για την υγεία σου - 6 σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Γενικά, αν και είναι ενοχλητικό, θεωρείται φυσιολογικό να βλέπεις αυτές τις μικρές αλλαγές στις περιόδους σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, η Preethi Daniel υπογράμμισε ότι εάν η περίοδός σου είναι κάθε μήνα, βαριά με πολύ αιμορραγία, θα πρέπει να ζητήσεις συμβουλές από τον γυναικολόγο σου.