Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σου λείπει ιώδιο;

31.03.2019
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σου λείπει ιώδιο;
Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό, απαραίτητο στον οργανισμό. Το παίρνεις σε επάρκεια όμως;

To ιώδιο είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, επειδή είναι το βασικό συστατικό που χρειάζεται για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Και επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τις παράγει από μόνο του, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες με αυτό το στοιχείο. Τα φύκια, τα δαμάσκηνα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μεταξύ αυτών. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα. Και όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνει η αιτία ακόμη πιο σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάβασε πέντε από τα πιο κοινά σημάδια που χτυπάνε καμπανάκι στον οργανισμό όταν έχεις ανεπάρκεια ιωδίου και αν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει απλά να κάνεις μια επίσκεψη στο γιατρό σου.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν κάνεις σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα

Προβλήματα στα μαλλιά και στο δέρμα
Η εκτεταμένη τριχόπτωση και το ξηρό δέρμα όταν συνοδεύεται από φαγούρα, μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζεσαι ιώδιο. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της υγρασίας του δέρματος, βοηθάει την επούλωση των τραυμάτων και των ουλών και επιβραδύνει ακόμη και το σχηματισμό των ρυτίδων. Αυτό το στοιχείο είναι επίσης σημαντικό αν θες να έχεις μακριά και λαμπερά μαλλιά. Το μυστικό είναι στην ικανότητά του να υποστηρίζει την αναγέννηση των τριχοθυλακίων και να τα προστατεύει από τη μόλυνση.

Βραδυκαρδία
Η ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται επίσης με καρδιακά προβλήματα καθώς οδηγεί σε βραδυκαρδία, (όταν ο καρδιακός ρυθμός είναι πιο αργός από τον κανονικό). Όταν ένα άτομο παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα, μπορεί να αισθάνεται άρρωστος ή ζαλισμένος και μπορεί επίσης να λιποθυμήσει.

Διάβασε επίσης: Θέλεις λαμπερό και υγιές δέρμα; Να τι πρέπει να τρως

Ευαισθησία στο κρύο
Τυλίγεσαι με κουβέρτα αλλά δεν κάνει και τόσο κρύο; Πάντα παραπονιέσαι ότι κρυώνεις, ενώ οι άλλοι φορούν κοντομάνικα; Φαίνεται ότι μπορεί και να έχεις έλλειψη ιωδίου, καθώς αυτό οδηγεί σε πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σου παράγει λιγότερη ενέργεια η οποία σου δίνει αυτή την επιθυμητή ζεστασιά.

Μη αναμενόμενη αύξηση βάρους
Ένας αργός μεταβολισμός δεν θα ήταν τόσο ανεπιθύμητος αν η ευαισθησία στο κρύο ήταν το μόνο πρόβλημα. Όμως, δυστυχώς, μας κάνει να κερδίζουμε υπερβολικό βάρος. Γιατί; Επειδή το σώμα μας καίει λιγότερες θερμίδες από ό, τι συνήθως, χωρίς να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ως αποτέλεσμα, οι υπόλοιπες θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος.

Προβλήματα μνήμης και μάθησης
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2014, τα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο θυρεοειδικών ορμονών έχουν μικρότερο ιππόκαμπο. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Γι 'αυτό η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους σε έναν πραγματικό πρόβλημα. Επιπλέον, ένας αργός μεταβολισμός επηρεάζει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτές.