5 συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το σώμα σου έχει συσσωρευμένες τοξίνες και πώς να τα αντιμετωπίσεις

11.04.2019
5 συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το σώμα σου έχει συσσωρευμένες τοξίνες και πώς να τα αντιμετωπίσεις
Μήπως ήρθε καιρός για... αποτοξίνωση;

Η τοξίνη είναι δηλητηριώδης ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς, διαβάζουμε στην εγκυκλοπαίδεια. Οι τοξίνες μπορεί να είναι μικρά μόρια, πεπτίδια, ή πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με επαφή ή με απορρόφηση από σωματικούς ιστούς που αλληλεπιδρούν με βιολογικά μακρομόρια όπως ένζυμα ή κυτταρικούς υποδοχείς. Προέρχονται και από βακτήρια που βρίσκονται παντού γύρω μας και αν συσσωρευτούν σε επικίνδυνα σημεία θα σε κάνουν να αρρωσήσεις σοβαρά. Και δεν το θέλεις αυτό.

Για να σε βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσεις ότι ίσως είναι καιρός να αποτοξινωθείς, διάβασε την παρακάτω λίστα συμπτωμάτων που υποδηλώνουν υπερφόρτωση τοξινών στο σώμα σου.

Παθαίνεις δυσκοιλιότητα
Όταν τρως φαγητό, καταναλώνεις επίσης ακούσια πολλές χημικές ουσίες, όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και τεχνητά αρώματα. Τα έντερα που δουλεύουν για τη διαδικασία της πέψης, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα «πυρά» αυτών των τοξινών. Αυτή η συσσώρευση τοξινών μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.
Η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ και η κατανάλωση άφθονων υγρών, θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Διάβασε επίσης: Δυσκοιλιότητα; 6 τροφές που θα λύσουν το πρόβλημά σου

Έχεις... θολωμένο μυαλό
Αν αισθάνεσαι ζάλη, σύγχυση και αδυνατείς να συγκεντρωθείς ακόμα και το πρωί μετά από έναν καλό ύπνο, οι βλαβερές τοξίνες μπορεί να είναι η αιτία. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν μια σειρά αντιδράσεων που εξολοθρεύουν τις βασικές βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν βάζεις κακό λάδι στο αυτοκίνητό σου.

Τα αποσμητικά δεν βοηθούν και εξακολουθείς να αισθάνεσαι ότι μυρίζεις
Έκανες το πρωινό σου ντους, έβαλες αποσμητικό και όμως στο μετρό οι άνθρωποι κλείνουν τη μύτη τους όταν τους πλησιάζεις; Το βρήκες: οι τοξίνες μπορεί να σε κάνουν να μυρίζεις άσχημα! Αυτές οι τοξίνες, όταν υποβάλλονται σε πέψη, παράγουν αέρια και οσμές που ενώ διαφεύγουν από τους σωματικούς πόρους σου, μπορεί να βγάλουν μια άσχημη μυρωδιά.

Κηλίδες εμφανίζονται στο δέρμα σου
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και συχνά εκτίθεται στη ρύπανση. Επίσης, προϊόντα όπως σαμπουάν, μαλακτικά, σαπούνια και λοσιόν που χρησιμοποιούμε μπορούν να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η έκθεση σε τόσα πολλά τοξικά χημικά μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ακμή, εξανθήματα και έκζεμα.

Διάβασε και αυτό: Αϋπνίες; Το στρατιωτικό τρικ που θα σε κοιμίσει σε λιγότερα από 2 λεπτά!

Η υπόθεση ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση
Από τη μία πλευρά, η συσσώρευση τοξινών σε κάνουν να αισθάνεσαι εξαντλημένη και από την άλλη, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, μπορούν να χαλάσουν τον ύπνο σου. Οι υψηλές ποσότητες τοξινών στο σώμα μπορεί να μπλοκάρουν το επίπεδο της ορμόνης ελέγχου του ύπνου δηλαδή της κορτιζόλης, επηρεάζοντας αρνητικά τον ύπνο σου. Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε αν νομίζεις ότι ο ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολος, σκέψου να κάνεις αποτοξίνωση.

Πώς να αποτοξινωθείς:
Εάν τυχαίνει να έχεις ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες πιο σύνθετες διαδικασίες αποτοξίνωσης, αν προχωρήσεις σε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορεί επίσης να βοηθηθείς.

Ποιες είναι αυτές;

  • Πιες άφθονες ποσότητες νερού. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών.
  • Οι τοξίνες κάνουν άνω κάτω το ήπαρ. Για να διατηρήσεις το ήπαρ δυνατό, πιες τσάι από πικραλίδα ή πρόσθεσε μαϊντανό, κόλιανδρο ή γαϊδουράγκαθο στο γεύμα σου.
  • Κάνε γιόγκα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποβολή των τοξινών.
  • Βούρτσισε τα δόντια σου τη νύχτα μετά το δείπνο. Και μην ξεχάσεις στο τέλος να βουρτσίσεις και τη γλώσσα.
  • Κατανάλωνε μόνο καθαρά και βιολογικά τρόφιμα.
  • Πρόσθεσε προβιοτικά στη διατροφή σου.