Οι 7 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή στον κόλπο σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό

17.04.2019
Οι 7 λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή στον κόλπο σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό
Η Δρ Christine Kriel εξηγεί όλους τους πίθανούς λόγους του προβλήματος...

Γιατί ναι, αν δεν το έχεις αντιληφθεί ήδη, ο κόλπος σου έχει οσμή, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένη και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο κόλπος σου εκκρίνει υγρά και φυσιολογικά βακτήρια για να κρατήσει το κολπικό σου pH ελαφρώς όξινο (στο 4,5). Αυτό παίζει ρόλο καθώς βοηθάει τον κόλπο σου να παραμείνει χωρίς λοίμωξη.

Εάν όμως νιώσεις ότι κάτι έχει αλλάξει στην οσμή που γνωρίζεις, κάτι που ενδεχομένως συνδυστεί με έκκριμα, φαγούρα ή κάψιμο τότε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Μέχρι τότε, πάρε μια ιδέα για τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τη δυσάρεστη αυτή αλλαγή.

1. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος και οι ορμόνες
Τα οιστρογόνα μειώνουν το κολπικό σου pH, προστατεύοντάς σε από λοιμώξεις. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου σου μέχρι πριν από την περίοδο σου, όταν τα οιστρογόνα είναι χαμηλά, μπορεί να είσαι πιο ευαίσθητη σε λοιμώξεις και οσμές. Όταν ο κύκλος σου είναι ασταθής, είσαι επίσης πιο επιρρεπής σε αυξημένο pH και λοιμώξεις.

2. Η διατροφή σου
Τα τρόφιμα με ζάχαρη δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για μολύνσεις από ζυμομύκητες, προκαλώντας μια αλλαγή στην κολπική οσμή (αν και αυτές οι μολύνσεις δεν έχουν χαρακτηριστική μυρωδιά). Τα τρόφιμα με ισχυρή μυρωδιά όπως ο καφές ή τα κρεμμύδια, επηρεάζουν τα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών εκκρίσεων και της οσμής. Επίσης, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι τα τρόφιμα με γλυκιά μυρωδιά όπως το καρπούζι, το σέλινο, ο ανανάς και το μήλο μπορούν να βοηθήσουν με την κολπική οσμή. Τέλος, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά - όπως το ξινό λάχανο, το κεφίρ ή το κομπούχα- στηρίζει το κολπικό μικροβίωμα σου, αποτρέποντας λοιμώξεις.
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το κολπικό μικροβίωμα σου είναι το περιβάλλον των φυσιολογικών οργανισμών που βρίσκονται στον κόλπο σου. Ο ρόλος του είναι να σε προστατεύσει από την υπερανάπτυξη ανεπιθύμητων ζυμομυκητών και βακτηριακών λοιμώξεων. Το κολπικό μικροβίωμα και το μικροβίωμα του εντέρου συνδέονται.
Για να διατηρήσεις έναν υγιή κόλπο όσον αφορά στα μικρόβια, να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα αντιβιοτικά από το στόμα και να τα συμπληρώνεις με τα προβιοτικά στελέχη lactobacillus rhamnosus (GR-1) και lactobacillus reuteri (RC-14). Η Δρ Christine Kriel συστήνει να αποφεύγεις: τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που χρησιμοποιούνται εσωτερικά, το κολπικό σπρέι και τα αρωματικά σαπούνια καθώς διαταράσσουν το κολπικό μικροβίωμα σου, θέτοντας σε σε κίνδυνο μόλυνσης. Η φυσική μας αντίδραση είναι να σκεφτόμαστε ότι όταν κάτι μυρίζει, πρέπει να το πλένουμε, αλλά αυτές οι προσπάθειες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

3. Το pH σου
Το κολπικό σου pH πρέπει να είναι μεταξύ 3,5 και 4,5 - ελαφρώς όξινο. Σε αυτό το επίπεδο pH, το κολπικό μικροβίωμα σου θα πρέπει να είναι φυσιολογικό. Οτιδήποτε πάνω από αυτό σε θέτει σε κίνδυνο μολύνσεων και οσμών. Έτσι, τι σου αυξάνει το pH; Το αίμα της περιόδου και τα ταμπόν, το σπέρμα, τα αρωματικά σαπούνια, τα ζεστά λουτρά, η κολπική πλύση και η ορμονική αντισύλληψη.

4. Ακράτεια ούρων / εμμηνόπαυση
Μετά τον κανονικό τοκετό και σε αυξημένη ηλικία, ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο δύσκολος. Ένας βήχας ή ένα φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει διαρροή και το περπάτημα με λερωμένα εσώρουχα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη οσμή. Εάν είσαι επιρρεπής σε αυτό, δοκίμασε τις ασκήσεις εδάφους Kegel / πυελικού εδάφους, φόρεσε ένα προστατευτικό για τα εσώρουχα ή να έχεις επιπλέον εσώρουχα στην τσάντα σου για έκτακτες ανάγκες.

5. Προσωπική υγιεινή και ιδρώτας
Αυτή είναι μια κοινή αιτία για μια μυρωδιά που μοιάζει με τηγανητό κρεμμύδι, γι αυτό βοηθάει να μένεις ενυδατωμένη. Εάν είσαι επιρρεπής στην εφίδρωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαντηλάκια (όχι μέσα στον κόλπο - μόνο στις εξωτερικές πτυχές) και να αλλάζεις τα εσώρουχα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ταλκ μπορεί επίσης να βοηθήσει, αλλά και πάλι: μόνο για εξωτερική χρήση. Τέλος, οι τριχωτές περιοχές είναι πιο επιρρεπείς στον ιδρώτα, οπότε χάρισε στον εαυτό σου μια αποτρίχωση με λέιζερ.

6. Σεξουαλική επαφή
Το σπέρμα έχει μια ισχυρή μυρωδιά αμμωνίας και μπορεί επίσης να αυξήσει το pH σου, θέτοντας σε σε κίνδυνο κολπικών μολύνσεων. Είναι σημαντικό να ουρείς μετά το σεξ και να πλένεσαι σωστά με νερό μετά την πράξη.

7. Η επιλογή σου για τα εσώρουχα
Πρώτα, βεβαιώσου ότι τα εσώρουχά σου είναι καθαρά. Το πλύσιμο των εσωρούχων σου στο πλυντήριο είναι συχνά ανεπαρκές για αυτό πρέπει να τα πλένεις σωστά με το χέρι. Το στεγνωτήριο για 30 λεπτά βοηθά επίσης να απαλλαγεί το εσώρουχο από βακτήρια. Δεύτερον, πέταξε τα παλιά εσώρουχα. Εάν τα εσώρουχα σου είναι λερωμένα ή φθαρμένα με τρύπες, να τα ξεφορτωθείς. Τέλος, το ύφασμα είναι σημαντικό. Απόφυγε τα συνθετικά όπως το νάιλον και το spandex - δεν αναπνέουν. Αντίθετα επίλεξε βαμβακερά.