Μυρίζουν οι μασχάλες σου; Το μυστικό κρύβεται στην... αποτοξίνωση

16.04.2019
Μυρίζουν οι μασχάλες σου; Το μυστικό κρύβεται στην... αποτοξίνωση
Ο πιο φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσεις τις μασχάλες σου καθαρές και χωρίς μυρωδιές.

Η αποτοξίνωση είναι γενικά trend αλλά και ανάγκη, κακά τα ψέματα. Το τελευταίο κομμάτι βέβαια που φαινομενικά θα χρειαζόταν μια τέτοια φροντίδα είναι οι μασχάλες μας. Ναι, αυτή η παραμελημένη περιοχή έχει "κερδίσει" το δικό της hashtag στο Instagram (απλά γράψε #armpitdetox για να δεις τι εννοούμε). Οι υποστηρικτές του κινήματος υποστηρίζουν ότι με την απολέπιση και όλα τα φυσικά αποσμητικά, μπορείς να βοηθήσεις τις τοξίνες να φύγουν από το σώμα και να βελτιώσουν την υγεία σε αυτή την περιοχή. Αλλά προτού ξεκινήσεις την αναζήτηση στο Google για να βρεις το τέλειο μείγμα ηφαιστειακής τέφρας, ξυδιού και μαγειρικής σόδας για να απλώσεις στις μασχάλες σου, ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα.

Έχει νόημα να αποτοξινώνεις τις μασχάλες σου;
Με βάση τα όσα έχουμε ακούσει για την εξάλειψη των «ρύπων» από το σώμα μας, μπορεί να φαίνεται ότι οι μασχάλες πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος αλλά οι ειδικοί δεν συμφωνούν πραγματικά με αυτήν την εκτίμηση. Τα σώματά μας έχουν ένα αρκετά αποτελεσματικό φράγμα που εμποδίζει τα περισσότερα πράγματα να διεισδύσουν στο δέρμα μας. «Η ιδέα των “τοξινών” είναι πολύ υπερβολική και είναι αποτέλεσμα έξυπνου μάρκετινγκ», λέει στο sheknows ο Brianne West, βιοχημικός και ιδρυτής της Ethique. «Το σώμα σου δεν απορροφά τα πάντα που μπαίνουν σε αυτό αλλιώς θα πνιγόσουν κάθε φορά που θα έκανες ντους».

Αντιιδρωτικά αντί αποσμητικών
Η δημοτικότητα των αποσμητικών έδειξε μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην διαμάχη γύρω από τη χρήση του αλουμινίου, το οποίο υπάρχει στα αντιιδρωτικά. Η Environmental Working Group, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά τις χημικές ουσίες και τους ρύπους, στα τρόφιμα, το περιβάλλον και τα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, βαθμολογεί ορισμένα από τα συστατικά των αντιιδρωτικών ουσιών μεταξύ χαμηλού και υψηλού κινδύνου. «Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν το αλουμίνιο, που είναι αυτό που εμποδίζει την εφίδρωση στα αντιιδρωτικά, αλλά συνήθως δεν υπάρχει στα αποσμητικά», λέει ο West. «Η χημεία γύρω από το αλουμίνιο δεν είναι καθόλου σαφής ούτε καθοριστική, αλλά η φιλοσοφία μου είναι να αποφεύγω οτιδήποτε έχει ερωτηματικό». Να θυμάσαι ότι τα αποσμητικά τείνουν να σε ιδρώνουν περισσότερο από τα αντιιδρωτικά και αυτό μπορεί να χρειαστεί να το συνηθίσεις. Με άλλα λόγια, καλύτερα να κάνεις ένα ντους αμέσως μετά την προπόνηση σου.

Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι τα αντιιδρωτικά αλλάζουν την βακτηριακή ανάπτυξη στο δέρμα μας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν αντιιδρωτικά έχουν λιγότερα κακά βακτηρίδια από εκείνους που χρησιμοποιούν αποσμητικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε όσους από τους συμμετέχοντες αμελούσαν την καθαριότητα της μασχάλης, παρατηρήθηκε αυξημένη ανάπτυξη στο Corynebacterium. Αν και είναι υπεύθυνο για την οσμή, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άμυνα του σώματος απέναντι στους παθογόνους οργανισμούς.

Κρατώντας τις μασχάλες σου καθαρές
Πρέπει να έχεις στο νου σου ότι η μασχάλη είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, οπότε ότι είναι να κάνεις κάντο με προσοχή. Χρησιμοποιώντας μια απολεπιστική κρέμα μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. «Η υπερβολική απολέπιση δεν θα βοηθήσει καθόλου στην αποτοξίνωση, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει πόνο, ερυθρότητα και ερεθισμό», λέει ο West. Αντ 'αυτού, φρόντισε να καθαρίσεις την περιοχή - ειδικά αν έχεις ιδρώσει πολύ - για να αφαιρέσεις τα έλαια και τα βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν έντονη οσμή. Δεν χρειάζεται να το κάνεις περίπλοκο, αφού λίγο πράσινο σαπούνι και νερό μπορεί να κάνει θαύματα. Επίσης, ποτέ μην ξυρίζεις τις μασχάλες σου χωρίς αφρό ή σαπουνάδα, καθώς θα σου δημιουργήσει κάψιμο και ερεθισμό. Συμπεριφέρσου στη μασχάλη σου όπως και στις υπόλοιπες ευαίσθητες περιοχές στο σώμα σου.