Αλλεργική ρινίτιδα: Ποια είναι τα 6 φυτά που την πυροδοτούν;

18.04.2019
Αλλεργική ρινίτιδα: Ποια είναι τα 6 φυτά που την πυροδοτούν;
Την Άνοιξη την αγαπάμε. Με τα λουλούδια που ανθίζουν και τον καιρό που ζεσταίνει... Αυτό που δεν μας αρέσει όμως, καθόλου, είναι οι αλλεργίες που φέρνει μαζί της!

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αποκάλυψε τα έξι λουλούδια που θα πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα. Μήπως έχεις κάποια από αυτά στο σπίτι σου;

Η έρευνα κυκλοφόρησε από το εξειδικευμένο site κηπουρικής BillyOh.com, το οποίο ονόμασε τα φυτά που παράγουν τεράστιους αριθμούς σπόρων γύρης που μεταφέρονται μέσω του αέρα και προκαλούν αλλεργίες τους ανοιξιάτικους μήνες.

Δυστυχώς για τους λάτρεις του ηλίανθου, αυτό το λαμπερό λουλούδι βρίσκεται στη λίστα, καθώς είναι γεμάτο γύρη.

Συχνά παραβλέπεται λόγω της έλλειψης αρώματος, αλλά η μεγάλη ποσότητα γύρης του ηλίανθου διασκορπίζεται εύκολα από τον άνεμο ή ακόμα και από ένα απαλό αεράκι, καθιστώντας το απαγορευτικό για όσους έχουν αλλεργία.

Διάβασε επίσης: Εσύ ξέρεις ότι υπάρχουν φυτά που είναι τοξικά για τη γάτα σου;

Επίσης, τα χρυσάνθεμα που συναντάς σε πανέμορφες, ανοιξιάτικες ανθοδέσμες, βρίσκονται στον κατάλογο, καθώς παράγουν τεράστιες ποσότητες γύρης. Τα λουλούδια συμβάλλουν στην επέκταση της εποχικής αλλεργίας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και θα πρέπει να αποφεύγονται από εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες.

Μαζί με τους ηλίανθους και τα χρυσάνθεμα, η πανέμορφη ντάλια αποβάλει επίσης γύρη, προσελκύοντας πολλά έντομα επικονιαστές.

Ισχυρότερα από άλλα λουλούδια, οι ντάλιες έχουν γύρη που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι είναι καλύτερα να αποφύγεις να τις βάλεις στο σπίτι σου.

Μαζί με τα λουλούδια, την αμβροσία, την αγριάδα (που χρησιμοποιείται στους χλοοτάπητες και στα γήπεδα του γκολφ) στη λίστα είναι επίσης και τα άνθη της βελανιδιάς. Ωστόσο η αμβροσία θεωρείται πραγματικά ένα από τα πιο αλλεργιογόνα φυτά.

Ευτυχώς, δεν φέρνουν όλα την... καταστροφή καθώς υπάρχουν πολλά λουλούδια εκεί έξω που δεν πειράζουν εκείνους που έχουν αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τριαντάφυλλων και των αντίρρινων.