Μια συνταγή για smoothie κολλαγόνου που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σώματος σου

11.07.2019
Μια συνταγή για smoothie κολλαγόνου που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του σώματος σου
Ίσως να έχεις παρατηρήσει τους health και wellness (υγείας και ευεξίας) influencers στη ροή σου στο Instagram που εκθειάζουν το κολλαγόνο και το χρησιμοποιούν παντού. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το δέρμα μας διατηρεί την ελαστικότητά του και προστατεύει τα οστά, τις αρθρώσεις και τα όργανα μας, με τη συμβολή του.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους κατανάλωσης κολλαγόνου είναι μέσω των πεπτιδίων υδρολυμένου κολλαγόνου σε μορφή σκόνης. Υδρολυμένο σημαίνει ότι τα αμινοξέα στο κολλαγόνο έχουν διασπαστεί, διευκολύνοντας το σώμα σου να χωνέψει. Αν και αυτό δεν εγγυάται ότι θα φτάσεις στα σημεία που θες - όπως ακριβώς δεν μπορείς να στοχεύσεις στο σωματικό λίπος με τις προπονήσεις - το σώμα σου θα στείλει κολλαγόνο εκεί που το χρειάζεσαι περισσότερο.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, αλλά καθώς τα σώματά μας γερνούν, παράγεται λιγότερο από αυτό. Αυτή η μικρότερη παροχή μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, οπότε και εμφανίζονται ρυτίδες, λεπτές ραβδώσεις, ξηρότητα και χαλάρωση στην επιδερμίδα – άλλωστε όλα τα μέρη στο σώμα γερνούν.

Θυμήσου όμως: δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που θα σταματήσει ή θα αντιστρέψει τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση του δέρματος ενισχύοντας την ελαστικότητα του δέρματος σε μόλις τέσσερις εβδομάδες και να μειώσει τις ρυτίδες σε οκτώ εβδομάδες.

Διάβασε επίσης: Αυτό είναι το καθημερινό μενού της Meghan Markle - Υγιεινές αλλά και χορταστικές συνταγές!

Εκτός από το δέρμα, το κολλαγόνο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και να ανακουφίσει τις διογκωμένες, μαλακές αρθρώσεις από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κολλαγόνο ωφελεί επίσης την πεπτική υγεία των ανθρώπων από τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ενώ η παρατεταμένη χρήση του αποτρέπει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας στις γυναίκες (πετάς από τη χαρά σου τώρα, έτσι;).

Εκτός από το πόσιμο κολλαγόνο μπορείς να βρεις και σκόνη και να την προσθέσεις τόσο σε ζεστά όσο και σε κρύα ροφήματα.

Συνταγή για smoothie πρωτεΐνης κολλαγόνου

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας. σκόνη κολλαγόνου (βανίλια)
  • 1 μικρή παγωμένη μπανάνα
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 4 παγάκια

Εκτέλεση:

Βάλε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μπλέντερ στην πιο μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνεις κρεμώδες.

Δοσολογία: Κατανάλωνε 1/2 έως 1 κουταλιά της σούπας κάθε ημέρα και θα αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: Το κολλαγόνο θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν έχεις μια αλλεργία στην πηγή του κολλαγόνου, για παράδειγμα πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου είναι φτιαγμένα από ψάρια, είναι πιθανό να εμφανίσεις αλλεργία στο συμπλήρωμα.