Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αερίζουμε σωστά το υπνοδωμάτιο και τους χώρους εργασίας

13.07.2019
Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αερίζουμε σωστά το υπνοδωμάτιο και τους χώρους εργασίας
Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό των κατοικιών ή των χώρων εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, υποστηρίζουν ερευνητές.

Ενώ οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσκοπικά σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών ερευνών, υπήρξαν πολύ λιγότερες μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές πρόσφατης μελέτης που εξετάζει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με το θέμα, λένε ότι μπορεί να βρεθούν επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στα υπνοδωμάτια, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία, τα οποία μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στον άνθρωπο, επηρεάζοντας τις νοητικές επιδόσεις.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν, όχι αρκετές όμως για να σημάνουμε συναγερμό. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Δρ. Michael Hernke, συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, τονίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Διάβασε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από το υπνοδωμάτιο σου άμεσα

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Sustainability, ο Hernke και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι εξέτασαν 18 μελέτες σχετικά με τα επίπεδα CO2 όπου εκτίθενται οι άνθρωποι, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων.

Παραδοσιακά, σύμφωνα με την ομάδα, η θεωρία ήταν ότι τα επίπεδα του CO2 θα πρέπει να φθάσουν σε πολύ υψηλή συγκέντρωση, τουλάχιστον 5.000 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), πριν επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα CO2 ακόμα και 1.000 ppm, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ακόμη και αν η έκθεση διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι οι πολυπληθείς ή οι κακώς αεριζόμενες αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και τα υπνοδωμάτια που δεν αερίζονται επαρκώς, έχουν επίπεδα CO2 που ξεπερνούν τα 1.000ppm και είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι συχνά παραμένουν για πολλές ώρες κάθε φορά. Τα κλιματιζόμενα τρένα και αεροπλάνα βρέθηκαν επίσης να ξεπερνούν τα 1.000ppm.

Διάβασε και αυτό: 6 τρόποι για να να ανανεώσεις το σπίτι σου χωρίς έξοδα

«Τα εσωτερικά περιβάλλοντα είναι αυτά για τα οποία ανησυχούμε περισσότερο σήμερα και πολλοί άνθρωποι περνούν εκεί το 60-80% του χρόνου τους», δήλωσε ο Hernke, παρόλο που οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2100 ορισμένες μεγάλες πόλεις θα μπορούσαν να φθάσουν στο εξωτερικό περιβάλλον τους σε επίπεδα CO2 στα 1.000 ppm, σε κάποιες εποχές του χρόνου.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση τέτοιων επιπέδων στις ανθρώπινες νοητικές επιδόσεις και την παραγωγικότητα. Σε μια μελέτη 24 εργαζομένων, τα νοητικά αποτελέσματα ήταν 50% χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε 1.400ppm CO2, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 550ppm κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας.

Η ομάδα προσθέτει ότι η αύξηση των υπαίθριων επιπέδων CO2 θα σημάνει αύξηση και των εσωτερικών επιπέδων - μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με τη μεγαλύτερη χρήση ορισμένων κλιματιστικών μονάδων.

Τέλος προσθέτουν ότι οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικές για τα παιδιά ή για όσους έχουν προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να τα επιδεινώσουν. Και ακόμα κι αν οι επιπτώσεις είναι αναστρέψιμες, όπως δήλωσε ο Hernke, θα εξαρτηθεί από το εαν οι άνθρωποι θα έχοουν πρόσβαση σε χώρους με χαμηλά επίπεδα CO2. Για αυτό το λόγο οι ειδικοί συνιστούν τον επαρκή αερισμό τόσο των υπνοδωματίων όσο και των χώρων δουλειάς.