Εκκολπώματα παχέος εντέρου: Η σύγχρονη μάστιγα του δυτικού τρόπου ζωής

19.07.2019
Εκκολπώματα παχέος εντέρου: Η σύγχρονη μάστιγα του δυτικού τρόπου ζωής
Πρόκειται για μια νέα... "επιδημία". Ολοένα και πιο συχνά ακούμε τέτοιες περιπτώσεις και σε ολοένα και νεότερες ηλικίες. Ο γενικός χειρουργός Νικόλαος Η. Κουτσογούλας μας δίνει όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε γύρω από τη νόσο που χτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Η εμφάνιση εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο είναι μια δυνητικά νοσογόνος κατάσταση, παρουσιάζοντας μεγάλη συχνότητα στις δυτικές κοινωνίες φτάνοντας σε ένα ποσοστό μέχρι και πάνω από 50%, ιδιαίτερα σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 60 ετών. Απ’ αυτούς, λίγοι θα παρουσιάσουν συμπτώματα που θα χρειαστούν θεραπεία κι ακόμη πιο λίγοι, είναι αυτοί που θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Η εκκολπωμάτωση, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξογκωμάτων σαν «φούσκες», στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, συνηθέστερα προς το τέλος του, στο λεγόμενο σιγμοειδές. Όταν αυτές οι διογκώσεις, αποκτήσουν φλεγμονή, τότε έχουμε τη νόσο «εκκολπωματίτιδα».

Διάβασε επίσης: Ψάχνεις συνεχώς για συμπτώματα ασθενειών στο internet; Ίσως πάσχεις από κυβερνοχονδρίαση

Στη νόσο λοιπόν ο ασθενής, εμφανίζει κοιλιακό πόνο ιδίως στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, πυρετό ή δέκατα καθώς και διαταραχή των κενώσεων δηλαδή εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανισθεί αιμορραγία από του ορθού ή ακόμα και περιτονίτιδα (σε περιπτώσεις ρήξης των εκκολπωμάτων). Στην περιτονίτιδα, τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Οι αιτίες εμφάνισης των εκκολπωμάτων είναι η «φτωχή» δίαιτα σε φυτικές ίνες και «πλούσια» σε ζωϊκά λίπη και κόκκινο κρέας, η χρόνια δυσκοιλιότητα και το στρες του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής.

Απλές περιπτώσεις φλεγμονής των εκκολπωμάτων (εκκολπωματίτιδας), μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς νοσηλεία με φαρμακευτική αγωγή (όχι απαραίτητα αντιβιοτικά) και ελαφρά δίαιτα. Σε σοβαρότερες καταστάσεις χρειάζεται εισαγωγή και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και υγρών καθώς και προσεκτική κλινική παρακολούθηση του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό του.

Σε περίπτωση επιδείνωσης του ασθενούς κι εμφάνισης περιτονίτιδας (οξείας κοιλίας), το χειρουργείο μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά και στο οποίο αφαιρούμε το πάσχων τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια επανασυνδέουμε το υγιές κάνοντας μία αναστόμωση.

Διάβασε επίσης: Προγεννητικός έλεγχος: Τι ακριβώς είναι; Πότε μια γυναίκα πρέπει να τον κάνει & γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Οπότε η βελτίωση της διατροφής μας, η άσκηση και η ρύθμιση των κενώσεών μας μπορούν να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση των εκκολπωμάτων στο παχύ μας έντερο και την πιθανότητα να νοσήσουμε από μία πιθανή φλεγμονή τους.

Νικόλαος Η. Κουτσογούλας MD
Γενικός Χειρουργός
www.nikoskoutsogoulas.gr