Ημικρανίες: Μια νέα θεραπεία υπόσχεται ανακούφιση από τους πονοκεφάλους

10.08.2019
Ημικρανίες: Μια νέα θεραπεία υπόσχεται ανακούφιση από τους πονοκεφάλους
Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών, η ημικρανία είναι η τρίτη πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο. Και οι ημικρανίες επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Το 18% των Αμερικανίδων γυναικών πάσχει από τον εξουθενωτικό πόνο στο κεφάλι που προκαλεί η κατάσταση, η οποία επηρεάζει μόλις το 6% των ανδρών.

Συνεπώς οι νέες θεραπείες της ημικρανίας είναι πολύ αναγκαίες. Και μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία είναι πιθανόν να δώσει λύσεις, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο New England Journal of Medicine.

Το περιοδικό δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμής για ένα φάρμακο που ονομάζεται rimegepant. Οι ερευνητές χορήγησαν το φάρμακο σε 537 άτομα ενώ 535 άτομα έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες. Δύο ώρες μετά τη λήψη του χαπιού, σημαντικά περισσότεροι συμμετέχοντες στην ομάδα του rimegepant, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν το placebo, ήταν απαλλαγμένοι από τα χειρότερα συμπτώματα της ημικρανίας. (Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Biohaven Pharmaceuticals.)

Όμως, η νέα έκθεση προειδοποιεί ότι οι παρενέργειες της ναυτίας και της μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος, επηρέασαν το 1,8% και το 1,5%, αντίστοιχα, των συμμετεχόντων που έλαβαν το rimegepant.

Διάβασε επίσης: 5 τροφές που μας προκαλούν ημικρανίες

Πώς θεραπεύονται τώρα οι ημικρανίες;

Οι ημικρανίες αντιμετωπίζονται τώρα με μια σειρά φαρμάκων. Αυτά ποικίλλουν σε ισχύ, από τα over-the-counter αναλγητικά πόνου, όπως το Advil, μέχρι τα φάρμακα με οπιοειδή, τα οποία είναι ιδιαίτερα εθιστικά παυσίπονα που σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Αμερικανούς οι οποίοι λαμβάνουν υπερβολικές δόσεις.

Επιπλέον, ένα φάρμακο γνωστό ως τριπτάνη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ημικρανιών. Αυτό είναι φάρμακο που παρεμποδίζει τις οδούς του πόνου στον εγκέφαλό, όπως εξηγεί η Mayo Clinic.

Ωστόσο, η τριπτάνη μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, αποκαλούμενες μερικές φορές ως «πονοκέφαλοι rebound», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία (AMF).

Δύο οπιοειδή που χρησιμοποιούνται για επείγουσα ανακούφιση από ημικρανίες, η οξυκωδόνη και η υδροκωδόνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους rebound, λέει η AMF. «Ακόμα και η λήψη τους μόνο μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των πονοκεφάλων σε συχνότητα και σοβαρότητα», σημειώνει το ίδρυμα.

Επίσης, για ορισμένους ασθενείς που λαμβάνουν τριπτάνη, τα φάρμακα δεν ανακουφίζουν καθόλου τα συμπτώματα ημικρανίας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Το rimegepant «μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στην τριπτάνη, λόγω των διαφορετικών μηχανισμών δράσης του», αναφέρει η έκθεση.

Η τριπτάνη, όπως αναφέρει το health.com, παρουσιάζει επίσης προβλήματα για τους ασθενείς με καρδιαγγειακά θέματα. Η νέα έκθεση σημειώνει ότι η τριπτάνη μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται αγγειοσυστολή, που είναι ο τεχνικός όρος για τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Για το λόγο αυτό, η τριπτάνη δεν είναι ιδανική για καρδιακούς ασθενείς.

«Οι διαθέσιμες σήμερα θεραπείες μπορεί να μην λειτουργούν καθόλου, μπορεί να μην λειτουργούν αρκετά γρήγορα, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες», λέει στο health, η Mia Minen, νευρολόγος πονοκεφάλου και βοηθός καθηγήτρια στα τμήματα νευρολογίας και υγείας του πληθυσμού στο NYU Langone Health.

Δες και αυτό: Ημικρανία ή πονοκέφαλος; Τα 3 σημάδια που κάνουν τη διαφορά

Πώς θα λειτουργήσει διαφορετικά το νέο φάρμακο

Η νέα έκθεση λέει ότι το rimegepant θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς για τους οποίους η τριπτάνη δεν είναι ασφαλής.

Το νέο φάρμακο δεν παρουσιάζει τις αγγειοσυσπαστικές επιδράσεις που προκαλεί μερικές φορές η τριπτάνη, αναφέρει η έκθεση.

Και αυτός ο πληθυσμός ανθρώπων που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα ταυτόχρονα με ημικρανία είναι πιθανώς μεγαλύτερος από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς: 3,5 εκατομμύρια από τα 40 εκατομμύρια Αμερικανούς που πάσχουν από ημικρανίες, είτε δεν μπορούν να πάρουν τριπτάνη είτε πρέπει να την πάρουν με προσοχή λόγω καρδιακού προβλήματος, λέει η γιατρός.

Όμως, επισημαίνει ο Δρ Minen, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια αυτού του νέου φαρμάκου όσον αφορά στους καρδιαγγειακούς ασθενείς.

Πρέπει επίσης να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του φαρμάκου, λέει η Δρ Minen. Και πριν το φάρμακο γίνει διαθέσιμο στο κοινό, πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αλλά, η Δρ Minen προσθέτει, ότι λόγω των προβλημάτων με τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα, «πάντα ψάχνουμε για νέες αποτρεπτικές θεραπείες ημικρανίας για τους ασθενείς μας».