Έρευνα που διεξήχθη στο Kings College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα οφέλη πιθανόν να προέρχονται από τις ενώσεις των πολυφαινολών, οι οποίες υπάρχουν σε μικρότερα ποσοστά στο λευκό κρασί,στη μπύρα και στο μηλίτη.
Η έρευνα κατέγραψε ότι ένα ποτήρι το δεκαπενθήμερο ήταν αρκετό για να κάνει τη διαφορά, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν δικαιολογία για κραιπάλη.
Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται επίσης σε πολλά φρούτα και λαχανικά, είναι θρεπτικά μικροσυστατικά που λειτουργούν ως καύσιμα για τα χρήσιμα μικρόβια που ζουν μέσα στο έντερο μας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Gastroenterology, διεξήχθη σε δείγμα χιλιάδων ανθρώπων που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία . Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν δίδυμοι και ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, για το τι είδους αλκοόλ έπιναν συνήθως και πόσα ποτά κατανάλωναν.
Διάβασε επίσης: Μαγείρεμα με κρασί: 5 συμβουλές για έξτρα νοστιμιά
Τα μικρόβια στο έντερο εκείνων που έπιναν κόκκινο κρασί ήταν διαφορετικά. Η ποικιλομορφία σχετιζόταν με το πόσο κόκκινο κρασί κατανάλωνε ένα άτομο, παρόλο που ένα ποτήρι την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο φάνηκε να είναι αρκετό.
Η ερευνήτρια Caroline Le Roy δήλωσε: «Εάν πρέπει να διαλέξεις ένα αλκοολούχο ποτό σήμερα, το κόκκινο κρασί είναι αυτό που πρέπει να επιλέξεις, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να ασκήσει ευεργετικά αποτελέσματα σε εσένα και τα μικρόβια του εντέρου σου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο βάρος και στις καρδιακές ασθένειες. Δεν χρειάζεται να πίνεις καθημερινά και συνιστάται να καταναλώνεις αλκοόλ με μέτρο». Θυμήσου τι έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «παν μέτρον άριστον»!
Αυτό το διάβασες; Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα - Βάσει έρευνας!