Υπάρχει κάτι καλύτερο από τον τέλειο υπνάκο; Ξέρεις τι εννοούμε: συμβαίνει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, είναι αρκετά μεγάλος αλλά όχι υπερβολικά, αφήνοντας σε να αισθάνεσαι ενεργοποιημένη και έτοιμη να αναλάβεις το υπόλοιπο της ημέρας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ένας ύπνος 20-30 λεπτών για βραχυπρόθεσμη εγρήγορση.
Διάβασε επίσης: Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Ίσως να πάσχεις από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Δυστυχώς όμως, πολλές φορές, ο σύντομος και καλός ύπνος δεν είναι πάντα εφικτός, αφού ενοχλούμαστε από διάφορους παράγοντες και εν τέλει καταλήγουμε πιο κουρασμένοι.
Αυτό το είδες; Κοκκινίζουν τα μάτια σου; Τι μπορεί να προκαλεί το σύμπτωμα και πώς να το αντιμετωπίσεις
Τι μπορείς να κάνεις για να πετύχεις τον τέλειο σύντομο ύπνο; Οι ειδικοί συμβουλεύουν:
Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον
"Βεβαιώσου ότι το περιβάλλον του ύπνου είναι άνετο, σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό και απενεργοποίησε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σου", λέει η ειδικός ύπνου Shelby Harris. Απόκλεισε όσο το δυνατόν περισσότερο φως από την είσοδο στο δωμάτιο (ή βάλε μια μάσκα ύπνου, που εμποδίζει το φως) και σκέψου μήπως χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα λευκού θορύβου για να εμποδίσεις τον θόρυβο γύρω σου.
Στόχευσε για 20-30 λεπτά
Όλοι έχουμε ξυπνήσει από ένα υπνάκο και ξυπνώντας, νιώθουμε πολύ χειρότερα από πριν. Για να το αποφύγεις αυτό, στόχευσε στον ιδανικό χρόνο, που είναι είτε 20-30 λεπτά είτε περίπου 90 λεπτά. "Ο σύντομος ύπνος σε εμποδίζει να ξυπνήσετε από βαθύ ύπνο", εξηγεί η Harris. "Ομοίως, μετά από 90 λεπτά, έχεις περάσει από έναν πλήρη κύκλο ύπνου και βρίσκεσαι πίσω σε ελαφρύτερα στάδια ύπνου, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να ξυπνήσεις και να ξεκινήσεις ξανά την ημέρα σου."
Δες επίσης: Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αερίζουμε σωστά το υπνοδωμάτιο και τους χώρους εργασίας
Μήπως να προγραμματίσεις τον ύπνο σου;
Δημιουργώντας ένα τακτικό "παράθυρο" ύπνου, ίσως διαπιστώσεις ότι είναι ευκολότερο να κοιμηθείς πιο αποτελεσματικά. "Κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι περιστασιακοί ύπνοι τους προκαλούν υπνηλία, ενώ άλλοι βρίσκουν ότι οι καθημερινοί, προγραμματισμένοι ύπνοι λειτουργούν καλύτερα γι 'αυτούς", λέει η Harris.