Η απροσδόκητη λύση για τα προβλήματα γονιμότητας μιας γυναίκας

19.09.2019
Η απροσδόκητη λύση για τα προβλήματα γονιμότητας μιας γυναίκας
Οι γυναίκες που αγωνίζονται με τα προβλήματα γονιμότητας αναζητούν λύσεις αλλά δεν βρίσκουν πάντα απαντήσεις. Ωστόσο, μια νέα μελέτη φαίνεται ότι βρήκε ένα σημαντικό κομμάτι του συγκεκριμένου παζλ και αυτό λέγεται: μυελός των οστών.

Στη μελέτη, που διεξήχθη από τους ερευνητές του Yale και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology, διαπιστώθηκε ότι όταν γονιμοποιείται ένα ωάριο, τα βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών ταξιδεύουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στη μήτρα μιας γυναίκας. Αυτά τα βλαστoκύτταρα δημιουργούν σημαντική αλλαγή στο ενδομήτριο - αλλαγή που είναι απαραίτητη για την εμφύτευση του εμβρύου.

Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, το έμβρυο πρέπει να εμφυτεύεται στο ενδομήτριο για να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη.

«Ήταν πάντα γνωστό ότι δύο πράγματα ήταν απαραίτητα για την εγκυμοσύνη», δήλωσαν σε δελτίο Τύπου οι επιστήμονες Hugh Taylor και Anita O'Keeffe του Yale. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη γυναίκα. «Πρέπει να έχεις ωοθήκες για να παράγεις ωάρια και πρέπει επίσης να έχεις μήτρα για να κρατήσεις το έμβρυο. Πλέον μαθαίνουμε ότι και ο μυελός των οστών παίζει έναν σημαντικό ρόλο».

Πρόκειται για ιδιαίτερα θετικά νέα που αφορούν στις γυναίκες που έχουν προβλήματα με το ενδομήτριό τους ή που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές. Αυτή η έρευνα προσφέρει στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η μεταμόσχευση του μυελού των οστών θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να θεραπευτεί το ενδομήτριο και να βελτιωθεί η γονιμότητα.

«Αυτά είναι ανατρεπτικά ιατρικά δεδομένα», αναφέρει ο Taylor, στο δελτίο τύπου. «Παλαίοτερα, όταν υπήρχε ένα κατεστραμμένο ενδομήτριο που οδηγούσε σε υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης, πολύ συχνά δεν είχαμε τη δυνατότητα να το διορθώσουμε. Ο μυελός των οστών μπορεί να θεωρηθεί ένα άλλο σημαντικό αναπαραγωγικό όργανο. Αυτό το εύρημα ανοίγει μια νέα πιθανή οδό για τη θεραπεία μιας κατάστασης που δεν έχει θεραπευθεί στο παρελθόν».