Ανθρακούχο νερό: Αλήθειες και μύθοι για τις επιπτώσεις στην υγεία σου

16.10.2019
Ανθρακούχο νερό: Αλήθειες και μύθοι για τις επιπτώσεις στην υγεία σου
Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση των ζαχαρούχων ανθρακούχων ποτών δεν κάνει καλό στην υγεία σου αλλά όταν πρόκειται για το ανθρακούχο νερό, εκεί τα πράγματα μάλλον είναι καλύτερα. Το ανθρακούχο νερό που συχνά χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση του κανονικού νερού ή στη θέση ενός πιο θερμιδικού αναψυκτικού, είναι απλώς νερό που έχει ενισχυθεί με άεριο διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων υπήρξε ανησυχία σχετικά με το αν το ανθρακούχο νερό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Από το ότι διαβρώνει τα δόντια μέχρι ότι προκαλεί καούρα. Υπάρχει, όμως, κάποια αλήθεια σε αυτές τις φήμες; Είναι το αθρακούχο νερό κακό για την υγεία σου;

Η διατροφολόγος Alice Johnson δίνει την απάντηση στο prima.co.uk.

Είναι το ανθρακούχο νερό κακό για τα δόντια σου;

«Η απάντηση εν συντομία είναι ναι, αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και τακτικά. Το ανθρακούχο νερό είναι ανθρακούχο που σημαίνει ότι είναι ένα ήπιο, χωρίς θερμίδες οξύ (pH 5-6) και σε υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του οδοντικού σμάλτου», λέει η Johnson.

Ενώ ένα ποτήρι περιστασιακά δεν θα κάνει τόσο μεγάλη ζημιά όσο ένα ζαχαρούχο ποτό, δεν πρέπει ποτέ να είναι το βασικό ποτό σου ή να το αντικαταστήσεις με το φυσιολογικό νερό.

Διάβασε και αυτό: Ζεστό ή κρύο νερό; Τα οφέλη των δύο θερμοκρασιών στο σώμα και το δέρμα σου

Η κατανάλωση ανθρακούχου νερού επηρεάζει την πέψη;

Πίνοντας ανθρακούχο νερό θεωρητικά βοηθάς στην πέψη με διάφορους τρόπους, όπως από το αίσθημα πληρότητας μέχρι τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Είναι το ανθρακούχο νερό περισσότερο ή λιγότερο ενυδατικό από το κανονικό νερό;

Σε μια αμερικανική μελέτη που συγκρίνει τη δυνατότητα ενυδάτωσης διαφόρων ποτών (συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, της coca-cola, του γάλακτος, του ανθρακούχου νερού και άλλων), οι ερευνητές βρήκαν ότι το ανθρακούχο ερό είναι εξίσου ενυδατικό με το νερό.

Tελικά, είναι το ανθρακούχο νερό κακό για την υγεία σου;

Συνολικά, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πίνοντας ανθρακούχο νερό θα έχεις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Στην πραγματικότητα, αντίθετα με την αρνητική επίδραση, αρκετές μελέτες έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας.

Ωστόσο, για να αποφύγεις μακροπρόθεσμα τη βλάβη στα δόντια, το ανθρακούχο νερό θα πρέπει πάντα να πίνεται με μέτρο και ποτέ ως μόνιμο υποκατάστατο του κανονικού νερού. Αν λοιπόν προτιμάς μια αλλαγή από το συνηθισμένο νερό σου, τότε μπορείς να το κάνεις και εάν ανησυχείς ιδιαίτερα για την υγεία των δοντιών σου, τότε πιες το με καλαμάκι.