Βιταμίνη D: Χρειάζεται μέτρο στη λήψη συμπληρωμάτων γιατί οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς

24.11.2019
Βιταμίνη D: Χρειάζεται μέτρο στη λήψη συμπληρωμάτων γιατί οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς
Ίσως και να έχεις παρατηρήσει, ότι υπάρχει μια συνεχής και σε μεγάλο βαθμό, προβολή των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, από τη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η λήψη υψηλών δόσεων αυτής της βιταμίνης μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία. Αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «θαυματουργό συμπλήρωμα» εξαιτίας της μεγάλης λίστας των πιθανών πλεονεκτημάτων, μπορεί να έχει και ένα μειονέκτημα. Συγκεκριμένα μια τριετής μελέτη από τους ερευνητές του Ινστιτούτου McCaig για την Υγεία των Αρθρώσεων και των Οστών έδειξε ότι δεν υπάρχει όφελος από τη λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D. Και ακόμα χειρότερα, ότι η υπερβολική λήψη μπορεί oυσιαστικά να μειώσει την οστική πυκνότητα.

Ο σκελετός επηρεάζεται περισσότερο

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of the American Medical Association (JAMA), παρακολούθησε 300 εθελοντές ηλικίας 55 έως 70 ετών σε κλινική δοκιμή για να ελέγξει εάν η αύξηση της δοσολογίας της βιταμίνης D θα αύξανε επίσης την πυκνότητα και τη αντοχή των οστών. Η επιστημονική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες και τους έδωσε διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D.

Πολλοί άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν μειώνεται η ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη ποσότητα για τον οργανισμό τους. Αυτή η βιταμίνη είναι μια θρεπτική ουσία που το σώμα παράγει από το φως του ήλιου και βρίσκεται επίσης στα ψάρια και στο εμπλουτισμένο γάλα. Είναι απαραίτητη το σώμα μας για να απορροφά το ασβέστιο ώστε να μας εξασφαλίζει δυνατά και υγιή οστά.

Διάβασε επίσης: Αντιιδρωτικά vs αποσμητικών: Πώς επηρεάζουν την υγιεινή και την υγεία σου

Η δοκιμασία οστικής πυκνότητας μπορεί να δώσει μια εικόνα της υγείας των οστών και προσδιορίζεται με τη μέτρηση της ποσότητας ασβεστίου, καθώς και άλλων ορυκτών σε ένα καθορισμένο τμήμα του οστού. Όσο χαμηλότερη είναι η πυκνότητα οστού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για κάταγμα οστού.

«Ήταν έκπληξη όταν διαπιστώσαμε ότι αντί να ενισχυθούν τα οστά της ομάδας που έλαβε τις υψηλότερες δόσεις, αντιθέτως μειώθηκε η οστική πυκνότητα», είπε στο health 24 ο Steve Boyd, καθηγητής στο CSM και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Μεγαλώνοντας, οι γονείς μας μας συμβούλευαν να πίνουμε άφθονο γάλα για να χτίσουμε δυνατά οστά, αλλά η ποσότητα βιταμίνης D στο (εμπλουτισμένο) γάλα δεν μας δίνει αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D είναι η έκθεση στο φως του ήλιου και η υπεριώδης ακτινοβολία που συνθέτει μέσω του δέρματος τη βιταμίνη D. Χρειάζονται περίπου μόνο 10-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να παραχθεί η βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα σου για όλη την ημέρα.

Το Κέντρο Πληροφοριών Διατροφής του Πανεπιστημίου Stellenbosch (NICUS) παρέχει με λεπτομέρεια την ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης D για άτομα όλων των ηλικιών και σημειώνει ότι τα άτομα με σκούρο δέρμα χρειάζονται περίπου 20 λεπτά την ημέρα στον ήλιο και οι νέοι με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζονται περίπου 10 λεπτά την ημέρα περιστασιακής έκθεσης στον ήλιο για το πρόσωπό τους και τα χέρια τους.

Αυτό το διάβασες; Τι να φας για να έχεις δυνατά νύχια και μαλλιά

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να παίρνουν μέχρι και 20 φορές παραπάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, με τη μορφή συμπληρωμάτων, είτε για την πρόληψη είτε για τη θεραπεία διάφορων ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Αλλά πόσο αυτό είναι αρκετό;

«Για τους υγιείς ενήλικες, 400 (IU) ημερησίως είναι μια λογική δόση», λέει η Dr. Emma Billington μια εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Δόσεις των 4 000 IU ή υψηλότερες δεν συνιστώνται για την πλειοψηφία των ατόμων», πρόσθεσε.