Τεστ μνήμης: Ποιο πρόβλημα μπορεί να κρύβει το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες

09.11.2019
Τεστ μνήμης: Ποιο πρόβλημα μπορεί να κρύβει το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες
Οι γυναίκες συνήθως έχουν υψηλότερες επιδόσεις από τους άνδρες στα τεστ της λεκτικής μνήμης και μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτές τους οι επιδόσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθασμένη ιατρική διάγνωση για τυχόν νοητικό πρόβλημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, εξέτασε τα τεστ μνήμης που διεξήχθησαν σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών, αλλά ανέλυσε τα τεστ με βάση το φύλο αντί για τους μέσους όρους των ανδρών και των γυναικών.

Διαπίστωσαν ότι το 10% των ανδρών και των γυναικών δεν είχαν διαγνωστεί σωστά για ήπια νοητική εξασθένηση (MCI), που είναι προάγγελος της άνοιας.

Όσον αφορά στις γυναίκες έγινε λανθασμένη διάγνωση αποτυγχάνοντας να βρουν σημάδια της MCI. Και αυτό το λάθος αποτέλεσμα οφειλόταν στις υψηλές βαθμολογίες τους σε τεστ λεκτικής μνήμης. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, διαγνώστηκαν λανθασμένα με στοιχεία MCI, λόγω κακών αποτελεσμάτων στα ίδια τεστ, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν πρόβλημα.

Η μελέτη διεξήχθη σε 985 άτομα από την Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μνήμης που περιελάμβανε 15 λέξεις μη σχετικές μεταξύ τους και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να τις θυμηθούν αμέσως και στη συνέχεια να τις επαναλάβουν μετά από 30 λεπτά.

«Υπάρχουν πολυάριθμες επιπτώσεις στα συμπεράσματά μας εάν επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Anat Biegon, διευθυντής του Κέντρου Φύλου, Ορμονών και Υγείας, στην Αναγεννησιακή Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook και καθηγητής Ακτινολογίας και Νευρολογίας.

Μια τέτοια επίπτωση θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες εξετάζονται για άνοια προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διάγνωση της, είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη.