"Γιατί έχω κράμπες περιόδου αφού δεν έχω περίοδο;"

21.11.2019
"Γιατί έχω κράμπες περιόδου αφού δεν έχω περίοδο;"
Οι πολλές πιθανές αιτίες που σου συμβαίνει

Οι κράμπες περιόδου μπορεί να φαίνονται σαν ένα κοινό φαινόμενο - και τις περισσότερες φορές είναι - αλλά τι συμβαίνει όταν συμβαίνουν όταν η περίοδός σου δεν είναι πουθενά στον ορίζοντα;

Παρακάτω θα βρεις τις πιθανές αιτίες που μπορεί να έχεις πόνους περιόδου χωρίς να βρίσκεσαι στην περίοδο σου:

Δες και αυτό: Καρκίνος στήθους: 3 αλλαγές στο στήθος που είναι φυσιολογικές και 6 που χρειάζονται προσοχή

Δυσκοιλιότητα
Από τη γαστρεντερική πλευρά των πραγμάτων, οι κράμπες σου θα μπορούσαν να προέρχονται από κάτι τόσο βασικό όσο η δυσκοιλιότητα. "Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία κοιλιακής ή κατώτερης πυελικής κράμπας", λέει η γυναικολόγος Dr Angela Jones. Αν δεν έχεις ενεργηθεί μέσα σε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να είναι η απάντησή σου. Οι κράμπες και η δυσκοιλιότητα γενικά μπορούν επίσης να προκληθούν από αφυδάτωση, οπότε βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό όλη την ημέρα.
Αλλά, φυσικά, υπάρχει και μια πιο σοβαρή πλευρά του γαστρεντερικού φάσματος. "Θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι πιο σημαντικό, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου", προσθέτει η Jones.

Υποκείμενη μόλυνση
Η πυελική φλεγμονώδης νόσος εμφανίζεται όταν τα βακτηρίδια εξαπλώνονται από τον κόλπο σου στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες σου και συνήθως μεταδίδονται σεξουαλικά. Τα συμπτώματα είναι οι κράμπες, αλλά υπάρχουν και περισσότερες ενδείξεις όπως βαριά κολπική έκκριση, αιμορραγία της μήτρας, πυρετός, πόνος κατά τη συνουσία και οδυνηρή ούρηση.

Αυτό το είδες; Τα 5 οφέλη που έχει το κλάμα στην υγεία σου - Ναι, υπάρχουν

Η περίοδος σου πλησιάζει
Ενώ η περίοδος σου μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις τις κράμπες που προκαλούνται από τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου. Οι κράμπες συνήθως ξεκινούν 24 έως 48 ώρες πριν ξεκινήσει η αιμορραγία, οπότε έλεγξε από πού βρίσκεσαι στον κύκλο σου - θα μπορούσε να είναι πιο κοντά απ'ότι περίμενες.

Ρήξη κύστης στις ωοθήκες
Εάν έχεις κύστη ωοθηκών που έχει ρήξη, θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπες στην κοιλιά σου. Η κύστη ωοθηκών είναι ένας γεμάτος με υγρό σάκος ο οποίος μπορεί να κάθεται είτε πάνω είτε μέσα στις ωοθήκες σου και συχνά δεν προκαλεί ενόχληση. Αλλά, αν εκραγεί, μπορεί να έχεις πιο σημαντικό πρόβλημα.

Μετά την ρήξη μιας κύστης ωοθηκών, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες κηλίδες. Εάν υποψιάζεσαι ότι αυτό σου έχει συμβεί και ο πόνος επιμένει, συμβουλέψου τον ή την γυναικολόγο σου.

Διάβασε επίσης: Αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα κάθε ηλικίας

Εγκυμοσύνη
Η Jones λέει ότι η κράμπα που μοιάζει με αυτήν της περιόδου μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Από την άλλη, οι κράμπες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σημαίνουν έκτοπη εγκυμοσύνη, η οποία εμφανίζεται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται κάπου αλλού για τη μήτρα και αρχίζει να αναπτύσσεται. Σε αυτήν την περίπτωση, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί κανονικά και θα πρέπει να επισκεφτείς αμέσως ένα γιατρό για τα επόμενα βήματα.

Ενδομητρίωση

Εάν οι κράμπες σου είναι πολύ χειρότερες από τις συνηθισμένες, μπορεί να έχεις ενδομητρίωση, μια συχνά οδυνηρή διαταραχή στην οποία ιστός παρόμοιος με τον ιστό που κανονικά βρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας - το ενδομήτριο - μεγαλώνει έξω από τη μήτρα. Και πάλι, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσεις με τον ή την γιατρό σου.