Γιατί μας πιάνει λόξυγγας; Μια νέα μελέτη έχει μια πολύ χαριτωμένη απάντηση

23.11.2019
Γιατί μας πιάνει λόξυγγας; Μια νέα μελέτη έχει μια πολύ χαριτωμένη απάντηση
O λόξυγγας είναι ενοχλητικός, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και μερικές φορές γίνεται εντελώς επώδυνος. Μερικές φορές συμβαίνει στο πρώτο ραντεβού και μερικές φορές συμβαίνει όταν κάνεις μια παρουσίαση στη δουλειά ή διδάσκεις στην τάξη. Αλλά σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για το λόξυγγα. Ουσιαστικά, ο λόξυγγας διδάσκει τα μωρά να αναπνέουν σωστά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Neurophysiology, διαπίστωσε ότι όταν τα νεογέννητα μωρά έχουν λόξυγγα, δεν είναι μόνο αξιολάτρευτος αλλά βοηθά επίσης να αναπτύξουν κρίσιμες συνδέσεις εγκεφάλου-σώματος που τα βοηθούν να μάθουν πώς να ελέγχουν την αναπνοή τους. Και ξοδεύουν πολύ χρόνο να το κάνουν αυτό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξέτασε 13 νεογέννητα, τα βρέφη έχουν λόξυγγα για 15 λεπτά κάθε μέρα. Ενώ αυτό θα ήταν απίστευτα ενοχλητικό για έναν ενήλικα, τα μωρά πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία για να μάθουν πώς να διασκέδασουν αλλά και για σημαντικά πράγματα όπως το να κρατήσουν την ανάσα τους, να πάρουν βαθιές αναπνοές και όλα τα είδη άλλων διασκεδαστικών κόλπων αναπνοής που όλοι μας τα θεωρούμε ως δεδομένα.

Διάβασε και αυτό: Τα 5 οφέλη που έχει το κλάμα στην υγεία σου - Ναι, υπάρχουν

Πώς συμβαίνει αυτό; Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε λόξυγγας ξεκινάει τρία μεγάλα εγκεφαλικά κύματα που βοηθούν τα βρέφη να αναπτύξουν νευρολογικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Με άλλα λόγια, αυτή η μεγάλη μυϊκή συστολή στο διάφραγμα, που χαρακτηρίζει έναν λόξυγγα, δημιουργεί κύματα εγκεφάλου που βοηθούν τους εγκεφάλους των μωρών να μάθουν πώς λειτουργούν τα σώματά τους.

Επιπλέον, δεν είναι μόνο η σύσπαση των μυών που δημιουργεί ένα λόξυγγα - αυτό το έντονο συναίσθημα σπασμού ακριβώς κάτω από το στήθος σου όταν έχεις λόξυγγα – και το οποίο βοηθά τα μωρά να μάθουν πώς να ρυθμίζουν την αναπνοή τους. Ο ίδιος ο ήχος «χικ» συνδέεται με αυτό το τρίτο μεγάλο εγκεφαλικό κύμα που προκαλείται από τον λόξυγγα, το οποίο βοηθά τα μωρά να καταλάβουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της σωματικής αίσθησης του λόξυγγα και του ήχου που κάνουν. Αυτή η σύνδεση είναι ένα κρίσιμο μέρος των εσωτερικών διαδικασιών που επιτρέπει σε ένα μωρό να μάθει τι κάνουν διάφορα μέρη του σώματός του και πώς να τα ελέγχει.

Έτσι, o λόξυγγας είναι ιδανικός για μωρά που μπορεί να κολυμπήσουν ή να κάνουν όλες τις δραστηριότητες που απαιτούν πολύ έλεγχο της αναπνοής. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ακόμα άγνωστο εάν τα οφέλη από τον λόξυγγα συνεχίζουν μέχρι την ενηλικίωση.

Ο ενήλικος λόξυγγας μπορεί να είναι φυσιολογικό hangover από τότε που ήσουν παιδί και ο λόξυγγας ήταν πραγματικά καλός για σένα, σύμφωνα με τη μελέτη. Τουλάχιστον ξέρεις, ότι ακόμα κι αν δεν σε ωφελήσει τώρα, το έκανε κάποτε. Κατά ειρωνικό τρόπο, μπορείς να ευχαριστήσεις τον παιδικό λόξυγγα σου που σε βοήθησε να μάθεις πώς να κρατάς την αναπνοή σου ώστε να αποφεύγεις να μυρίσεις τα βρώμικα πράγματα.