Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό

23.12.2019
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό
Tη στιγμή που το ανθρακούχο νερό αγγίζει τα χείλη σου, αντί για το αναψυκτικό που συνηθίζεις να πίνεις, θα νιώσεις σαν να περνάς σε μια εντελώς νέα φάση της ζωής σου. Εντάξει, ίσως να μην είναι τόσο μελοδραματικό όσο ακούγεται αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να αλλάξει το σώμα σου, εάν αντικαταστήσεις τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό.

«Μία από τις κυριότερες διαφορές μεταξύ αναψυκτικών και ανθρακούχου νερού είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά», λέει στο Bustle ο Galit Sacajiu, γιατρός στο Elitra Health της Νέας Υόρκης. «Για αυτούς που πίνουν πολλά αναψυκτικά ή για όσους χρειάζονται ένα πιό συναρπαστικό ποτό από το απλό νερό, το ανθρακούχο νερό είναι το τέλειο υποκατάστατο των αναψυκτικών. Είναι εξίσου ενυδατικό όσο το νερό, χωρίς τις επιβλαβείς επιπτώσεις των αναψυκτικών στην υγεία».

Ίσως θέλεις να σταματήσεις τα ζαχαρούχα αναψυκτικά λόγω της επίπτωσης που μπορεί να έχει η ζάχαρη στην υγεία σου. Αλλά μην εκπλαγείς εάν αισθανθείς λίγο υποτονική - τουλάχιστον στην αρχή. «Εάν πίνεις αναψυκτικά όλη την ημέρα, το σάκχαρο στο αίμα σου θα πέσει όταν ξαφνικά κόψεις αυτή την πηγή θερμίδων», λέει η διαιτολόγος Michelle Pillepich. Αλλά το σάκχαρο θα υποκατασταθεί σιγά σιγά από άλλες πηγές.

Διάβασε επίσης: Ζεστό ή κρύο νερό; Τα οφέλη των δύο θερμοκρασιών στο σώμα και το δέρμα σου

Επίσης, τα επίπεδα ενέργειας μπορούν να κάνουν βουτιά λόγω της έλλειψης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται συχνά στα αναψυκτικά αλλά όχι στο ανθρακούχο νερό.
Αν έχεις εξάρτηση από τα αναψυκτικά λόγω της ενέργειας που σου δίνει η καφεΐνη, μπορεί να νιώσεις πονοκεφάλους όταν θα την κόψεις ή να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε λήθαργο, όπως συμβαίνει και στις αλλαγές που αισθάνονται όσοι κόβουν τον καφέ», λέει η Pillepich.

Μετά την εναλλαγή των αναψυκτικών με το ανθρακούχο νερό, το σώμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται στην έλλειψη καφεΐνης. Επίσης, με τη μετάβαση στο ανθρακούχο νερό, ίσως να παρατηρήσεις ότι τελικά θέλεις λιγότερη ζάχαρη γενικά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο όπου θα νιώθεις ότι χρειάζεσαι αναψυκτικό για να συνεχίσεις, να πεινάς και ούτω καθεξής. Αλλά σύντομα το σώμα θα προσαρμοστεί - ειδικά αν αντικαταστήσεις όλη αυτή τη ζάχαρη με θρεπτικά τρόφιμα - και οι λιγούρες θα εξαφανιστούν.

Αυτό το διάβασες; Ο κανόνας των τριών δευτερολέπτων: Το μυστικό για το μέγιστο αποτέλεσμα στα προϊόντα ομορφιάς

Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που μπορεί να χρειαστούν χρόνο και ίσως να μην είναι τόσο αξιοσημείωτες. «Δεν θα αισθανθείς αυτά τα αποτελέσματα, αλλά το φωσφορικό οξύ στα περισσότερα σκούρα αναψυκτικά δεν είναι καλό για τα νεφρά και θα τραβήξει ασβέστιο από τα οστά σου για να εξισορροπήσει το όξινο φορτίο», λέει ο Chong.

Παρόλα αυτά το καλύτερο ποτό θα είναι πάντα το φυσικό νερό, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, λέει ο Chong. Αλλά το ανθρακούχο νερό είναι μια καλή εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν κάτι αφρώδες, ενώ παράλληλα θέλουν να κάνουν τη μετάβαση από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά σε κάτι που να είναι λίγο καλύτερο για το σώμα.